ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: «ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΜΠΛΕΞΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ»

Μάχη Τσίπρα-Μητσοτάκη για το τηλεφώνημα στον Ερντογάν [βίντεο]

Φωτογραφία: Εurokinissi
Φωτογραφία: Εurokinissi

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν έχει τηλεφωνήσει στον Ερντογάν για τους δύο Ελληνες αξιωματικούς.

Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στη δευτερολογία του στο θέμα των δύο αξιωματικών και ζήτησε από τον πρωθυπουργό, εφόσον υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο, να την αξιοποιήσει προκειμένου οι δύο Έλληνες να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για επιπολαιότητα.

«Όλα όσα είπατε για τους δύο αξιωματικούς δείχνουν τη δική σας επιπολαιότητα. Τον Τούρκο πρόεδρο θα τον καλέσω εγώ στο τηλέφωνο όταν κρίνω, σε συνεννόηση με το στράτευμα. Είναι ανεύθυνο να βγαίνετε στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να λέτε γιατί ο πρωθυπουργός δεν το έπραξε αυτό ακόμα. Δεν πρέπει να μετατρέψουμε ένα σύνηθες επεισόδιο σε μέγα ζήτημα, που μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες».

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του είχε υπογραμμίσει πως ό,τι έχει να πει το λέει μπροστά στον Ερντογάν. «Εγώ αυτά που έχω να πω τα λέω μπροστά στον κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε θετικός στο να συζητήσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σύσταση εθνικού συμβουλίου ασφαλείας.

Μητσοτάκης: Αξιοποιήστε τον δίαυλο με τον Ερντογάν

Νωρίτερα, στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Αφού έχετε δίαυλο επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο, πρέπει να τον αξιοποιήσετε για να έρθουν το συντομότερο δυνατόν στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες αξιωματικοί».

Μητσοτάκης: Επιπολαιότητα με Τουρκία και ΠΓΔΜ

Και στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης είχε εγκαλέσει την κυβέρνηση για επιπόλαιους χειρισμούς στο θέμα των δύο στρατιωτικών, αλλά και στο Σκοπιανό.

«Θέλω να εκφράσω τη στήριξή μου στους δύο αξιωματικούς και στις οικογένειές τους. Η συνεχιζόμενη κράτησή τους είναι απαράδεκτη και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανεύθυνοι και επιπόλαιοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, στοχεύουν κυρίως σε μικροπολιτικούς τακτικισμούς», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν. Οι ευθύνες σας είναι βαριές. Δείξατε αναξιοπιστία απέναντι σε όλους. Επιτρέψατε στον ΥΠΕΘΑ να επιδίδεται σε ανούσιους λεονταρισμούς. Υποτιμήσατε το περιστατικό της σύλληψης των δύο αξιωματικών, όπως και τον προκλητικό εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για επιπολαιότητα και στο θέμα των Σκοπίων: «Σπεύσατε να με κατηγορήσετε επειδή σας χαρακτήρισα επιπόλαιο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Επαναλαμβάνω τον χαρακτηρισμό: είστε επιπόλαιος, ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκατε το θέμα των Σκοπίων κρύβει και επιπολαιότητα και μικροκομματική διάθεση. Από την πρώτη στιγμή δεν ενημερώσατε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διχάσατε συνειδητά τον ελληνικό λαό, κατηγορήσατε και φωτογραφίσατε όλους τους συμπολίτες μας που διαδήλωσαν ως ακροδεξιούς, ως φασίστες, ως γραφικούς, τους παρουσιάσατε ως όχλο».

Τσίπρας: Δεν άλλαξα θέση για τα Σκόπια

«Η θέση μου στο θέμα των Σκοπίων ήταν σταθερή και ήταν στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής που χαράχθηκε εδώ και χρόνια στο Κοινοβούλιο. Εσείς αλλάξατε θέση», απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Για το θέμα των Σκοπίων εγώ δεν άλλαξα θέση. Εσείς εσχάτως αλλάξατε άποψη. Είχα την αίσθηση ότι η εθνική γραμμή είχε διατυπωθεί πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα. Εγώ δεν άλλαξα θέση και γραμμή. Εσείς αλλάξατε άποψη και ξαφνικά αρχίσατε να λέτε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα όνομα που μας προσβάλλει. Εσείς αλλάξατε θέση και όχι εγώ», είπε ο κ. Τσίπρας.

Πρόεδρος ΝΔ: Πώς συγκυβερνάτε με τον Καμμένο;

Όμως ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα ένα ερώτημα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, στην οποία θα κάθονται δίπλα-δίπλα ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας. Συγκεκριμένα, τον ρώτησε ποιος από τους δύο θα εκφράσει τη θέση της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα για τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο.

«Όταν συνομιλείτε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, συνομιλείτε ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως επικεφαλής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι ΑΝΕΛ έχουν διαφορετική θέση για το ζήτημα. Άλλα λέτε εσείς, άλλα λέει ο κ. Καμμένος, και προσπαθείτε να μας πείσετε ότι είστε σοβαρή κυβέρνηση. Δεν είστε. Συμπορεύεστε με έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν σας ενώνει τίποτα ιδεολογικά, παρά μόνο η αγάπη για την εξουσία και την καρέκλα. Ένα μόνο κοινό έχετε, τον εθνολαϊκισμό, και όλα αυτά που σας ένωσαν στις πλατείες της αγανάκτησης όταν διεκδικούσατε την εξουσία», είπε ο αρχηγός της ΝΔ.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι η σημερινή προανακριτική ήταν χάσιμο χρόνου στη Βουλή για τον ίδιο και τους υπουργούς, ανέφερε ότι η παρουσία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι θεσμική υποχρέωση και όχι σπατάλη χρόνου.

«Δεν σέβεστε το Κοινοβούλιο. Υπάρχουν υπουργοί που δεν έρχονται καν να απαντήσουν στις επίκαιρες ερωτήσεις. Είναι υποχρέωσή σας, κ. Τσίπρα, να βρίσκεστε εδώ, να απαντάτε και να δίνετε λόγο στο Κοινοβούλιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρωθυπουργός: Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 και ότι μέχρι ή θα αποδειχθεί η αθωότητα των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis ή όσοι είναι ένοχοι θα πληρώσουν για όσα έκαναν.

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, τον Σεπτέμβριο του 2019, και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει σκανδαλολογία αλλά αποδείξεις συγκεκριμένες. Οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν για τις ευθύνες τους. Εσείς είστε πιο γαλαντόμος και μου είπατε ότι μετά τις εκλογές θα βρίσκομαι στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς μου είχε πει ότι θα βρίσκομαι στη φυλακή. Μην έχετε άγχος, οι εκλογές θα αργήσουν να γίνουν», είπε ο κ. Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.