Η κυβέρνηση που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ ετοιμάζεται να τον αυξήσει, με νέες αντικειμενικές - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ ετοιμάζεται να τον αυξήσει, με νέες αντικειμενικές

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων θα φέρουν οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες, καθώς στο 60% των τιμών ζώνης οι εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών προτείνουν αυξήσεις και μόλις στο 23% μειώσεις.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ ενώ αν το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει εξορθολογισμό των εισηγήσεων δεν αποκλείεται στο επίκεντρο των αυξήσεων να βρεθούν και λαϊκές περιοχές. Επιπλέον οι αναπροσαρμογές των τιμών θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αυξήσεις σε δεκάδες φόρους στην ακίνητη περιουσία που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με τα όσα προτείνονται παρατηρείται αύξηση στις αντικειμενικές αξίες στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές καταγράφονται οι περισσότερες αυξήσεις. Αντίθετα, μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας οι μειώσεις αφορούν το 34% των ζωνών.

Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, όπως δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία εκτίμησε ότι πιθανότατα να μη χρειαστούν αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος επιβάλλεται στα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση είτε υιοθετηθούν ως έχουν οι εισηγήσεις των εκτιμητών είτε διορθωθούν στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν θα υπάρξουν αντίστοιχες αλλαγές και σε σειρά φόρων.

ΕΝΦΙΑ, συμπληρωματικός φόρος για ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ, φόροι μεταβίβασης, φόροι κληρονομιάς, γονικών παροχών, δημοτικά τέλη θα εκτιναχθούν στις περιοχές που θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», άλλοι 20 φόροι θα επηρεαστούν προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω για τις περιοχές που προτείνεται μείωση και ειδικότερα:

  • Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων  (συντελεστής 3% επί της αντικειμενικής αξίας)
  • Ο φόρος χρησικτησίας (συντελεστής 3% επί της αντικειμενικής αξίας)
  • Φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων (συντελεστής 1,5% επί της αντικειμενικής αξίας)
  • Φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτήτη ακινήτου (συντελεστής 0,75% επί της αντικειμενικής αξίας)
  • ΦΠΑ 24% (επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων πάνω στην αντικειμενική αξία των ακινήτων)
  • Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης)
  • Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰ - 0,35‰  επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων)
  • Το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας: Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια των κατοικιών που διαμένει ο φορολογούμενος. Τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι κλιμακώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων.
  • Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα τα το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.
  • Τέλη υπέρ του ταμείου νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.
  • Τέλος μεταγραφής συμβολαίων
  • Φόρος κληρονομιάς ακινήτου
  • Φόρος γονικής παροχής ακινήτου
  • Φόρος δωρεάς ακινήτου
  • Τέλος εγγραφής: Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
  • Πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.
  • Πρόστιμα νέων αυθαιρέτων τα οποία συνδέονται επίσης με τις αντικειμενικές αξίες πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
  • Ειδικός φόρος ακινήτων 15% επί της αντικειμενικής αξίας που επιβάλλεται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες ( Off Shore ) εταιρείες.
  • Εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης

ΝΔ: Η λέξη ντροπή έχει χαθεί από το λεξιλόγιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% από τα σημερινά επίπεδα, τονίζει ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.

«Η Κυβέρνηση, που δήθεν θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, ετοιμάζεται να τον αυξήσει -μέσω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών- για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών. Ιδίως μάλιστα για όσες ζουν στις φτωχότερες περιοχές και τα νησιά της χώρας μας, δηλώνει ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός.

«Η λέξη ντροπή έχει χαθεί από το λεξιλόγιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% από τα σημερινά επίπεδα.

Γιατί αυτό είναι το μόνο δίκαιο και θα γίνει σύντομα πράξη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ακίνητα ΕΝΦΙΑ αντικειμενικές αξίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ