O Τραμπ υπογράφει σήμερα το έγγραφο για τον εμπορικό πόλεμο - iefimerida.gr

O Τραμπ υπογράφει σήμερα το έγγραφο για τον εμπορικό πόλεμο

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Ντόναλντ Τραμπ έστειλαν πάνω από 100 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές καλώντας τον να κάνει πίσω στα σχέδια του να επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο.

Επισημαίνουν ότι το μέτρο θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την αμερικανική οικονομία, ενώ αναμένεται να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων και τους καταναλωτές. Προτείνουν δε συγκεκριμένα να δοθεί στις αμερικανικές εταιρίες μια μάλλον αφορολόγητη πρόσβαση σε εισαγόμενα αγαθά, που δεν υπάρχουν στην εγχώρια αγορά και να συνεργαστούν στενά με τον Τραμπ σε μια πιο εστιασμένη προσέγγιση, όπως η αντιμετώπιση των «αθέμιτων εμπορικών πρακτικών» της Κίνας.

Ο Τραμπ θα υπογράψει σήμερα το έγγραφο επιβολής δασμών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμάζεται να υπογράψει το έγγραφο επιβολής των δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο - που θα τεθούν σε ισχύ εντός 15-30 ημερών- σε επίσημη τελετή στον Λευκό Οίκο στις 15:30 (22:30 ώρα Ελλάδας) σήμερα, σύμφωνα με πηγή ενήμερη σχετικά με τις προθέσεις της αμερικανικής προεδρίας.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ανέφερε ότι είναι πιθανό να εξαιρεθούν προσωρινά από τους δασμούς ο Καναδάς και το Μεξικό, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει αποκλειστεί με βάση τις δηλώσεις των Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων το ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και νατοϊκούς εταίρους.

Η Κίνα ετοιμάζει αντίποινα

Την ίδια ώρα το Πεκίνο διαμηνύει διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ Γι ότι «ασφαλώς» θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση», εάν βρεθεί αντιμέτωπο με αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις, καθιστώντας σαφές πως η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ.

«Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, όσοι καταφεύγουν στον εμπορικό πόλεμο επιλέγουν το λάθος φάρμακο», έκρινε ο Ουάνγκ. Η συνταγή αυτή δεν σημαίνει μόνο ότι «τιμωρούν άλλους», αλλά και ότι ταυτόχρονα «τιμωρούν τους εαυτούς τους», συμπλήρωσε ο Ουάνγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της ολομέλειας της κινεζικής λαϊκής εθνοσυνέλευσης.

Ο εμπορικός πόλεμος θα ζημιώσει τους πάντες, διατράνωσε ο Ουάνγκ και διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο δεν έχει πρόθεση να πάρει τη θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά κι ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν χρειάζεται να συμπεριφέρονται σαν αντίπαλοι, αλλά να προσπαθούν να συνεργάζονται ως εταίροι.

Πυρά κατά Τραμ από τον επικεφαλής της Morgan Stanley

Σφοδρή κριτική στα σχέδια Τραμπ εξαπέλυσε και ο επικεφαλής της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, χαρακτηρίζοντάς τα «κακή ιδέα». «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αυτή η χώρα δεν είναι το εμπορικό έλλειμμα, αλλά το έλλειμμα στον προϋπολογισμό», δήλωσε στο CNBC.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ