Οταν ο Χόκινγκ είχε επισκεφτεί Σάμο, Κρήτη -«Μα εδώ είναι επίγειος παράδεισος» [βίντεο] - iefimerida.gr

Οταν ο Χόκινγκ είχε επισκεφτεί Σάμο, Κρήτη -«Μα εδώ είναι επίγειος παράδεισος» [βίντεο]

Φωτογραφία: Imgur.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 1998, ο Στίβεν Χόκινγκ είχε ταξιδέψει μέχρι την Σάμο και συγκεκριμένα μέχρι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αφορμή το συνέδριο κοσμολογίας, το οποίο διοργανωνόταν για δεύτερη φορά στο νησί.

Η ομιλία του στο Πανεπιστήμιο περί δημιουργίας και λειτουργίας του κόσμου είχε τεράστια επιτυχία, καθώς ο Στίβεν Χόκινγκ δεχόταν από τότε εκατοντάδες προσκλήσεις το χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τους Βήματος το 1998, ο αστροφυσικός είχε μείνει 7 ολόκληρες μέρες στο νησί για το συνέδριο κοσμολογίας.

Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει τότε ο Ν. Χατζησάββας καθηγητής Μαθηματικών και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, ο Χόκινγκ δεν είχε έρθει τυχαία στην Ελλάδα.

«Το Τμήμα μας μπορεί να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Η επιστημονική κοινότητα όμως μας γνωρίζει. Αλλωστε αυτό είναι το δεύτερο συνέδριο κοσμολογίας που διοργανώνουμε. Ο Στίβεν Χόκινγκ δεν ήρθε τυχαία εδώ. Υπήρχε η γνωριμία με έναν από τους καθηγητές μας, τον Σπύρο Κοτσάκη, από το 1990» είχε αναφέρει τότε ο καθηγητής.

Οταν ο Χόκινγκ είχε επισκεφτεί Σάμο, Κρήτη -«Μα εδώ είναι επίγειος παράδεισος» [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Ο Χόκινγκ στο ταξίδι του στην Σάμο δεν είχε καθόλου το προφίλ του παράξενου επιστήμονα που ήταν απόμακρος απ΄όλους. Αντιθέτως, ο ίδιος στην επταήμερη επίσκεψη του στην χώρα μας συνήθιζε να κάθεται και να παρακολουθεί διαλέξεις και άλλων καθηγητών, ενώ το βράδυ διασκέδαζε σε «ελληνικές βραδιές» μαζί με την σύζυγό του.

Χόκινγκ για Ελλάδα «Μα εδώ είναι επίγειος παράδεισος»

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Χόκινγκ όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν να καθίσει αρκετή ώρα στο δωμάτιό του και να θαυμάσει την θέα προς τη θάλασσα από το μπαλκόνι του.

«Μα, εδώ είναι επίγειος παράδεισος!», είχε πει σε αυτούς που τον συνόδευσαν ως εκεί. «Τι τραβάμε κι εμείς οι φυσικοί για να κάνουμε επιστήμη!».

Οταν ο Χόκινγκ είχε επισκεφτεί Σάμο, Κρήτη -«Μα εδώ είναι επίγειος παράδεισος» [βίντεο] | iefimerida.gr 1

Φωτογραφία: Imgur.com

Ο ίδιος είχε φτάσει στο νησί μαζί με την σύζυγό του, καθώς και τον βοηθό του Τομ Ολντ και δύο από τις συνολικά 8 νοσοκόμες, οι οποίες τον φρόντιζαν ανελλιπώς 24 ώρες το 24ωρο σε βάρδιες.

Η αγάπη του για το... τζατζίκι

Αυτό μάλιστα που είχε συζητηθεί τότε ήταν το ενδιαφέρον του για την ελληνική κουζίνα.

Ο αστροφυσικός απόλαυσε διάφορα ελληνικά φαγητά στην Σάμο, όπως η ταραμοσαλάτα, το μπριάμ, ακόμη και το στιφάδο, ενώ από αυτό που δεν μπορούσε να ξεκολλήσει ήταν το... τζατζίκι.

Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε υποσχεθεί τότε σε όσους τον υποδέχτηκαν στην Σάμο πως θα επέστρεφε και πάλι για ξεκούραση, ωστόσο ο μεγάλος επιστήμονας δεν κατάφερε να εκπληρώσει την επιθυμία του.

Είχε επισκεφτεί και την Κρήτη

Για την θεωρία των πάντων, τον Αινστάϊν και την... γυναίκα του είχε μιλήσει ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ στην Κρήτη το 1998.

Ο επιστήμονας είχε έρθει στο νησί στις 7 Σεπτεμβρίου του 1998, όπου και έδωσε διάλεξη στον υπαίθριο χώρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην ομιλία του υποστήριξε πως πιστεύει πως ο Αϊνστάιν δεν ανακάλυψε την θεωρία των πάντων, καθώς εργαζόταν σε λάθος μήκος και δεν πίστευε στην θεωρία της κβαντικής.

Ο ίδιος τότε μπορούσε να κουνήσει τα άκρα των χεριών του, καθώς τότε είχε ένα μικρό κομπιουτεράκι στα χέρια του, όπου και ρύθμιζε τον υπολογιστή που είχε μπροστά του.

Το χιούμορ του με τους δημοσιογράφους και οι προειδοποιήσεις

Ο Στίβεν Χόκινγκ μάλιστα είχε απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ δεν έλειψε να κάνει και χιούμορ μαζί τους.

Όταν ρωτήθηκε «τι γήινο έχει κατά νου ένα επιστήμονας που έχει όλο το Σύμπαν στο κεφάλι του και αν διαβλέπει κινδύνους για τον πλανήτη μας», ο Χόκινγκ απάντησε με χιούμορ, λέγοντας πως ο ίδιος προσπαθεί να μην ξεχνά ότι ζει στη Γη, αν και η σύζυγός του ορισμένες φορές νομίζει ότι είναι από... άλλον πλανήτη.

Ο αγαπητος επιστήμονας μάλιστα είχε προειδοποιήσει: «Βλέπω κινδύνους στο μέλλον, έχουμε πλέον την τεχνολογία για να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Και είναι αρκετή για να τη χρησιμοποιήσουμε για να καταστρέψουμε τον πλανήτη. Ελπίζω να είμαστε σοφοί για να την αξιοποιήσουμε ώστε να εποικήσουμε και να κατακτήσουμε τον γαλαξία μας».


Με πληροφορίες από:«Το Βήμα», cretalive.gr, Youtube

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ