Πώς μπορεί η τεχνολογία να κάνει τη ζωή μας καλύτερη; - iefimerida.gr

Πώς μπορεί η τεχνολογία να κάνει τη ζωή μας καλύτερη;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις τελευταίες ημέρες παίζει διαρκώς μια διαφήμιση με την οποία πολλοί μπορούν να ταυτιστούν.

Στο βίντεο, ένας συντονιστής διατυπώνει φράσεις που αναφέρονται σε συνθήκες, καταστάσεις και ιδιότητες και ζητά από τους συμμετέχοντες να μετακινούνται βήματα εμπρός κάθε φορά που μια από τις φράσεις που ακούγονται τους αφορά. Στη βιωματική αυτή άσκηση, συμμετείχαν καθημερινοί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικού background και ο καθένας με διαφορετικό βαθμό εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα ή πρόσβασης σε αυτά.

«Ένας κόσμος, καλύτερος για όλους» - Η νέα διαφημιστική καμπάνια της COSMOTE

Είναι στιγμές που πιάνω τον εαυτό μου να απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις και να αναρωτιέμαι πόσο μακριά μπορεί να έφτανα αν ήμουν εκεί. Είναι πάλι στιγμές, που σκέφτομαι τους γονείς μου, που στον 21ο αιώνα νιώθουν τελείως αποκομμένοι από την ψηφιακή τεχνολογία και τις δυνατότητες που μπορεί να παρέχει σε κάθε άνθρωπο. Είμαι παιδί που μεγάλωσα σε μεγάλο αστικό περιβάλλον, με το πρώτο μου smartphone στην ηλικία των 20. Κι όμως εντυπωσιάζομαι ακόμη κάθε φορά που βλέπω τον πατέρα μου, «μαγεμένο», να μας μιλά μέσω του τηλεφώνου και να βλέπει τις εγγονές του. Του φαίνεται αδιανόητο το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που μπορεί να βλέπει τα εγγόνια του ακόμη κι αν βρίσκονται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.

Η Ελένη, φιλόλογος από τα Χανιά

Και μπορεί να είναι 60 χρονών, αλλά δείχνει διατεθειμένος να μάθει να τη χρησιμοποιεί και ο ίδιος. Έβαλε ίντερνετ στο σπίτι και παρακολουθεί τις ειδήσεις πλέον από τον υπολογιστή του. Κάνει τις συναλλαγές του μέσω e-banking και «δοξάζει» το ίντερνετ που δε χρειάζεται πλέον να περιμένει στην ουρά της τράπεζας.

Η Μαρία, φοιτήτρια από τον Πειραιά περιγράφει την εμπειρία της στη βιωματική άσκηση

Δεν έχουν όμως όλοι αυτή τη δυνατότητα. Υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές στην Ελλάδα που οι κάτοικοί τους δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία. Υπάρχουν πολλοί, νέοι και πιο μεγάλοι ηλικιακά, που δεν έχουν πρόσβαση στα εργαλεία του μέλλοντος. Το αποτέλεσμα; Οι ανισότητες σε κοινωνικό επίπεδο, αυτό που αποκαλούμε ψηφιακό χάσμα.

Όπως αναφέρει και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, «Είναι δεδομένο ότι στις σημερινές κοινωνίες παράγονται συνεχώς νέες μορφές ανισότητας. Αυτές οι ανισότητες εξακολουθούν να βιώνονται ως ανεκτές διότι θεωρούνται ότι είναι φυσικές, ενώ αντίθετα έχουν κοινωνικά αίτια. Οι νέες τεχνολογίες που παράγουν μια σειρά από τεράστιες αλλαγές, παράγουν, ταυτόχρονα, και κοινωνικές ανισότητες. Ενώ έχουμε τεχνολογίες που επιτρέπουν σε όλους, θεωρητικά, τη πρόσβαση στα αποτελέσματα, στα προϊόντα του ανθρώπινου πολιτισμού, δεν έχουμε τις κοινωνικές συνθήκες οι οποίες θα έδιναν σε όλους πρόσβαση στις τεχνολογίες αυτές. Κατά συνέπεια όπως γίνεται αντιληπτό εάν υπάρξουν δράσεις οι οποίες θα έχουν ως στόχο την άμβλυνση αυτών των ανισοτήτων σε σχέση με τη χρήση των τεχνολογιών, θα αποτελούν δράσεις που θα παράγουν ένα εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό έργο».

Η Ραφαηλία, άνεργη απόφοιτος Πανεπιστημίου από τα Χανιά


Το όραμα της COSMOTE για έναν καλύτερο κόσμο:
Ποιο είναι όμως το όραμα της COSMOTE; «Όραμά μας στην COSMOTE είναι να φέρουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας σε όλους τους Έλληνες, προσπερνώντας ανισότητες και εμπόδια, ώστε να μπορεί ο καθένας από εμάς να αξιοποιεί τις ευκαιρίες του σήμερα και να χτίζει ένα καλύτερο αύριο», είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Η Μαρία Κωνσταντακοπούλου, από την Καλαμάτα, χρησιμοποιεί το ίντερνετ για να μιλά μεω skype με τα παιδιά της που βρίσκονται στο εξωτερικό

Για να κάνει την υπόσχεσή της για έναν καλύτερο κόσμο πραγματικότητα, η COSMOTE έχει θέσει ως προτεραιότητα:

  • Να απελευθερώσει την εμπειρία του Internet.
  • Να κάνει την καθημερινότητα πιο απλή και πιο digital.
  • Να στηρίξει τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και του Δημόσιου τομέα.
  • Να στηρίζει την κοινωνία για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος.
  • Να γίνει ο εργοδότης επιλογής της νέας ψηφιακής εποχής.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ