Ρέτσος στο Bloomberg: Πλουσιότεροι και όχι περισσότεροι τουρίστες το στοίχημα για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Ρέτσος στο Bloomberg: Πλουσιότεροι και όχι περισσότεροι τουρίστες το στοίχημα για την Ελλάδα

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έλλειψη επενδύσεων είναι αυτό που κρατάει πίσω την ελληνική τουριστική βιομηχανία σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος στο πρακτορείο Bloomberg.

Η χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει τον κλάδο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο εάν επενδύονταν περισσότεροι πόροι και εάν το κράτος διευκόλυνε την εισροή νέων κεφαλαίων υποστηρίζει και προσθέτει:

«Ενώ τα 30 εκατομμύρια τουρίστες από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο είναι ένας τεράστιος αριθμός, θα μπορούσαν να φτάσουν τα 40 εκατομμύρια σε εννέα μήνες εάν επεκταθεί η τουριστική περίοδος», ανέφερε ο Γ. Ρέτσος μιλώντας στο Bloomberg.

«Το στοίχημα τώρα είναι προσελκύσουμε όχι απαραίτητα περισσότερους, αλλά πλουσιότερους τουρίστες, ώστε να έχουμε περισσότερα έσοδα».

Ο μεγαλύτερος κλάδος της Ελλάδας

Στο δημοσιεύμα του πρακτορείου τονίζεται ότι ο τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος κλάδος της Ελλάδας, με τις αφίξεις να αυξάνονται 10% το 2017 από το προηγούμενο έτος στα 27,2 εκατ. τουρίστες και με έσοδα που ξεπερνούν τα 14,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ρέτσος στο Bloomberg: Πλουσιότεροι και όχι περισσότεροι τουρίστες το στοίχημα για την Ελλάδα | iefimerida.gr 0

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος/ Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο ταξιδιωτικός κλάδος και ο τουρισμός συνέβαλαν με 32,8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομική παραγωγή το 2016, αντιπροσωπεύοντας το 18,6% του ελληνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά το έτος αυτό, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού. Ο οργανισμός αναμένει ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 23,8% της ελληνικής παραγωγής το 2027.

Ενδιαφέρον επενδυτών για τουριστικές μονάδες

Προκειμένου να αυξηθούν οι αφίξεις στα 36 εκατ. ευρώ και τα έσοδα στα 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις αξίας 6 δισ. ευρώ ετησίως, δήλωσε ο Γ. Ρέτσος. «Ενώ πρόκειται για μεγάλο αριθμό, υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό», είπε, ζητώντας επίσης δημόσιες επενδύσεις.

Οπως είπε οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τις τουριστικές μονάδες και τα κενά κτίρια. «Υπάρχουν πολλά δημόσια κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς όπως στην Αθήνα, όπου τα συνταξιοδοτικά ταμεία κατέχουν ιδιοκτησίες που είναι άδειες και όπου υπάρχουν σχέδια για εκμετάλλευση τους», ανέφερε.

Καθυστερήσεις λόγω φόρων, χωροταξικού σχεδιασμού και ανασφάλειας

Οι επενδύσεις συχνά καθυστερούν λόγω της υπερβολικής φορολογίας, του χωροταξικού σχεδιασμού και της ανασφάλειας που αισθάνονται ορισμένοι επενδυτές όταν έρχονται στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Αυτό συμβαίνει κυρίως σε θέματα αδειοδοτήσεων που μπορεί να χρειαστούν για έργα από φορείς όπως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η Δασική Υπηρεσία. «Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τα θέματα αυτά επιλύονται πριν από την έναρξη της επένδυσης», ανέφερε.

Η επένδυση στο Ελληνικό

Το Ελληνικό ένα έργο ορόσημο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010 αποτελεί παράδειγμα τέτοιων καθυστερήσεων. Η επένδυση επιβραδύνθηκε από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τις συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσον ο τόπος είναι αρχαιολογικά σημαντικός.

Τον Φεβρουάριο, μετά από οκτώ χρόνια, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τελικά ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την προγραμματισμένη επένδυση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας είναι νομικό και συνταγματικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Bloomberg Τουρισμός επενδύσεις Ρέτσος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ