Πράσινο φως για τη δόση από το σημερινό Eurogroup -Εκτός ατζέντας χρέος και εποπτεία - iefimerida.gr

Πράσινο φως για τη δόση από το σημερινό Eurogroup -Εκτός ατζέντας χρέος και εποπτεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα σε ένα εξαιρετικά σφιχτό χρονοδιάγραμμα για τα 88 προαπαιτούμενα της δ' αξιολόγησης συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup όπου θα αποτιμήσει τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup κλείνει τυπικά η γ΄αξιολόγηση, καθώς οι θεσμοί θα ενημερώσουν για την εκπλήρωση των δύο τελευταίων προαπαιτούμενων που αφορούν στην πορεία διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στο Ελληνικό προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 1 δισ. αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης «το Eurogroup θα ενημερωθεί για το ότι η Ελλάδα έχει πλέον εκπληρώσει τα τελευταία δύο προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της τρίτης επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Αυτή ήταν η προϋπόθεση για την καταβολή της τέταρτης δόσης της χρηματοδοτικής συνδρομής που χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι θεσμοί θα ενημερώσουν επίσης τους υπουργούς σχετικά με την πρώτη αποστολή της τέταρτης επανεξέτασης του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου».

Οι Βρυξέλλες αποτιμούν θετικά την πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, για την τέταρτη αξιολόγηση και η θέση αυτή θα μεταφερθεί και στη σημερινή συνεδρίαση. Στόχος είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει το δρόμο των αποφάσεων για την επόμενη ημέρα της εξόδου από το μνημόνιο.

Όπως έλεγαν αξιωματούχοι στην Βρυξέλλες στόχος είναι να ολοκληρωθεί τον Μάιο η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, που περιλαμβάνει τα 88 προαπαιτούμενα.

«Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό» σημείωναν, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή, την τελευταία εκταμίευση και την ελάφρυνση του χρέους τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ωστόσο το δύσκολο ζήτημα είναι το θέμα του χρέους και η μεταμνημονιακή περίοδος και η μορφή εποπτείας που θα τη συνοδεύει. Οπως έχει γίνει γνωστό και τα δύο αυτά ζητήματα δεν θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση και μετατίθενται πιθανότατα για το επόμενο Eurogroup στη Σόφια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup αξιολόγηση χρέος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ