Ο Κοτζιάς προσγειώνεται στα Σκόπια -Πολλά αγκάθια και βαρύ κλίμα - iefimerida.gr

Ο Κοτζιάς προσγειώνεται στα Σκόπια -Πολλά αγκάθια και βαρύ κλίμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα Σκόπια θα προσγειωθεί σήμερα ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, για νέες διαβουλεύσεις με την άλλη πλευρά, λίγο πριν από την τριμερή με τον Μάθιου Νίμιτς, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Κοτζιάς θα προσγειωθεί για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο που πλέον δεν φέρει το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος» και θα διασχίσει τη λεωφόρο που επίσης δεν φέρει πλέον το ίδιο όνομα. Είναι μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη με την πρώτη απευθείας πτήση, έπειτα από δώδεκα χρόνια, στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ απόψε θα έχει δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ αύριο θα είναι μία ημέρα μαραθωνίου συναντήσεων και διαπραγματεύσεων τόσο με την πολιτική ηγεσία της χώρας, όσο και με την αντιπολίτευση.

Αρχικά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει τις επαφές του με τον κ. Ντιμιτρόφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσει η ενημέρωση των Ελλήνων και των Σκοπιανών δημοσιογράφων σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Οι συζητήσεις αυτές βέβαια θα γίνουν στη σκιά των δηλώσεων του σκοπιανού ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη Κοτζιά και ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κορύφωσή τους, είπε πως «ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν τον παραλογισμό». Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εξέφρασαν, μάλιστα, την εύλογη, όπως έλεγαν, απορία ως προς το τι είδους διαπραγμάτευση αναμένει ο κ. Ντιμιτρόφ, όταν χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Το κλίμα για τη διαπραγμάτευση ως προς το όνομα, πάντως, βαραίνει και εξαιτίας των άλλων ανοιχτών μετώπων των Σκοπιανών και της κυβέρνησης Ζάεφ συγκεκριμένα η οποία αντιμετωπίζει και την εσωτερική σύγκρουση με αφορμή τον νόμο για την καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας. Την ίδια ώρα αντιμετωπίζει και τις επικρίσεις της Ρωσίας, η οποία επισήμανε ότι «τα σχέδια προσέλκυσης της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις».

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, πάντως, οι δυο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στο όνομα Gorna Makedonija, αλλά από την άλλη διαφωνούν σε μια σειρά ζητημάτων, όπως οι συνταγματικές αλλαγές και η ταυτότητα. Κατά ορισμένες πληροφορίες οι σκοπιανοί επιμένουν για διπλή ονομασία, θέλοντας να διατηρήσουν τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό, ενώ είναι αμετακίνητοι και ως προς το πώς θα χαρακτηρίζεται η γλώσσα τους. Οι ίδιοι επιμένουν να λέγεται «μακεδονική».

Η επίσκεψη αυτή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών αναμένεται ότι θα δώσει μία πρώτη απτή εικόνα, ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό που είναι σε εξέλιξη, καθώς η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει την πρότασή της στα Σκόπια, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών στο Νταβός.

Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 30 Μαρτίου πάντως, οι δυο πλευρές, εφόσον θα έχουν διαπραγματευτεί πάνω στις προτάσεις που έχει αποστείλει η μια στην άλλη, θα συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τον Μάθιου Νίμιτς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σκόπια Νίκος Κοτζιάς Σκοπιανό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ