Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα χτυπά σήμερα τη Γη - iefimerida.gr

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα χτυπά σήμερα τη Γη

Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει σήμερα τη Γη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία από τις ισχυρότερες ηλιακές καταιγίδες των τελευταίων ετών θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες τον πλανήτη, και ιδιαίτερα τις περιοχές κοντά στους πόλους, ταρακουνώντας το μαγνητικό του πεδίο και δημιουργώντας πιθανώς προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Η καταιγίδα οφείλεται σε δύο κύματα φορτισμένων σωματιδίων (Coronal Mass Ejections ή CMEs )που ταξιδεύουν εδώ και δύο μέρες προς τη Γη, μετά την τεράστια έκρηξη που έγινε στον Ήλιο την Τρίτη 6 Μαρτίου που δημιουργησε μια κολοσιαία «ηλιακή φλογα».

Το πρώτο -και ισχυρότερο- κύμα των φορτισμένων σωματιδίων θα πέσει πάνω στον πλανήτη με ταχύτητα 2000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ηλεκτρικά δίκτυα, πτήσεις αεροπλάνων, τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, GPS, ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές του πλανήτη.

Μια ακόμα συνέπεια της ηλιακής καταιγίδας είναι ότι το σέλας μπορεί να είναι ορατό σε περιοχές αρκετά μακρυά από τους πόλους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ηλιακή καταιγίδα δεν είναι καθόλου πρωτόγνωρη καθώς συνδέεται άμεσα με τον 11ετή κύκλο του Ήλιου. Σύμφωνα με τον ηλιακό κύκλο, οι καταιγίδες σωματιδίων από το μεγάλο άστρο του συστήματός μας θα φτάσουν στο μέγιστο σημείο ισχύος τους τον επόμενο χρόνο, το 2013.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ήλιος βρισκόταν σε σχετικά ήρεμη κατάσταση. Η φλόγα στην οποία οφείλονται τα κύματα σωματιδίων έχει κατηγοριοποιηθεί ως X5.4 ενώ η μέγιστη που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ήταν X28 στις 4 Νοεμβρίου 2003.

Παράλληλα, λόγω των απίστευτων θεωριών καταστροφής που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει ότι η ηλιακή καταιγίδα δεν θα είναι καταστροφική, ούτε θα φέρει τον Αρμαγεδδώνα...

Διαβάστε την πλήρη αναφορά της NASA εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ