Τελεσίγραφο της Μέι στο Κρεμλίνο: Απαντήστε μέχρι απόψε πώς δηλητηριάστηκε ο πρώην Ρώσος πράκτορας - iefimerida.gr

Τελεσίγραφο της Μέι στο Κρεμλίνο: Απαντήστε μέχρι απόψε πώς δηλητηριάστηκε ο πρώην Ρώσος πράκτορας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προθεσμία μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα έδωσε η Τερέζα Μέι στο Κρεμλίνο να εξηγήσει πώς χρησιμοποιήθηκε ένας ρωσικής κατασκευής νευροτοξικός παράγοντας στη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του.

H πρωθυπουργός της Βρετανίας ορκίστηκε ότι η χώρα της θα λάβει πιο εκτενή μέτρα κατά της Μόσχας αν δεν δοθούν πειστικές εξηγήσεις για το πως χρησιμοποιήθηκε ο στρατιωτικού τύπου νευροπαραλυτικός παράγοντας Novichok σε βρετανικό έδαφος στέλνοντας στην εντατική τον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα, την κόρη του Γιούλια κι έναν Βρετανό αστυνομικό.

Τελεσίγραφο της Μέι στο Κρεμλίνο: Απαντήστε μέχρι απόψε πώς δηλητηριάστηκε ο πρώην Ρώσος πράκτορας | iefimerida.gr 0

Τα βρετανικά αντίποινα που ενδέχεται να ανακοινωθούν ακόμη και αύριο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νέες κυρώσεις και ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη. Πηγές της Downing Street ανέφεραν ότι η κυβέρνηση συζήτησε ακόμη και το ενδεχόμενο απέλασης του Ρώσου πρεσβευτή.

Στο πλευρό της Βρετανίας έσπευσε και ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζοντας τη δηλητηρίαση του Σκρίπαλ «απερίσκεπτη και ανεύθυνη» ενέργεια. «Η χρήση μιας θανατηφόρας νευροπαραλυτικής ουσίας εναντίον ενός Βρετανού πολίτη σε βρετανικό έδαφος είναι επαίσχυντη» ενέργεια, δήλωσε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος τύπου του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μόσχα, ωστόσο, απέρριψε τη δήλωση της Μέι κάνοντας λόγο για «τσίρκο».

Τελεσίγραφο της Μέι στο Κρεμλίνο: Απαντήστε μέχρι απόψε πώς δηλητηριάστηκε ο πρώην Ρώσος πράκτορας | iefimerida.gr 1
Τελεσίγραφο της Μέι στο Κρεμλίνο: Απαντήστε μέχρι απόψε πώς δηλητηριάστηκε ο πρώην Ρώσος πράκτορας | iefimerida.gr 2

Ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκρίπαλ (επάνω) και η κόρη του Γιούλια (κάτω)

Μιλώντας ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου η πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η επίθεση κατά του 66χρονου Σκρίπαλ διαπράχθηκε «με φόντο ένα καθιερωμένο μοτίβο επιθετικότητας του ρωσικού κράτους». Και υπενθύμισε υπενθύμισε τη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και των δυνάμεων του Κιέβου, την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», τις «επανειλημμένες» παραβιάσεις του εναέριου χώρου πολλών ευρωπαϊκών χωρών, τις εκστρατείες κυβερνοεπιθέσεων, όπως και τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, του Ρώσου πρώην μυστικού πράκτορα που δηλητηριάστηκε με πολώνιο-210 και πέθανε στο Λονδίνο το 2006.

Τι είναι ο νευροπαραλυτικός παράγοντας Novichok

Ο νευροπαραλυτικός παράγοντας Novichok -σημαίνει «νεοφερμένος» στα ρωσικά- είναι ένας από τους φονικότερους που έχουν δημιουργηθεί ποτέ.

Τελεσίγραφο της Μέι στο Κρεμλίνο: Απαντήστε μέχρι απόψε πώς δηλητηριάστηκε ο πρώην Ρώσος πράκτορας | iefimerida.gr 3

Υπάρχουν πάνω από εκατό σκευάσματα αυτού του τύπου και όλα τους αναπτύχθηκαν στην ΕΣΣΔ τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Χρησιμοποιείται μάλλον με τη μορφή πούδρας, παρά αερίου ή ατμού. Μπορεί να μπει στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της εισπνοής, της κατάποσης ή της επιδερμίδας μπλοκάροντας την ακετυλοχολινεστεράση, ένα ένζυμο δραστικό στο νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα την ακούσια συστολή όλων των μυών οδηγώντας σε καρδιακή ανακοπή και ασφυξία. Είναι από τους πιο δραστικούς νευροτοξικούς παράγοντες και δημιουργήθηκε για να μην ανιχνεύεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ