Στα... μαχαίρια Βρετανία και Ρωσία -Η ταξιδιωτική οδηγία του Foreign Office - iefimerida.gr

Στα... μαχαίρια Βρετανία και Ρωσία -Η ταξιδιωτική οδηγία του Foreign Office

Η Τερέζα Μέι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν (Φωτογραφία: AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρκετά τεταμένες είναι οι σχέσεις Βρετανίας και Ρωσίας με αφορμή την δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας, Σεργκέι Σκρίπαλ.

Η κρίση μεταξύ των δύο χωρών βαθαίνει και μετά την ανακοίνωση της Τερέζας Μέι για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε προειδοποίηση προς τους Βρετανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία.

«Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα (έκφρασης) αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης σε αυτήν την περίοδο», σημειώνει το Foreign Office σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε σε εγρήγορση, να αποφεύγετε τυχόν διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις και να αποφεύγετε να σχολιάζετε δημοσίως τις πολιτικές εξελίξεις».

Οι εκτιμήσεις της βρετανικής αστυνομίας αναφέρουν πως 10.000-20.000 Βρετανοί φίλαθλοι θα ταξιδέψουν στη Ρωσία το καλοκαίρι για το Μουντιάλ.

Η απέλαση των 23 Ρώσων διπλωματών

Από το βήμα της βρετανικής βουλής, η Τερέζα Μέι, δήλωσε πως η Μόσχα είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ, κάνοντας λόγο για εχθρική δράση Ρώσων κατακόπων σε βρετανικό έδαφος.

«Το μήνυμά μου σε όσους θέλουν να μας κάνουν κακό είναι ότι δεν είστε καλοδεχούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε.

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιένης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Εχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν».

Αφού ζήτησε χθες εξηγήσεις από τη Μόσχα για τη χρησιμοποίηση ρωσικής παρασκευής χημικού όπλου, του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok και συγκεκριμένα αφού ζήτησε μία απάντηση από τη Ρωσία για το αν είναι υπεύθυνη για την επίθεση ή άν έχασε τον έλεγχο των αποθεμάτων της επικίνδυνης αυτής ουσίας, η Τερέζα Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Μόσχα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για την επίθεση.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα στο ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για απόπειρα δολοφονίας του κ. Σκριπάλ και της κόρης του, και για απειλή της ζωής άλλων βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι», είπε.

«Αυτό αποτελεί παράνομη χρήση ισχύος εκ μέρους του ρωσικού κράτους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η απέλαση των Ρώσων διπλωματών θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα ακυρωθούν οι επαφές υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία, ότι αποσύρθηκε η πρόσκληση προς τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τη Βρετανία κι ότι δεν παραστούν στο Mουντιάλ της Ρωσίας Βρετανοί υπουργοί και απεσταλμένοι.

Τόνισε ότι η χώρα της θα ήθελε να έχει καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά είναι «τραγικό» που ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος Πούτιν.

«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε.

Επεσήμανε δε ότι η Βρετανία έχει τη στήριξη των συμμάχων τους κι ότι η κυβέρνησή της προσπαθεί να διασφαλίσει ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων θα επιβεβαιώσει τους βρετανικούς ισχυρισμούς.

Η Βρετανία θα ενημερώσει απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πορεία των ερευνών αναφορικά με την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα, ενώ νωρίτερα έθεσε το θέμα σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, όπου οι σύμμαχοι εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για τη χρήση νευροπαραλυτικού παράγοντα κάνοντας λόγο για σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών για τα χημικά όπλα.

Απειλεί με αντίποινα η Μόσχα

Κατηγορίες εναντίον της Βρετανίας εξαπέλυσε η Μόσχα μετά την ανακοίνωση της Μέι.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ περιγράφει την απόφαση της πρωθυπουργού της Βρετανίας ως σκανδαλώδη πρόκληση και υποσχέθηκε μια ταχεία απάντηση από τη Ρωσία.

Ενώ η Μόσχα ήταν «έτοιμη» να συνεργαστεί, «η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε την αντιπαράθεση με τη Ρωσία» τονίζεται στο δελτίο τύπου.

«Προφανώς, τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν» συμπληρώνεται, κάνοντας λόγο για μια «σειρά εχθρικών μέτρων» και μια «αντιρωσική εκστρατεία».

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλεξάντερ Γιακοβένκο προειδοποίησε το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Η Μόσχα αρνήθηκε εκ νέου κάθε ανάμειξη στην υπόθεση με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να υποστηρίζει ότι οι αιτιάσεις της Βρετανικής κυβέρνησης στερούνται και της παραμικρής βάσης.

Το Κρεμλίνο επανέλαβε την πρόταση συνεργασίας με το Λονδίνο στη διερεύνηση της υπόθεσης ζητώντας μάλιστα επίσημη προξενική πρόσβαση στην 33χρονη κόρη του Σκρίπαλ, Γιούλια που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο

Ρωσία: Εμείς την ομάδα θέλουμε στο Μουντιάλ

Στο μεταξύ, η δήλωση της Μέι ότι οι Βρετανοί πολιτικοί και η βασιλική οικογένεια θα μποϊκοτάρουν το Μουντιάλ της Ρωσίας κάθε άλλο παρά απασχολεί τους διοργανωτές.

«Είναι δικό τους πρόβλημα», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Νικίτα Σιμόνιαν, αναφερόμενος στο μποϊκοτάζ των Βρετανών αξιωματούχων.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να έρθει η ομάδα. Και θέλει να έρθει. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρετανία Μόσχα Σεργκέι Σκρίπαλ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ