Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για τη φυλάκιση δημοσιογράφων - iefimerida.gr

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για τη φυλάκιση δημοσιογράφων

Το κτίριο του ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο (Φωτογραφία: Wikipedia)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Τουρκία για τη φυλάκιση δύο δημοσιογράφων μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Mε ψήφους έξι υπέρ και μία κατά οι δικαστές στο Στρασβούργο έκριναν ότι παραβιάστηκαν τα θεμελιώδη δικαιώματα του Μεχμέτ Αλτάν και Σαχίν Αλπάι -ο οποίος τέθηκε από την περασμένη Παρασκευή υπό κατ’ οίκον περιορισμό- κι ότι η συνεχιζόμενη κράτησή τους δεν μπορεί να θεωρηθεί «έγκυρη» και «σύμφωνη με τις νομικές οδούς». Οι δικαστές ανέφεραν επίσης άλλες παραβιάσεις, όπως του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια του ατόμου και στην ελευθερία της έκφρασης, που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επιδίκασαν στους δύο δημοσιογραφους αποζημίωση ύψους 21.500 ευρώ στον καθένα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για τη φυλάκιση δημοσιογράφων | iefimerida.gr 0

O Σαχίν Αλπάι και ο Μεχμέτ Αλτάν

Είναι η πρώτη απόφαση που λαμβάνει το ΕΔΑΔ αναφορικά με τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία μετά την απόπειρα ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει προθεσμία τριών μηνών για να ασκήσει έφεση.

Ο Αλπάι παρέμεινε έγκλειστος στη φυλακή επί ενάμιση χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Τον περασμένο Ιανουάριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της τουρκίας είχε αποφανθεί ότι η κράτηση των δύο δημοσιογράφων παραβιάζει τα δικαιώματα της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, αλλά οι τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απόφαση.

Ο Σαχίν Αλπάι έχει παλέψει ως δημοσιογράφος για τη Δημοκρατία στην πατρίδα του στη διάρκεια της καριέρας του. Το 1971 αναγκάστηκε από τη χούντα να εγκαταλείψει την Τουρκία ως αριστερός και να ζήσει στο Λίβανο, στη συνέχεια στη Σουηδία μέχρι την επιστροφή του στα πάτρια. Αλλά ως ορκισμένος εχθρός των στρατηγών συνελήφθη προσωρινά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΑΔ Τουρκία ΣΑΧΙΝ ΑΛΠΑΪ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΤΑΝ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ