Εκνευρισμός στην Αγκυρα: Οι Αμερικανοί δεν φεύγουν από κουρδική πόλη που θέλει να καταλάβει ο Ερντογάν - iefimerida.gr

Εκνευρισμός στην Αγκυρα: Οι Αμερικανοί δεν φεύγουν από κουρδική πόλη που θέλει να καταλάβει ο Ερντογάν

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ΗΠΑ «δεν προτίθενται να φύγουν από τη Μανμπίτζ» διεμήνυσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Άγκυρα παρά τις υποσχέσεις του Ερντογάν ότι θα καθαρίσει τον κουρδικό θύλακο στη βόρεια Συρία από τους «τρομοκράτες».

«Αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στη Μανμπίτζ. Έχουμε καταστήσει λίαν σαφές στην Τουρκική κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε εκεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ. Και υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Άγκυρα αναφερόμενη στις τεχνικές επιτροπές των δύο χωρών που συγκροτήθηκαν για την επίλυση διμερών διαφορών.

Η Άγκυρα αποφασισμένη να αναλάβει δράση στη Μανμπίτζ αν αποτύχουν οι διαβουλεύσεις

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στην ανάγκη μόνη της στο προηγούμενο σχέδιο εκδίωξης των κουρδικών πολιτοφυλακών από τη Μανμπίτζ ανατολικά του Ευφράτη , που είχαν συμφωνήσει Άγκυρα – Ουάσιγκτον.

Αν δεν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο η μόνη λύση που απομένει είναι να διώξουμε μακριά τους τρομοκράτες. Κι αυτό δεν ισχύει μόνον για τη Συρία, αλλά και για το Ιράκ», είπε ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος σε προηγούμενη δήλωση του Ερντογάν ότι η Τουρκία θα προβεί σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του PKK στο όρος Σιντζάρ του βορείου Ιράκ.

Ο Τσαβούσογλου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρώην υπ Εξ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στις 19 Μαρτίου για να συζητήσουν ένα οδικό χάρη για τη Μανμπίτζ, περιλαμβανομένης της αποχώρησης των κουρδικών πολιτοφυλακών και την επιστροφή των αμερικανικών όπλων. Αλλά παρά την καθυστέρηση που προκάλεσε η αποπομπή του Τίλερσον και η αντικατάστασή του με τον Μάικ Πομπέο, στην Άγκυρα τονίζουν ότι περιμένουν από τις ΗΠΑ να δράση βάσει της κοινής συμφωνίας των δύο πλευρών. Η αξίωση της Τουρκία από τις ΗΠΑ να σταματήσει να στηρίζει τις κουρδικές πολιτοφυλακές και να διασφαλίσει ότι θα αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη ανάγεται από την εποχή που πρόεδρος ήταν ακόμη ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι ΗΠΑ φέρονται να είχαν δώσει κάποιες υποσχέσεις στην Άγκυρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ