5 διπλωματικές διαμάχες που ρίχνουν τη σκιά τους στο Μουντιάλ 2018 -Κατάσκοποι, τρολ και άλλα - iefimerida.gr

5 διπλωματικές διαμάχες που ρίχνουν τη σκιά τους στο Μουντιάλ 2018 -Κατάσκοποι, τρολ και άλλα

Φωτογραφία: AP/ Dmitri Lovetsky
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Μουντιάλ μπορεί να θεωρείται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να βελτιώσει μια χώρα τη διεθνή εικόνα της, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί φέτος, εξαιτίας των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Η επίθεση σε πρώην Ρώσο κατάσκοπο, επί αγγλικού εδάφους, με νευροτοξικό παράγοντα, ήταν το πιο πρόσφατο παράδειγμα για αυτό. Το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα για την απόπειρα δολοφονίας και απειλεί να μην στείλει κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η διοργάνωση θα έχει ελάχιστα κέρδη σε ό,τι αφορά τη σχέση της Ρωσίας με τη Δύση, όπως σημειώνει ο Μάθιου Μπουλέτζ.

Στο μεταξύ, αναλυτές τονίζουν ότι η διοργάνωση θα αφορά περισσότερο το πώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ενισχύσει την εικόνα του εντός και όχι εκτός των συνόρων. «Το θέμα είναι η προβολή της εικόνας μιας ισχυρής Ρωσίας, όπως το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο Σότσι για να δημιουργήσει στους Ρώσους την αίσθηση ότι το έθνος τους είναι μία αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη», σχολίασε στο AFP ο Σάιμον Τσάντγουικ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ.

Αυτοί είναι σύμφωνα με το AFP οι 5 λόγοι έντασης που ρίχνουν τη σκιά τους στο Μουντιάλ

Η δηλητηρίαση του κατασκόπου

Ο πρώην κατάσκοπος της Ρωσίας, Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του είναι σε κρίσιμη κατάσταση, έπειτα από την επίθεση που δέχθηκαν στην πόλη Σόλσμπερι, στη Μ. Βρετανία, την περασμένη Κυριακή.

Η Μόσχα αρνείται ότι είναι πίσω από αυτό, αλλά η υπόθεση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Βρετανίας, καθώς θυμήθηκε τη δολοφονία ενός άλλους κατασκόπου, του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, στο Λονδίνο, το 2006, για την οποία είχε κατηγορήσει τη Ρωσία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση που αποδειχθεί η ρωσική εμπλοκή και υπονόησε ακόμη και το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ του Μουντιάλ. Πάντως, συνεργάτες του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι αυτό θα αφορά μόνο την αποχή κρατικών αξιωματούχων από τη διοργάνωση και όχι την αγγλική ομάδα.

Συρία

Το γεγονός ότι η Μόσχα στηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, έχει φέρει σε κόντρα το Κρεμλίνο με τη Δύση, από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, το 2011.

Ομως, η Ρωσία αποκτά ολοένα και πιο ισχυρή θέση στη σύγκρουση, υπονομεύοντας τις ειρηνευτικές συζητήσεις, κάτι που προκαλεί ανησυχία. «Είναι ξεκάθαρο στη Δύση ότι δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία αν δεν παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτή η Ρωσία», τόνισε ο Μπουλέτζ, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα θέλει να είναι παράγοντας- κλειδί στη μεταπολεμική Συρία, ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία της στα εδάφη της χώρας αλλά και εποφθαλμιώντας ήδη επιχειρηματικές συμφωνίες για την προσπάθεια ανοικοδόμησης.

Ο Τζόναθαν Ειαλ, διευθυντής του think tank RUSI επισημαίνει και κάτι άλλο: η Μόσχα χρησιμοποιεί την στήριξη που δίνει στον Ασαντ ως απόδειξη για άλλες χώρες. «Αν μείνεις πιστός στη Μητέρα Ρωσία, τότε κι εκείνη θα μείνει πιστή σε εσένα», είναι το μήνυμα.

Κυβερνοεπιθέσεις

Μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ για ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, αρκετές δυτικές κυβερνήσεις προειδοποίησαν για ρωσικές απόπειρες ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις τους.

Οι αναφορές για ρωσικά «εργοστάσια τρολ», που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους έχουν προκαλέσει ανησυχία από τις ΗΠΑ έως τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Καταλονία.

Η Μόσχα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις κατηγορίες, αλλά αναλυτές βλέπουν τις δραστηριότητες αυτές ως μέρος της μακροπρόθεσμης προσπάθειας αποδυνάμωσης της Δύσης. «Στη Ρωσία υπάρχει μία συστηματική προσέγγιση με στόχο την αποσταθεροποίηση της Δύσης εκ των έσω», σημειώνει ο Μπουλέτζ.

Ουκρανία

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα ανατολικά της Ουκρανίας, στις μάχες των κυβερνητικών δυνάμεων με τους αντάρτες που στηρίζει η Μόσχα.

Ο Τσάντγουικ θύμισε ότι η εισβολή στην Κριμαία έγινε αμέσως μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο Σότσι που εντός των συνόρων έγινε «σχεδόν σύμβολο της ρωσικής δυνατότητας να γίνει ξανά μία παγκόσμια δύναμη». Μάλιστα ο ίδιος προέβλεψε ότι ο Πούτιν μπορεί να εκμεταλλευτεί το Μουντιάλ για να πετύχει έναν παρόμοιο εγχώριο θρίαμβο δημοσίων σχέσεων.

Ντόπινγκ

Το Μουντιάλ γίνεται έπειτα από μακρά διαμάχη για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από Ρώσους αθλητές. Επειτα από τις αποκαλύψεις, για εκτεταμένο ντόπινγκ με κρατική στήριξη, η ομάδα της χώρας αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016, ενώ στους πρόσφατους Χειμερινούς μετείχαν υπό τη σημαία της ΔΟΕ.

Ομως, ο Τσάντγουικ σημειώνει ότι το μέγεθος του σκανδάλου ντόπινγκ ήταν τέτοιο, που είχε ένα παράξενο αντίκτυπο: εξάλειψε την κριτική για το γεγονός ότι η Ρωσία διοργανώνει το Μουντιάλ.

«Σε σύγκριση με το Κατάρ, η Ρωσία έχει μία σχετικά εύκολη πορεία», σημείωσε, αναφερόμενος στις επικρίσεις για τους διοργανωτές του Μουντιάλ του 2022. «Είναι σχεδόν σαν το σκάνδαλο ντόπινγκ να παραμέρισε κάθε λεπτομερή έλεγχο για το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ