Αίγυπτος: Οι αρχές βάζουν τους πολίτες στο «παιχνίδι» της λογοκρισίας -Τους ζητούν να «καρφώνουν» ΜΜΕ - iefimerida.gr

Αίγυπτος: Οι αρχές βάζουν τους πολίτες στο «παιχνίδι» της λογοκρισίας -Τους ζητούν να «καρφώνουν» ΜΜΕ

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (Φωτογραφία: AP/ Mulugeta Ayene)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αρχές της Αιγύπτου ζητούν πλέον και τη βοήθεια των πολιτών προκειμένου να λογοκρίνουν τα ΜΜΕ.

Κλιμακώνοντας την καταστολή της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας που γίνεται προεκλογικά, οι αρχές δημοσίευσαν μία λίστα τηλεφωνικών αριθμών, στους οποίους οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν όποιο δημοσίευμα πιστεύουν ότι υπονομεύει την ασφάλεια ή τα ΜΜΕ που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει «φιμώσει» σχεδόν όλα τα ανεξάρτητα ΜΜΕ που ασκούσαν κριτική, πριν από τις εκλογές που θα γίνουν στις 26-28 Μαρτίου και στις οποίες δεν αντιμετωπίζει κάποια «απειλή». Οι ισχυρότεροι αντίπαλοί του είτε αποσύρθηκαν υπό την πίεση, είτε συνελήφθησαν και πλέον έχει μείνει μόνο ο ίδιος και ένας σχετικά άγνωστος υποψήφιος, που τον υποστηρίζει.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αλ Σίσι και άλλοι είχαν προειδοποιήσει τα ΜΜΕ να μην δημοσιεύσουν τίποτα που μπορεί να ερμηνευθεί ως δυσφήμιση των δυνάμεων ασφαλείας ή είναι ψευδής είδηση. Τώρα, με τους τηλεφωνικούς αριθμούς, οι αρχές επιστρατεύουν και τους πολίτες στην προσπάθεια να εξαλείψουν κάθε είδους κριτική ή αρνητική δημοσιότητα.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό το μέτρο μπορεί να επιτρέψει σε κάποιους να ξεκαθαρίσουν «λογαριασμούς» ή να κάνουν ψευδείς και υπερβολικές καταγγελίες. «Δεν βλέπω την ανάγκη να υπάρξει αυτό το μέτρο. Μιλάμε για εκλογές που έχουν ήδη κριθεί και η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζει το καθεστώς είναι η προσέλευση στις κάλπες», σχολίασε ο Αχμέντ Αμπντ Ραμπού, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Καΐρου. «Είναι υστερικό. Αλλά είναι γεγονός ότι κατευθυνόμαστε σε μεγαλύτερο απολυταρχισμό», συμπλήρωσε.

Πηγή: Associated Press

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι Αίγυπτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ