Ο Χατζηδάκης καταγγέλλει φωτογραφικούς διαγωνισμούς και υπερτιμολογήσεις στα έργα για τον οδοφωτισμό των δήμων - iefimerida.gr

Ο Χατζηδάκης καταγγέλλει φωτογραφικούς διαγωνισμούς και υπερτιμολογήσεις στα έργα για τον οδοφωτισμό των δήμων

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φωτογραφικούς διαγωνισμούς και υπερτιμολογήσεις στα έργα για τον οδοφωτισμό των Δήμων της χώρας με ανοχή της κυβέρνησης, καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη, Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη ο κ. Χατζηδάκης προβαίνει στην καταγγελία για ανοχή της της κυβέρνησης στα φαίνομενα αυτά.

Το έργο για την αντικατάσταση των συμβατικών μέσων φωτισμού με φωτιστικά σώματα τύπου led έχει συνολική αξία περίπου 2 δις ευρω και χρηματοδοτείται μέσω δανειοδότησης των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔΑ) με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ομως ο κ.Χατζηδάκης αναφέρει οτι «στην πράξη με την ανοχή της κυβέρνηση λειτουργεί μια κλειστή αγορά στους διαγωνισμούς αυτούς προς όφελος συγκεκριμένων προμηθευτών μέσα από φωτογραφικές διακηρύξεις. Οι διακηρύξεις αυτές απαιτούν μεταξύ άλλων, προκειμένου να συμμετάσχει ο υποψήφιος προμηθευτής στο διαγωνισμό, να διαθέτει εντός της χώρας κτιριακές εγκαταστάσεις συγκεκριμένου εμβαδού -100 τμ ανά 1000 τεμάχια φωτιστικών- διατηρούμενες για 10 έτη από την υπογραφή της σύμβασης (!), και να έχει εκτελέσει 10 (!) συμβάσεις αντίστοιχου αντικειμένου τα τελευταία 3 χρόνια»

«Οι όροι αυτοί», τονίζει ο κ.Χατζηδάκης, «οδηγούν σε μοναδικούς υποψηφίους και σε σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις: Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ίδιο αντικείμενο, στους μεν φωτογραφικούς διαγωνισμούς δίνονται ελάχιστες εκπτώσεις, γύρω στο 10%, στις δε περιπτώσεις όπου οι όροι είναι διαφανείς και ανοιχτοί οι εκπτώσεις ανέρχονται σε 50-70%, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) (όπως στο Δήμο Έδεσσας). Στην δε αγορά τα ίδια είδη εντοπίζονται στο 1/3 της τιμής που συγκεκριμένοι Δήμοι προϋπολογίζουν».

Ο κ.Χατζηδάκης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν διαψέυδουν αυτές τις καταγγελίες, γιατί ανέχονται αυτό το φαινόμενο και τι προτίθενται να κάνουν για να αποκατασταθεί η διαφάνεια και να σταματήσουν οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κωστής Χατζηδάκης ερώτηση Δήμοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ