Αγκυρα για ExxonMobil: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στους υδρογονάνθρακες - iefimerida.gr

Αγκυρα για ExxonMobil: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στους υδρογονάνθρακες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της ExxonMobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Αυτό δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Καλίν είπε ότι η ΑΟΖ της Κύπρου έχει χωριστεί σε διαφορετικούς τομείς και κάλεσετην Ε/Κ πλευρά να συνεργαστεί με την τουρκοκυπριακή διοίκηση στα Κατεχόμενα.

«Ας μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συμβιβασμού και αμοιβαίου συμφέροντος κι όχι σε περιοχή συγκρούσεων και αμφισβητήσεων. Μ’ αυτό το στόχο η Τ/Κ και η Ε/Κ πλευρά μπορούν να εκπονήσουν κοινή μελέτη εντός πλαισίου που θα χαράξουν η Τουρκία, η Ελλάδα και άλλες χώρες», δήλωσε προσθέοντας ότι η Άγκυρα «δεν έχει πρόβλημα με την εκμετάλλευση αερίου και τις δραστηριότητες γεώτρησης στην περιοχή».

Και εκστόμισε νέες απειλές: «Αλλά αν υιοθετήσετε παράνομα μέσα στις προσπάθειες εξερεύνησης και παραβιάσετε κυριαρχικά δικαιώματα, φυσικά θα υπάρξουν συνέπειες. Η Τουρκία δεν θα διστάσει ποτέ να προβεί στα αναγκαία βήματα».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταρείας πετρελαιοειδών δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου στην ενημέρωση που έκανε αναφέρθηκε και στο θέμα της Συρίας. Δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εμποδίσουν την μετακίνηση κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από άλλες περιοχές της Συρίας προς την περιοχή της Αφρίν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την στρατιωτική επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων.

Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την χρονική παράταση της 5ωρης καθημερινής κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Γούτα σε 24ωρη και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συζητήσει την κατάσταση εκεί με το ιρανό ομόλογο του Χασάν Ροχανί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ