Κοντονής: Ο αντισημιτισμός και η ρητορική φυλετικού μίσους είναι διαχρονικά φαινόμενα - iefimerida.gr

Κοντονής: Ο αντισημιτισμός και η ρητορική φυλετικού μίσους είναι διαχρονικά φαινόμενα

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αναφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ζάκυνθο, και στους ντόπιους που το 1943 διέσωσαν την εβραϊκή κοινότητα από τη ναζιστική θηριωδία, ξεκίνησε την ομιλία του στο 6ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, στην Ιερουσαλήμ, ο Σταύρος Κοντονής.


Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και στους τρόπους αντιμετώπισής του, επισημαίνοντας:

«Ο αντισημιτισμός, όπως και η ρητορική φυλετικού μίσους, είναι φαινόμενο διαχρονικό. Αλλάζει εκφάνσεις, μορφές, διαύλους επικοινωνίας και φρασεολογία, ανανεώνοντας το υπόβαθρο του μύθου, ή καλύτερα του ψεύδους που ιστορικά τον συντηρεί. Εκδηλώνεται ανησυχητικά ακόμη και στα φιλελεύθερα δημοκρατικά κράτη της Δύσης και συνδέεται άρρηκτα με το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Αντλεί ισχύ από τη ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου, ενός τεχνολογικού εργαλείου που παρότι έχει εξελιχθεί στο κατεξοχήν ορόσημο της εποχής μας, παραμένει ενίοτε σκοτεινό και χαοτικό. Έτσι, η θλιβερή πραγματικότητα υπενθυμίζει σε όλους μας ότι οι διακηρύξεις και οι νόμοι παραμένουν γράμμα κενό και ευχολόγιο, όταν οι ίδιες οι κοινωνίες στέκουν αμήχανες μπροστά στις εξελίξεις και παραμένουν απρόθυμες να απορρίψουν οριστικά τα ιδεοληπτικά τους στερεότυπα».

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στην «απαράδεκτη», όπως σημείωσε, επίκληση της παγκόσμιας κρίσης ως λόγου οπισθοχώρησης από τις αξίες του διεθνισμού και του ανθρωπισμού, επισημαίνοντας:

«Η πολυπολιτισμικότητα και η διαφορετικότητα βρίσκονται στον πυρήνα της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης κοινότητας. Το "κοινό μας σπίτι" εκτείνεται πρακτικά ολοένα και περισσότερο πέρα από τα σύνορα της χώρας, ακόμη και της ηπείρου μας. Ο σεβασμός στην παγκόσμια ομαλή μας συνύπαρξη και διάδραση νοηματοδοτεί ως αξία την ίδια την πορεία του εγχειρήματος, και το σύνθημα της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης «ένας κόσμος μίσους είναι ένας κόσμος ντροπής» συμπυκνώνει και δικαιώνει ακριβώς αυτή την αντίληψη.

Στην απαράδεκτη επίκληση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ως λόγου οπισθοχώρησης από τις αξίες του διεθνισμού και του ανθρωπισμού και στους απολογητές του διχασμού και των διακρίσεων αντιτάσσουμε πως η απάντηση στα φαινόμενα ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και εθνικισμού είναι απλή: περισσότερα Δικαιώματα, περισσότερη Παιδεία, περισσότερη Δημοκρατία».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ