50 χρόνια από τον Μάη του ‘68 -Τα γεγονότα είχαν ξεκινήσει από τον Μάρτιο [εικόνες] - iefimerida.gr

50 χρόνια από τον Μάη του ‘68 -Τα γεγονότα είχαν ξεκινήσει από τον Μάρτιο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα πρώτα σημάδια του κινήματος αμφισβήτισης, γνωστού ως Μάης του ‘68, ξεκίνησαν στην πραγματικότητα στις 22 Μαρτίου 1968, μετά από μια γενική συνέλευση στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ, την οποία συγκάλεσε ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Σαν σήμερα, περίπου 600 με 700 φοιτητές του πανεπιστημίου της Ναντέρ συγκεντρώθηκαν στο κάλεσμα του Κον Μπεντίτ. Αυτό το «κίνημα των λυσασμένων», όπως τους αποκάλεσαν, άναψε τη σπίθα των διαδηλώσεων, στις 22 Μαρτίου 1968.

50 χρόνια από τον Μάη του ‘68 -Τα γεγονότα είχαν ξεκινήσει από τον Μάρτιο [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Πώς ξεκίνησε; Μια ομάδα φοιτητών, οι οποίοι ανήκαν στην Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία, καταγγέλλουν την σύλληψη δέκα συμφοιτητών τους, οι οποίο είχαν διαδηλώσει εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Ειδικότερα, 300 ακτιβιστές, μέλη της «Επιτροπής Βιετνάμ» είχαν κάνει γυαλιά καρφιά τα γραφεία της American Express, κοντά στην Οπερα του Παρισιού, στο πλαίσιο διαδήλωσης «για την νίκη του βιετναμέζικου λαού εναντίον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

Ο Κον Μπεντίτ κάλεσε, λοιπόν, γενική συνέλευση, για να ζητήσει την απελευθέρωση των φίλων τους. Μετά από πολύωρες, παθιασμένες ομιλίες, οι φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στo campus της Ναντέρ, αποφάσισαν να καταλάβουν τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του πανεπιστημίου, για να εκφράσουν την οργή τους.

50 χρόνια από τον Μάη του ‘68 -Τα γεγονότα είχαν ξεκινήσει από τον Μάρτιο [εικόνες] | iefimerida.gr 1


150 φοιτητές βρίσκουν ανοιχτή μια πόρτα και εισβάλλουν στον 8ο όροφο του πανεστημίου, όπου βρίσκεται η αίθουσα των καθηγητών. «Εκείνη την εποχή το να καταλαμβάνεις την αίθουσα ενός πανεπιστημιακού κτιρίου ήταν η απόλυτη επανάσταση», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στα γεγονότα.

Πανεπιστήμιο Ναντέρ, 23 Μαρτίου 1968 -«Μη δουλέψετε ποτέ», γράφει κάποιος στον τοίχο:

50 χρόνια από τον Μάη του ‘68 -Τα γεγονότα είχαν ξεκινήσει από τον Μάρτιο [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Δείτε ένα βίντεο από τις εκρηκτικές διαδηλώσεις του Μάη του '68:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 50 χρόνια Μάης '68
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ