Ζυμώσεις με τη Λέγκα του Βορρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία - iefimerida.gr

Ζυμώσεις με τη Λέγκα του Βορρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

O ηγέτης της Λέγκα του Βορρά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Oι ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζονται στην Ιταλία, με τον ηγέτη της Λέγκα να μην αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα, των Πέντε Αστέρων συμπεριλαμβανομένων.

Ο Ματέο Σαλβίνι επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον υποψήφιο πρωθυπουργό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, τον προσωρινό γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Μαουρίτσιο Μαρτίνα και τον Πιέτρο Γκράσσο, επικεφαλής του αριστερού κινήματος «Ελεύθεροι και Ίσοι» για να συζητήσουν κυρίως για τη διαδικασία εκλογής των νέων προέδρων βουλής και γερουσίας. Οι ψηφοφορίες, όπως έχει γίνει γνωστό, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 23 Μαρτίου.

Ζυμώσεις με τη Λέγκα του Βορρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία | iefimerida.gr 0

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υποψήφιος πρωθυπουργός του Κινήματος Πέντε Αστέρων

Ο Ντι Μάιο ξεκαθάρισε ότι ως πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας το Kίνημα Πέντε Αστέρων (M5s) έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία της βουλής. Μένει να εξακριβωθεί αν η Λέγκα του Βορρά θα θελήσει να εξασφαλίσει την προεδρία της γερουσίας, ή αν, για το αξίωμα αυτό, θα επιλεγεί, τελικά, κάποιο στέλεχος της κεντροαριστεράς.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις τονίζουν ότι οι επαφές αυτές αφορούν μόνον στα δυο θεσμικά αξιώματα των επικεφαλής της γερουσίας και της βουλής, και δεν σχετίζονται με τυχόν συμμαχίες για τον μελλοντικό σχηματισμό κυβέρνησης.

Ωστόσο, αρκετοί πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να προκύψει, ενδεχομένως, και ένας ευρύτερος πολιτικός διάλογος.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι λίγες ώρες πριν τηλεφωνήσει στο Ντι Μάιο ο Σαλβίνι τόνισε ότι το κόμμα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας και με άλλα κόμματα , ακόμη και με το M5s -κάτι που απέκλειε κατηγορηματικά μέχρι πρόσφατα-, αλλά όχι με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

«Εξαιρουμένου του PD όλα είναι πιθανά», απάντησε ο Σαλβίνι ερωτηθείς για πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός, στον οποίο η Λέγκα του Βορρά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την περιπόθητη αυτοδυναμία και γι’ αυτό είναι αναγκασμένος να αναζητήσει συμμαχίες. Ωστόσο, μια συνεργασία της ευρωσκεπτικιστικής, ακροδεξιάς Λέγκα με το λαϊκιστικό M5s θα συνιστούσε μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ, αν και αμφότερα τα κόμματα έχουν χαμηλώσει το τελευταίο διάστημα την αντι-ευρωπαϊκή τους ρητορεία.

«Εργαζόμαστε για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα βασίζεται σε στέρεη πολιτική πλειοψηφία, όχι για να αρπάξουμε διαφωνούντες από δω κι από κει. Δεν θέλω να γίνει πρωθυπουργός πάση θυσία», τόνισε ο Σαλβίνι.

Σε περίπτωση πάντως που συνεργαστεί η Λέγκα με το M5s, τότε θα τεθεί θέμα ποιος εκ των Σαλβίνι, Ντι Μιο θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Ο ηγέτης της Λέγκα είπε ότι δεν έχει προκαταλήψεις όσον αφορά τα ονόματα και τους ρόλους.

Οργή Μπερλουσκόνι για το άνοιγμα Σαλβίνι στο M5s

Ζυμώσεις με τη Λέγκα του Βορρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία | iefimerida.gr 1

Η προοπτική συνεργασίας με το κόμμα του Ντι Μάιο προκαλεί, ωστόσο, τη μήνη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος απαντώντας στις φήμες ότι αυτός έδωσε το πράσινο φως για διάλογο με το M5s είπε: «Εγώ να άνοιξα το δρόμο για κυβέρνηση με τα Πέντε Αστέρια; Ναι, άνοιξα τις πόρτες για να τους πετάξουμε έξω». Και προχώρησε: «Δεν υπάρχει πιθανότητα κυβέρνησης Λέγκα-Μ5s γιατί πολλοί βουλευτές της Λέγκα εξελέγησαν και με τις ψήφους των “Αδελφών της Ιταλίας” και των “Εμείς για την Ιταλία” [δύο ακροδεξιά κόμματα που μετέχουν στον κεντροδεξιό συνασπισμό], άρα έχουν μια υποχρέωση έναντι αυτών των ψηφοφόρων. » Kι η Repubblica σχολιάζει: «αν ο Σαλβίνι χαϊδεύει τα αυτιά του M5s ο Μπερλουσκόνι από την άλλη εξακολουθεί να ποντάρει στο Δημοκρατικό Κόμμα και ονειρεύεται μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς την οποία θα στηρίζει το PD αλά καρτ».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ