Πόλεμος ασφαλιστικών Ταμείων με την κυβέρνηση για το «κούρεμα» - iefimerida.gr

Πόλεμος ασφαλιστικών Ταμείων με την κυβέρνηση για το «κούρεμα»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πυρ και μανία είναι ο υπουργός Οικονομικών για τις διοικήσεις των Ταμείων που επιμένουν να μην συμμετάσχουν οικειοθελώς στο "κούρεμα" των ομολόγων τους, επισημαίνοντας όπου σταθεί και όπου βρεθεί πως δεν είναι δυνατόν να δηλώνουν συμμετοχή ξένα ασφαλιστικά Ταμεία και τα δικά μας να «κρύβονται» πίσω από συνδικαλιστικές και κομματικές σκοπιμότητες και δηλώνουν "όχι", απειλώντας ακόμα και την επιτυχή έκβαση του PSI.

Τόνισε δε πως δεν μπορούν ορισμένα Ταμεία στη χώρα μας, που έχουν λάβει κοινωνικές παροχές, να μην μετέχουν στο PSI, όταν -όπως είπε- μετέχουν ξένοι που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

«Κατά ποία ηθική και λογική ενισχύονται εξίσου από το κράτος μεγάλα Ταμεία, όπως το ΙΚΑ και κάποια άλλα, όπως είναι αυτά των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) ή τα επικουρικά των δημόσιων υπαλλήλων, που τα ίδια είχαν επιλέξει το 2008 να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα, να δέχονται τις επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού;» ρώτησε με έντονο ύφος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Όσο, δε, για τη... ταμπακιέρα, δηλαδή για τις απώλειες των Ταμείων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι ήδη έχει ληφθεί νομοθετική μέριμνα για τη κάλυψη αυτών των απωλειών, απλώς δεν μπορεί να ανακοινωθεί αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο υπό τον... φόβο των αντιδράσεων από τα ξένα Ταμεία, που είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουν ανάλογη μεταχείριση. Ο αντίλογος των Ταμείων είναι πολύ συγκεκριμένος και θα μπορούσε κανείς να τον εντοπίσει στον φόβο των Διοικήσεων ότι όλες αυτές οι υποσχέσεις και οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα μείνουν "κενό" γράμμα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να καλύψουν αργά ή γρήγορα τις υποχρεώσεις τους, δηλαδή συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Νόμου 4046/2012, με τον οποίο ψηφίστηκε το Νέο Μνημόνιο, προβλέπεται ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συστήνεται ανώνυμη εταιρεία αποκλειστικού σκοπού με την επωνυμία «Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος Α.Ε.» (Ταμείο) και καταρτίζεται το καταστατικό της. Το Ταμείο έχει αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τα οποία μεταβιβάζονται και περιέρχονται στο Ταμείο χωρίς αντάλλαγμα με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Το προϊόν της αξιοποίησης των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την οικονομική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στο καταστατικό του».

Αυτή η πρόβλεψη, σύμφωνα με τα Ταμεία που λένε «όχι» στο «κούρεμα», είναι μάλλον «θολή» και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τη πλήρη κάλυψη των απωλειών που θα υποστούν τα Ταμεία, ενώ είναι κάποιοι που φοβούνται ότι όταν έρθει η ώρα της... πληρωμής, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα επικαλεστούν τη δημοσιονομική κατάσταση και θα δεσμευθούν μόνο για τη κάλυψη από τον Προϋπολογισμό μέρους των απωλειών, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι είτε τα Ταμεία θα πρέπει να "ψαλιδίσουν" τις συντάξεις τους είτε ακόμα και να συγχωνευθούν με άλλα, προκειμένου να επιζήσουν.

Όσο, δε, για το επιχείρημα ότι τα ξένα Ταμεία θα υποστούν ανάλογο "κούρεμα", ο αντίλογος που χρησιμοποιείται είναι ότι ενώ τα ελληνικά Ταμεία υποχρεώθηκαν να βάλουν τα αποθεματικά τους στη Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία εν συνεχεία υποχρεωτικά τα τοποθέτησε σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, τα ξένα Ταμεία έκαναν επένδυση, αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ