Ελάχιστα στοιχεία έχουν φορτωθεί στην ειδική πλατφόρμα για τις αντικειμενικές αξίες - iefimerida.gr

Ελάχιστα στοιχεία έχουν φορτωθεί στην ειδική πλατφόρμα για τις αντικειμενικές αξίες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Την τελευταία ημέρα περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα γεμίσουν τα «κουτάκια» με τις εισηγήσεις των εκτιμητών για τις νέες Τιμές Ζώνης, ωστόσο οι προφανείς δυσκολίες στη συγκέντρωση και την επεξεργασία των στοιχείων, κυρίως στην περιφέρεια, δεν επιτρέπουν υπέρμετρη αισιοδοξία.

Μία εβδομάδα απομένει για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε την Απόφαση για τη συγκρότηση της τριμελούς Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, που θα κάνει το πρώτο φιλτράρισμα των εισηγήσεων από τους εκτιμητές. Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην Απόφαση, «έργο της Επιτροπής είναι η εισήγηση των τιμών εκκίνησης, σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους από την αρμόδια Επιτροπή της παρ. 1Α του άρθρου 41 του ν. 1249/1982, όπως ισχύει, καθώς και η εισήγηση των τιμών εκκίνησης σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 46 του ν. 4509/2017».

Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα πρέπει αφενός να διορθώσει τις στρεβλώσεις από τις εισηγήσεις των εκτιμητών- χωρίς να είναι σαφές με ποια ακριβώς κριτήρια- αφετέρου να βγάλει το φίδι από την τρύπα ήτοι να προτείνουν Τιμές εκεί όπου οι εκτιμητές σήκωσαν ψηλά τα χέρια.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, πάντως, από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έχοντας κατά νου ότι θα πρέπει να γίνει επεξεργασία των νέων αντικειμενικών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και σε ποια έκταση πρέπει να γίνουν αλλαγές στη δομή του ΕΝΦΙΑ. Το όλο εγχείρημα χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολο και δεν είναι τυχαίο ότι συμπεριλήφθηκε εξαρχής στη λίστα με τα «αγκάθια» της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης από τους Θεσμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ