Η στροφή Τραμπ στον προστατευτισμό ώθησε τον οικονομικό σύμβουλο σε παραίτηση - iefimerida.gr

Η στροφή Τραμπ στον προστατευτισμό ώθησε τον οικονομικό σύμβουλο σε παραίτηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την παραίτηση του υπέβαλε ο Gary Cohn, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.


Ο Cohn, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Group Inc. είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου.

Ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Τραμπ, σε μια εσωτερική σύσκεψη, στον Λευκό Οίκο, για το κατά πόσον θα βοηθήσει την αμερικανική οικονομία η προστατευτική στροφή που θέλει να κάνει ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο Τραμπ τον αγνόησε και πέρασε σε αποφάσεις, την 1η Μαρτίου και την Τρίτη, 6 Μαρτίου, ο Gary Cohn αποφάσισε να παραιτηθεί, προσθέτοντας το όνομά του σε μια εντυπωσιακή λίστα αποχωρήσεων, μόλις 13 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ
Η Wall Street αντέδρασε στην παραίτηση με πτώση 300 μονάδων.

Στον Λευκό Οίκο, αυτός ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ισχυρής τράπεζας Goldman Sachs ήταν η αντίθετη φωνή στις εθνικιστικές τάσεις του αμερικανού προέδου, τις οποίες ενθάρρυνε ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής Στήβεν Μπάνον. Ο Μπάνον καρατομήθηκε τον Αύγουστο του 2017, και τη θέση του, υπέρ του προστατευτισμού, πήρε ο Peter Navarro, του οποίου η επιρροή υπήρξε σημαντική στον αμερικανό πρόεδρο, τις τελευταίες εβδομάδες, πριν την επιβολή δασμών.

Με το παρατσούκλι « globalist Gary » οι εχθροί του M. Cohn του έκαναν συνεχείς επιθέσεις, επειδή ήταν υπέρ των ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες του Ειρηνικού και υπέρ της κλιματικής συμφωνίας του Παρισιού.

Η στροφή Τραμπ στον προστατευτισμό ώθησε τον οικονομικό σύμβουλο σε παραίτηση | iefimerida.gr 0

Μια πρώτη ρήξη είχε γίνει μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του οικονομικού του συμβούλου τον Αύγουστο του 2017, με αφορμή τα γεγονότα στην Σαρλοτβίλ, όπου συγκρούστηκαν βίαια ακροδεξιοί με αντιρατσιστές και σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής. Ο Τραμπ είχε πάρει τότε αμφιλεγόμενη θέση. Ο Gary Cohn είχε σοκαριστεί από το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν μπορούσε να καταδικάσει τους ακροδεξιούς ακτιβιστές.

Η αποχώρηση του Gary Cohn, μια εβδομάδα μετά την παραίτηση της διευθύντριας επικοινωνίας του προέδρου, Hope Hicks, η οποία εθεωρείτο στενή συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, περιορίζει ακόμη περισσότερο τον κύκλο των συμβούλων που βρίσκονται ακόμη στον Λευκό Οίκο. Οι μόνοι που έχουν απομείνει, από την αρχή, είναι η κόρη του Ιβάνκα και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ. Αν και ο τελευταίος έχει υποστεί απώλειες εσχάτως, αφού του αφαιρέθηκε η κάρτα διαπίστευσης που του επέτρεπε να έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες.


Το πρωί της Τρίτης, ξημερώματα, στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτισε τις κατηγορίες ότι υπάρχει «χάος», μετά την αποχώρηση της Hope Hicks και του έτερου συμβούλου του Josh Raffel.
«Πάντα υπάρχουν αναχωρήσεις και αφίξεις και μου αρέσουν οι σκληροί διάλογοι πριν πάρω μια απόφαση. Υπάρχουν κι άλλα άτομα που θέλω να αλλάξω (αναζητώντας πάντα την τελειότητα). Δεν υπάρχει χάος, παρά μόνο φοβερή ενέργεια!», έγραψε.


The new Fake News narrative is that there is CHAOS in the White House. Wrong! People will always come & go, and I w… https://t.co/gZx40h1psF
— realDonaldTrump (@Donald J. Trump)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Stefan Löfven, στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια αναφορά, την Τρίτη στις μάχες που δόθηκαν επειδή επέλεξε την στροφή του προστατευτισμού. «Μου αρέσουν οι διενέξεις», είπε, ενώ απέναντί του βρισκόταν η άδεια καρέκλα του Gary Cohn.

Η στροφή Τραμπ στον προστατευτισμό ώθησε τον οικονομικό σύμβουλο σε παραίτηση | iefimerida.gr 1


Ο Τραμπ προσπάθησε, μάλιστα, να δείξει ότι πολλοί «σφάζονται» να μπουν στον Λευκό Οίκο, γιατί είναι πολύ ελκυστική η διοίκησή του. «Ολοι θέλουν να έρθουν εδώ», δήλωσε.


Ωστόσο, οι αναχωρήσεις και παραιτήσεις θα συνεχιστούν. Μια θέση που κινδυνεύσει σύντομα να μείνει κενή είναι αυτή του στρατηγού H. R. McMaster, ο οποίος τοποθετήθηκε πρώτος σύμβουλος ασφαλείας, μετά την καρατόμηση του στρατηγού Michael Flynn, ο οποίος βρίσκεται στα δικαστήρια.


Σε ένα καινούριο βιβλίο του συγγραφέα Chris Whipple (The Katekeepers, Broadway Books), ο πρώτος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρενς Πρίμπιους, αναλύει ωμά τους έξι μήνες που πέρασε στο πλευρό του αμερικανού προέδρου. «Πάρτε όλα ξέρετε για την λειτουργία του Λευκού Οίκου και πολλαπλασιάστε τα επί πενήντα», δηλώνει το στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, σύμφωνα με αποσπάσματα που κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο στο περιοδικό Vanity Fair.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ