Moody's: Θετική η επίδραση της υιοθέτησης των νέων λογιστικών προτύπων για τις ελληνικές τράπεζες - iefimerida.gr

Moody's: Θετική η επίδραση της υιοθέτησης των νέων λογιστικών προτύπων για τις ελληνικές τράπεζες

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενισχύει την ικανότητά τους να πουλάνε προβληματικά δάνεια χωρίς να υφίστανται ζημιές η υιοθέτηση των λογιστικών προτύπων IFRS9 από τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνει η Moody's, η οποία χαρακτηρίζει ως πιστωτικά θετικές τις εξελίξεις.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για την επίδραση από την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9 που δημοσοσίευσαν οι ελληνικές τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα, η Moody's σημειώνει ότι δείχνουν αύξηση των προβλέψεων κατά μέσο όρο 10%, αυξάνοντας την κάλυψη για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) περίπου στο 55% από 50% το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Οι επιπλέον προβλέψεις εκτιμά ότι θα βοηθήσουν τον κλάδο να μειώσει το μεγάλο απόθεμα NPEs (γύρω στα 95 δισ. ευρώ) ως 40% κατά την περίοδο 2017-9, όπως είναι και η δέσμευση στον SSM. Υψηλότερες προβλέψεις σημαίνουν μεγαλύτερη δυνατότητα να πωληθούν NPEs στη δευτερογενή αγορά χωρίς ουσιώδεις απώλειες και θα διευκολύνουν δυνητικές διαγραφές NPEs σε υψηλά μοχλευμένους και μη βιώσιμους δανεισμένους.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν εκτελεστικό ρίσκο στη μείωση των NPEs τους εν τω μέσω ενός ακόμη δυσχερούς αλλά βελτιούμενου λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και επειδή το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPEs θα πρέπει να γίνει αυτό το έτος και το επόμενο, σύμφωνα με τη δέσμευση της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ IFRS9 Moody's τράπεζες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ