Εντυπωσιακό θέαμα: Κατέρρευσε τμήμα παγετώνα στην Αργεντινή [βίντεο] - iefimerida.gr

Εντυπωσιακό θέαμα: Κατέρρευσε τμήμα παγετώνα στην Αργεντινή [βίντεο]

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mια γέφυρα από πάγο κατέρρευσε θεαματικά στον παγετώνα Περίτο Μορένο στην περιοχή της Παταγονίας στην Αργεντινή μπροστά στα έκθαμβα μάτια τουριστών.

Το μέτωπο του παγετώνα έσπασε τη νύχτα της Δευτέρας. Τα νερά του ποταμού Brazo Rico που ρέουν από τη λίμνη «Αργεντινή» (Lago Argentino) είχαν προηγουμένως σκάψει σήραγγες στη γλώσσα του παγετώνα.


Το φυσικό θέαμα λαμβάνει χώρα λόγω μιας ιδιαιτερότητας του παγετώνα: η παγετώδης γλώσσα του Περίτο Μορένο τελειώνει στο Lago Argentino. Ανάλογα με την έκτασή τους, οι μάζες πάγου χωρίζουν πάντα δύο από τους πλευρικούς βραχίονες της λίμνης με αποτέλεσμα να αποκλείεται μια ολόκληρη περιοχή και να μην έχουν από που να διαφύγουν τα νερά που συγκεντρώνονται. Έτσι η η στάθμη του νερού στην αποκλεισμένη περιοχή μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 20 μέτρα μέχρι η πίεση στη γλώσσα του παγετώνα να γίνει πολύ μεγάλη. Στη συνέχεια, το φράγμα πάγου καταρρέει σε όλο το μέτωπο κι ο πάγος πέφτει στη λίμνη.


Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτή τη φορά σχηματίστηκαν δύο σήραγγες, οι οποίες έσπασαν διαδοχικά. Το σπασμένο μπροστινό μέρος βρίσκεται στο Lago Argentino έως 77 μέτρα πάνω από την ίσαλο γραμμή.
Η τελευταία συντριβή ήταν το 2016
Ο παγετώνας Perito Moreno είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα στη νότια Αργεντινή και αποτελεί μνημείο φυσικής κληρονομιάς της UNESCO. Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των παγετώνων των Άνδεων. Από το 2004, το μέτωπο του παγετώνα κατέρρεε κάθε δύο έως έξι χρόνια λόγω της υψηλής πίεσης του νερού.

Η κατάρρευση του μετώπου του παγετώνα πραγματοποιείται για έκτη φορά από το 2004. Ο Περίτο Μορένο είναι ένας από τους ελάχιστους παγετώνες παγκοσμίως που εξακολουθούν να αυξάνονται με τον χρόνο, γεγονός που τον καθιστά αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ