Η Καραμπέτη παίζει «Βάκχες» σε ροκ-πανκ εκδοχή [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Καραμπέτη παίζει «Βάκχες» σε ροκ-πανκ εκδοχή [εικόνες]

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αυτή τη Σκηνή δεν βαδίζουν στην πεπατημένη, οπότε και οι «Βάκχες» που ετοιμάζει ο Αρης Μπινιάρης δεν θα μπορούσαν να είναι μία απλή αρχαία τραγωδία.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει τις Βάκχες ως ροκ μία παράσταση.

Όταν η ροκ μουσική ηλεκτρίζει τον ποιητικό λόγο του Ευριπίδη, όταν η πανκ βάζει στην πρίζα τον μύθο των Βακχών, τότε ο μέγας θεός Διόνυσος τραγουδάει.

Ο Άρης Μπινιάρης εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από 21 Μαρτίου έως 1 Απριλίου, προσεγγίζοντας τη σύγκρουση μεταξύ του βασιλιά Πενθέα και του θεού Διονύσου σαν έναν οργισμένο ύμνο πάνω στον διχασμό της ανθρώπινης ψυχής, τη λογική και το ένστικτο.

Η Καραμπέτη παίζει «Βάκχες» σε ροκ-πανκ εκδοχή [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Πάνω σε ένα άνυδρο, σεισμικό τοπίο, ένα σχήμα εκλεκτών ερμηνευτών σε ρόλο Χορού αρχαίας τραγωδίας (Γιώργος Γάλλος, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Αμάλια Μπένετ, Άρης Μπινιάρης, Εύη Σαουλίδου, Κωνσταντίνος Σεβδαλής, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Χάρης Χαραλάμπους), και υπό τη συνοδεία δύο μουσικών (Βίκτωρας Κουλουμπής, Πάνος Σαρδέλης), καλούνται σε ένα μουσικοθεατρικό στοχασμό για τη σχέση μεταξύ ελευθερίας και δογματισμού, γονιμότητας και απομόνωσης.

Μεσα στον οίκο του Διονύσου

Στην εκδοχή των Βακχών από τον Άρη Μπινιάρη, δεν βρισκόμαστε απλώς σε ένα θέατρο. Βρισκόμαστε στον οίκο του Διόνυσου, του θεού του θεάτρου. Ξεχάστε, όμως, για λίγο τον Διόνυσο, τον νέο θεό.

Η Καραμπέτη παίζει «Βάκχες» σε ροκ-πανκ εκδοχή [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Στην παράσταση δεν θα ακούσετε τις Βάκχες, αλλά τους τελεστές. Γιατί μια τελετή θα δείτε. Προς τιμήν αυτού του νέου θεού που υβρίστηκε. Όχι μόνο από τον Πενθέα, αλλά από όλους. Έτσι, αντί για τον Πενθέα, θα δείτε εδώ τον Βασιλιά. Αντί για την Αγαύη, θα δείτε τη Μητέρα. Αντί για τον Τειρεσία, τον μάντη της πόλης.

Μέρος της τελετής είναι η αναπαράσταση ενός έργου που έρχεται από πολύ παλιά για να μας μιλήσει για τα πολύ σημερινά, αλλά και για τα παντοτινά, τις Βάκχες του Ευριπίδη, το μόνο έργο που διασώθηκε με πρωταγωνιστή τον θεό του θεάτρου, το μόνο που μας μιλά δονούμενο για τη μέθη, την πλάνη, τη φώτιση, την άρση όλων των αντιθέσεων, την έκσταση, την απόλυτη υπέρβαση.

Λάτρης της συγκεκριμένης φόρμας, όπου το θέατρο συνομιλεί με τη μουσική, και αφοσιωμένος μελετητής του αρχαίου δράματος, ο σκηνοθέτης τολμά να συνδέσει την ανατρεπτική δυναμική της ροκ με τη ρηξιγενή τραγωδία των Βακχών, σε μια παράσταση που στοχεύει να ερεθίσει παράφορα όλες τις αισθήσεις.

Με σημείο εκκίνησης την ψυχεδελική ανάγνωση στο «Θείο Τραγί» του Γιάννη Σκαρίμπα και με αποκορύφωμα την παρθενική του εμφάνιση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με τους «Πέρσες» του Αισχύλου, τα τελευταία χρόνια ο Άρης Μπινιάρης κινείται συνειδητά σε δραματουργικές περιοχές του θεάτρου που δοκιμάζουν να αναδείξουν ζητήματα προσωπικής ελευθερίας, κοινωνικού δογματισμού και ιστορικής μνήμης.

Σε μια χρονική συγκυρία όπου η ελληνική κοινωνία μοιάζει ανήμπορη να επιχειρήσει το βήμα προς τη νέα εποχή, ο Μπινιάρης καταφεύγει σε ένα έργο που εισηγείται ακριβώς αυτό και σημειώνει «Ο Πενθέας διαλύεται εξαιτίας της ορκισμένης εμμονής στις αντιστάσεις του. Από την άλλη, η διονυσιακή δυναμική, η ζωογόνος και ζωοφόρος ορμή της φύσης των πραγμάτων θα διεκδικεί πάντα τον χώρο της. Το πώς εμείς, σαν κοινωνία, θα επιλέξουμε να συσχετιστούμε ή όχι με αυτήν θα κρίνει την τελική συνοχή ή τον αναπόφευκτο σπαραγμό μας».

Διασκευή βασισμένη στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά: Άρης Μπινιάρης, Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης, Δραματουργική Επεξεργασία: Θεοδώρα Καπράλου, Σκηνικά & Κοστούμια: Πάρις Μέξης, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Μουσική: Βίκτωρας Κουλουμπής, Πάνος Σαρδέλης, Κίνηση: Αμάλια Μπένετ, Sound design & Ηχοληψία παράστασης: Χάρης Κρεμμύδας, Βοηθός ενδυματολόγου: Δάφνη Ηλιοπούλου, Βοηθός σκηνογράφου (intern): Δέσποινα Φαρίδου, Μετάφραση υπερτίτλων στα αγγλικά: Μέμη Κατσώνη, Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Δούρου, Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Μουσικοί: Βίκτωρας Κουλουμπής (ηλεκτρικό μπάσo), Πάνος Σαρδέλης (τύμπανα)

Ερμηνεύουν: Γιώργος Γάλλος, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Αμάλια Μπένετ, Άρης Μπινιάρης, Εύη Σαουλίδου, Κωνσταντίνος Σεβδαλής, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Χάρης Χαραλάμπους
Παράλληλη δράση: Παρασκευή 23 Μαρτίου, Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107
21 Μαρτίου – 1 Απριλίου (εκτός Δευτέρας-Τρίτης)
Κεντρική Σκηνή | 20:30

Με υπέρτιτλους στα αγγλικά: τα Σαββατοκύριακα 24 & 25 και 31 Μαρτίου & 1 Απριλίου 2018

Εισιτήρια: Κανονικό: 5, 7, 15, 20, 24 ευρώ, Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 12, 16, 19 ευρώ, Παρέα 10+ άτομα: 11, 14, 17 ευρώ, Κάτοικος Γειτονιάς: 7 ευρώ
Ανεργίας, ΑμεΑ: 5 | Συνοδός ΑμεΑ: 10 ευρώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ