O Τραμπ «καρατόμησε» τον υπ. Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, με tweet - iefimerida.gr

O Τραμπ «καρατόμησε» τον υπ. Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, με tweet

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό έγιναν πραγματικότητα και ο Ντόναλντ Τραμπ απέπεμψε τον Ρεξ Τίλερσον από το υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει μάλιστα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών έμαθε τα νέα με ένα tweet τoυ προέδρου των ΗΠΑ.

O Τραμπ «καρατόμησε» τον υπ. Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, με tweet | iefimerida.gr 0

«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA, θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά! Ευχαριστώ τον Ρεξ Τίλερσον για τις υπηρεσίες του! Η Τζίνα Χάσπελ θα γίνει η νέα διευθύντρια της CIA και η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή. Συγχαρητήρια σε όλους!», έγραψε ο Τραμπ.

Από τη στιγμή που ο Ρεξ Τίλερσον ανέλαβε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Φεβρουάριο του 2017, οι δύο άνδρες διαφώνησαν αρκετές φορές δημοσίως, αλλά και παρασκηνιακά για μια σειρά διεθνών κρίσεων, περιλαμβανομένης και εκείνης αναφορικά με το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

O Τραμπ «καρατόμησε» τον υπ. Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, με tweet | iefimerida.gr 1

Τη θέση του Τίλερσον θα αναλάβει ο έως τώρα διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο. Ο πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής θεωρείται πιο αφοσιωμένος στον Τραμπ από το πρώην αφεντικό της Exxon Mobil. Eπικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διορίζεται για πρώτη φορά μια γυναίκα, η Tζίνα Χάσπελ, υποδιευθύντρια μέχρι σήμερα της CIA.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε ότι ο Τραμπ ήθελε μία νέα ομάδα να αναλάβει εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος δήλωσε σίγουρος ότι ο Πομπέο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή».

Ο Τραμπ είχε ζητήσει από την περασμένη Παρασκευή από τον Τίλερσον να αποχωρήσει και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέκοψε το ταξίδι του στην Αφρική τη Δευτέρα για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Το tweet του Τραμπ ήρθε ένα 24ωρο αφότου ο Τίλερσον κατηγόρησε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στο Λονδίνο – κάτι που είχε αποφύγει λίγες ώρες νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.

Την περασμένη Πέμπτη ο Τίλερσον είχε πει ότι θα ήταν πρώιμο να καθίσει ο Τραμπ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα συναντηθεί μέχρι τον Μάιο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για να συζητήσουν για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

Πέρυσι ο Τίλερσον είχε ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, πρόταση που απέρριψε τότε αμέσως ο Τραμπ. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Τίλερσον είχε αποκαλέσει «ηλίθιο» τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο μετά από συνάντηση στο Λευκό Οίκο, θεωρώντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τα βασικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής.

Επικαλούμενοι πηγές στο Λευκό Οίκο οι New York Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ ενοχλείτο στη διάρκεια συναντήσεων από τη γλώσσα του σώματος του υπουργού των Εξωτερικών, ο οποίος καμπούριαζε ή κοιτούσε νευρικά, όποτε διαφωνούσε με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας

O Τραμπ «καρατόμησε» τον υπ. Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, με tweet | iefimerida.gr 2

Ο Μάικ Πομπέο θα παραλάβει τη σκυτάλη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Ρεξ Τίλερσον

Ο άνθρωπος που επέλεξε ο Τραμπ για διάδοχο του Τίλερσον έχει σπουδάσει στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ενώ φοίτησε και στη στρατιωτική ακαδημία του Ουέστπόιντ. Λίγο μετά την ορκωμοσία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ του ανέθεσε τα ηνία της CIA.

O Πομπέο ανήκει στη συντηρητικότερη πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Το 2010 εκμεταλλεύτηκε το κύμα που προκάλεσε το Τea Party για να εκλεγεί στο Κογκρέσο. Θεωρείται σκληροπυρηνικός, ένας άνθρωπος που δεν ήθελε να χαρακτηρίζονται βασανιστήρια οι εικονικοί πνιγμοί, ενώ έχει ταχθεί κατά του περιορισμού των πρακτικών παρακολούθησης της NSA.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ