Το iefimerida στην πολυκατοικία-«φάντασμα» στο μετρό του Αγίου Ιωάννη –20 χρόνια ερειπωμένη, έγινε εστία μόλυνσης [εικόνες] - iefimerida.gr

Το iefimerida στην πολυκατοικία-«φάντασμα» στο μετρό του Αγίου Ιωάννη –20 χρόνια ερειπωμένη, έγινε εστία μόλυνσης [εικόνες]

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Σε εστία μόλυνσης για μια ολόκληρη γειτονιά έχει εξελιχθεί η πολυκατοικία-«φάντασμα» στο μετρό του Αγίου Ιωάννη, που εκκενώθηκε πριν από 20 χρόνια λόγω των ρωγμών που προκάλεσε ο μετροπόντικας.

Ο χρόνος σε αυτή την πολυκατοικία σταμάτησε τον Μάρτιο του 1999, όταν λόγω των εργασιών για την κατασκευή του μετρό, προκλήθηκαν ζημιές στα θεμέλια του κτιρίου, με αποτέλεσμα οι ένοικοι να το εγκαταλείψουν. Το iefimerida κατέγραψε την εικόνα που επικρατεί σήμερα, τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων στη γειτονιά της Δάφνης (στα όρια με τον Δήμο Αθηναίων) για την δυσωδία και τη βρωμιά, αλλά και την απάντηση που δίνουν η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ο Δήμος Αθηναίων, που ουσιαστικά κατονομάζουν ως υπεύθυνους για την κατάσταση τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.

Το iefimerida στην πολυκατοικία-«φάντασμα» στο μετρό του Αγίου Ιωάννη –20 χρόνια ερειπωμένη, έγινε εστία μόλυνσης [εικόνες] | iefimerida.gr 0



«Εστία μόλυνσης»

«Είναι εστία μόλυνσης. Υπάρχει δυσωδία που απλώνεται σε μεγάλη ακτίνα. Εμείς υποφέρουμε με αυτή τη βρώμα μπροστά στα σπίτια μας. Θέλουμε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την ιστορία», δηλώνει με απόγνωση στο iefimerida η κ. Ευγενία που μένει στην οδό Λάτα, σε κοντινή απόσταση από την πολυκατοικία – «φάντασμα».
Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, για σχεδόν δυο δεκαετίες, είναι αναγκασμένοι να ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες και να μην μπορούν να αναπνεύσουν, όπως λένε, καθώς η μυρωδιά είναι ανυπόφορη. «Μέσα στην πολυκατοικία υπάρχουν τρωκτικά, ποντίκια, κινδυνεύει η υγεία μας», τονίζει η κ. Μαρία, κάτοικος της περιοχής. Όπως λένε, μέσα στο κτίριο κατά καιρούς βρίσκονται νεκρά ζώα, άγνωστοι ξεφορτώνουν σκουπίδια, τοξικομανείς χρησιμοποιούν τον χώρο για να κάνουν χρήση ναρκωτικών, ενώ δίπλα ακριβώς λειτουργεί παιδική χαρά και είναι η είσοδος του μετρό. Πολλά καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω της κατάστασης αυτής, ενώ μόνο μια καφετέρια που βρίσκεται ακριβώς απέναντι εξακολουθεί να… αντιστέκεται. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε το μαγαζί ανοικτό. Όμως η κατάσταση είναι τραγική, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, ειδικά το καλοκαίρι δεν αντέχεται», δηλώνει μια υπάλληλος της καφετέριας.

Το iefimerida στην πολυκατοικία-«φάντασμα» στο μετρό του Αγίου Ιωάννη –20 χρόνια ερειπωμένη, έγινε εστία μόλυνσης [εικόνες] | iefimerida.gr 1



Δικαστική διαμάχη με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Η τετραώροφη πολυκατοικία της οδού Λάτα 10 βρίσκεται στη γωνία με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπου λειτουργούν εμπορικά καταστήματα. Η πολυκατοικία εκκενώθηκε το 1999 και οι δεκατρείς οικογένειες που ζούσαν εκεί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Για αρκετά χρόνια οι ένοικοι βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ διεκδικώντας αποζημιώσεις. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ επισημαίνει πως έχει αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες και πως η ευθύνη πλέον βαραίνει τους ίδιους. «Η ευθύνη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω της εγκατάλειψης, της ως άνω πολυκατοικίας, αλλά και για την αποκατάστασή της, σύμφωνα με τον νόμο 3741/2009, βαρύνει αποκλειστικά τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, που έχουν λάβει την αποζημίωση για την επισκευή της και ουδόλως την εταιρεία Αττικό Μετρό ΑΕ», επισημαίνεται στην απάντηση που έδωσε η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στο iefimerida. (Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση).
Σε κάθε περίπτωση θύματα αυτής της κατάστασης εξακολουθούν να είναι οι κάτοικοι της περιοχής. «Έχουμε μαζέψει υπογραφές οι κάτοικοι, ζητώντας να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία που υφιστάμεθα εμείς οι κάτοικοι. Δεν αποφασίζουν οι ένοικοι της πολυκατοικίας για να κατεδαφιστεί το κτίριο. Όλοι αδρανούν. Πριν από έξι μήνες ζούσαν μέσα δέκα άτομα, τοξικομανείς. Μια φορά πήρε το στρώμα τους φωτιά. Τρεις από αυτούς πέθαναν μέσα, μάλιστα τους είχα και πελάτες. Όσο και να προσπαθεί ο Δήμος που έρχεται κατά καιρούς να καθαρίσει το πρόβλημα δεν λύνεται», δηλώνει στο iefimerida η κ. Αργυρώ, επαγγελματίας στη Δάφνη.

Το iefimerida στην πολυκατοικία-«φάντασμα» στο μετρό του Αγίου Ιωάννη –20 χρόνια ερειπωμένη, έγινε εστία μόλυνσης [εικόνες] | iefimerida.gr 2



Έκκληση και από τον δήμαρχο Δάφνης

Ο δήμαρχος της Δάφνης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο κτίριο δεν βρίσκεται στα όρια του Δήμου του, αλλά στα όρια του Δήμου Αθηναίων και πως ο ίδιος δεν έχει δικαιοδοσία για να δράσει. Ωστόσο, γίνεται και ο ίδιος δέκτης παραπόνων από τους πολίτες. «Χωρίς να γνωρίζουμε ποιο ακριβώς είναι το νομικό καθεστώς, αυτό το θέμα αποτελεί μια πληγή για την περιοχή, είναι ένα πρόβλημα για ένα μεγάλο κομμάτι των κατοίκων και επιπλέον είναι εστία μόλυνσης. Όποιος είναι αρμόδιος πρέπει να πάρει επιτέλους γρήγορες αποφάσεις», δηλώνει στο iefimerida ο δήμαρχος Δάφνης Μιχάλης Σταυριανουδάκης.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν καλέσει πολλές φορές το Υγειονομικό και έχουν ζητήσει από την Εισαγγελία να παρέμβει. Ο Δήμος Αθηναίων ανά διαστήματα παρεμβαίνει με την υπηρεσία καθαριότητας και καθαρίζει τους χώρους όπου υπάρχει πρόσβαση. Όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει.
«Έχω 52 χρόνια που ζω εδώ, αυτή η κατάσταση είναι ανυπόφορη για τους κατοίκους. Κάποτε υπήρχε ζαχαροπλαστείο στο ισόγειο. Με τα έργα του ΜΕΤΡΟ προκλήθηκαν ρωγμές και οι ένοικοι εγκατέλειψαν το κτίριο. Έκτοτε είναι η κατάσταση που βλέπετε», τονίζει η κ. Κωνσταντίνα Σταματογιάννη. «Ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον. Αυτό το κτίριο θα μπορούσε να κατεδαφιστεί και να διατεθεί ως κοινόχρηστος χώρος αν κανένας δεν θέλει να το εκμεταλλευτεί. Εγώ δεν μένω σε αυτή την γειτονιά, αλλά όταν βγαίνω από το μετρό και περνάω από εδώ κλείνω τη μύτη μου και περπατάω γρήγορα. Είναι άσχημη εικόνα και επιπλέον αποτελεί εστία μόλυνσης», δηλώνει η κ. Κυριακή.

Το iefimerida στην πολυκατοικία-«φάντασμα» στο μετρό του Αγίου Ιωάννη –20 χρόνια ερειπωμένη, έγινε εστία μόλυνσης [εικόνες] | iefimerida.gr 3



Τι λέει ο Δήμος Αθηναίων

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων στον τομέα καθαριότητας, Γεώργιος Μπρούλιας, δηλώνει στο iefimerida πως οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων έχουν επέμβει πολλές φορές για να καθαριστεί η πολυκατοικία – «φάντασμα», όμως την λύση πρέπει να την δώσουν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.
«Εμείς μέσα στο 2017 κάναμε τρεις παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο κτίριο. Η τελευταία έγινε στις 12/12/2017, μέρα κατά την οποία αποσύρθηκαν τρία φορτηγά γεμάτα αντικείμενα. Αυτό γίνεται πάντα με εισαγγελική παρέμβαση και παρουσία της αστυνομίας, του υγειονομικού, του επόπτη δημόσιας υγείας και του πταισματοδίκη και φυσικά με την παρουσία των υπαλλήλων καθαριότητας. Αρκετές υπηρεσίες πρέπει να συντονιστούν για να μεταβούμε σε μια ιδιωτική περιουσία», δηλώνει ο κ. Μπρούλιας.
Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων επισημαίνει πως μέσω του Κτηματολογίου οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν και σε αυτούς χρεώθηκε το κόστος του καθαρισμού. «Όταν βρίσκουμε τους ιδιοκτήτες το κάνουμε πάντα αυτό», τονίζει. «Εμείς πηγαίνουμε, το καθαρίζουμε και το σφραγίζουμε. Τώρα το έχουμε σφραγίσει. Αν υπάρξει νέα καταγγελία θα πάμε ξανά. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί και με τους ιδιοκτήτες», καταλήγει ο κ. Μπρούλιας.

Η ανακοίνωση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

Στην ανακοίνωση που απέστειλε η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στο iefimerida επισημαίνεται πως μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη με τους ενοίκους η εταιρεία κατέβαλε τις αποζημιώσεις που προβλέπονταν από τα δικαστήρια και πως τελικά διαπιστώθηκε πως η πολυκατοικία «ήταν εφικτό να κατασκευαστεί». Μάλιστα επισημαίνεται πως η εταιρεία έχει ενημερώσει τις Αρχές για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την ευθύνη για την αποκατάσταση της πολυκατοικίας.

«Η πολυκατοικία στην συμβολή της Πλατείας Αγίου Ιωάννη και της οδού Διονυσίου Λάττα αρ. 10 στον Ν. Κόσμο δεν είναι ιδιοκτησία της εταιρείας Αττικό Μετρό ΑΕ, αλλά διαφόρων ιδιοκτητών. Η ως άνω πολυκατοικία τον Μάρτιο του 1999 υπέστη ζημιές κατά την διάρκεια των έργων κατασκευής του Μετρό της Αθήνας, οπότε και διατάχθηκε η εκκένωσή της από την Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων. Οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας αρχικά υποστήριξαν ότι η πολυκατοικία δεν επισκευάζεται και για τον λόγο αυτό κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της εταιρείας Αττικό Μετρό ΑΕ και κατά της αναδόχου κοινοπραξίας «Ολυμπιακό Μετρό», με αγωγές οι οποίες απορρίφθηκαν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες, μετά την απόρριψη των αγωγών τους, μετέβαλαν άποψη και αποδέχθηκαν ότι η πολυκατοικία ήταν εφικτό να επισκευασθεί με απόλυτη ασφάλεια. Κατόπιν συνεννοήσεων με τις ασφαλιστικές εταιρείες, που ασφάλιζαν το έργο του Μετρό της Αθήνας, το σύνολο των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, που είχε χωρισθεί σε τρεις ομάδες, με εξαίρεση μία μόνο συνιδιοκτήτρια, ήρθαν σε συμβιβασμό με αυτές, τμηματικά κατά τα έτη 2005 – 2006, και αποζημιώθηκαν τόσο για την αξία επισκευής των διαμερισμάτων των, όσο και για την απώλεια χρήσης των διαμερισμάτων τους καθώς και την ηθική βλάβη που υπέστησαν.

Η μόνη που αρνήθηκε τον συμβιβασμό ήταν ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος στον 2ο όροφο, με ποσοστό συνιδιοκτησίας 46 χιλιοστά, η οποία στράφηκε εκ νέου εναντίον της εταιρείας Αττικό Μετρό ΑΕ. Μετά την έκδοση το έτος 2016 απόφασης του Εφετείου Αθηνών και αυτή η ιδιοκτήτρια αποζημιώθηκε για την αξία του διαμερίσματός της από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ως εκ τούτου, η ευθύνη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω της εγκατάλειψης, της ως άνω πολυκατοικίας, αλλά και για την αποκατάστασή της, σύμφωνα με τον νόμο 3741/2009, βαρύνει αποκλειστικά τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, που έχουν λάβει την αποζημίωση για την επισκευή της και ουδόλως την εταιρεία Αττικό Μετρό ΑΕ. Σημειώνουμε τέλος, ότι η εταιρεία Αττικό Μετρό Α Ε έχει κατ΄ επανάληψη ενημερώσει, τις αρμόδιες αρχές, που έχουν ζητήσει σχετική πληροφόρηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την ευθύνη για την αποκατάσταση της ως άνω πολυκατοικίας».

Το iefimerida στην πολυκατοικία-«φάντασμα» στο μετρό του Αγίου Ιωάννη –20 χρόνια ερειπωμένη, έγινε εστία μόλυνσης [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Το iefimerida στην πολυκατοικία-«φάντασμα» στο μετρό του Αγίου Ιωάννη –20 χρόνια ερειπωμένη, έγινε εστία μόλυνσης [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Το iefimerida στην πολυκατοικία-«φάντασμα» στο μετρό του Αγίου Ιωάννη –20 χρόνια ερειπωμένη, έγινε εστία μόλυνσης [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Το iefimerida στην πολυκατοικία-«φάντασμα» στο μετρό του Αγίου Ιωάννη –20 χρόνια ερειπωμένη, έγινε εστία μόλυνσης [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Το iefimerida στην πολυκατοικία-«φάντασμα» στο μετρό του Αγίου Ιωάννη –20 χρόνια ερειπωμένη, έγινε εστία μόλυνσης [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Το iefimerida στην πολυκατοικία-«φάντασμα» στο μετρό του Αγίου Ιωάννη –20 χρόνια ερειπωμένη, έγινε εστία μόλυνσης [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δάφνη πολυκατοικία μετρό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ