Ο γαλλογερμανικός άξονας πατάει γκάζι για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ - iefimerida.gr

Ο γαλλογερμανικός άξονας πατάει γκάζι για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν χρειάστηκε να σκεφτεί και πολύ ο νέος υπ Εξ της Γερμανίας που θα κάνει το πρώτο του ταξίδι.

Λίγες ώρες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του και υπό την πίεση του χαμένου χρόνου στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν για την ευρωζώνη ο Χάικο Μάας πέταξε για το Παρίσι προκειμένου να γνωρίσει τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

«Αμέσως μετά την ορκωμοσία μου ήρθα στο Παρίσι για να πιάσω επιτέλους το απλωμένο χέρι του προέδρου Μακρόν με τις προτάσεις του για την μεταρρύθμιση της Ευρώπης», ανέφερε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Λε Ντριάν.

Ο Μάας προανήγγειλε στην ουσία τις πολύ εντατικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, αρχής γενομένης από την αυριανή συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα του Μακρόν με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα έχει στο πλευρό της και τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Και τα δύο ταξίδια, του Μάας και των Μέρκελ-Σολτς σηματοδοτούν την «έναρξη ενός διαλόγου πάνω σε πολύ συγκεκριμένα σημεία», είπε ο νέος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειαζόμαστε μια γαλλογερμανική δυναμική για να προωθήσουμε την ανανέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Μάας απέφυγε τις κακοτοπιές. Σε ερώτηση για τις διαφορές των δύο κυβερνητικών εταίρων ως προς τη δημοσιονομική πολιτική, δεν θέλησε να γίνει συγκεκριμένος. «Δεν ήρθα στο Παρίσι με συγκεκριμένες γερμανικές προτάσεις, η κυβερνητική συμφωνία θέτει το πλαίσιο που είναι φιλοευρωπαϊκό», τόνισε παραπέμποντας στις αυριανές συνομιλίες Μέρκελ και Μακρόν. Πολύ διπλωματικά πρόσθεσε ότι «η γερμανική πλευρά δεν προσέρχεται στο διάλογο με έτοιμες θέσεις, αλλά αναμένει από τις Γαλλίδες και τους Γάλλου φίλους να δώσουν και πάλι διευκρινίσεις γύρω από την πρωτοβουλία Μακρόν».

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη της στο δεύτερο δίκτυο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης(ZDF), εξέφρασε την αντίθεσή της στην αμοιβαιοποίηση των χρεών χωρίς ενίσχυση παράλληλα της ανταγωνιστικότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ