Ο Τσίπρας δεν παίρνει τηλέφωνο τον Ερντογάν, πιέζει μέσω... Ευρώπης για τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας δεν παίρνει τηλέφωνο τον Ερντογάν, πιέζει μέσω... Ευρώπης για τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς

Ο Τσίπρας δεν παίρνει τηλέφωνο τον Ερντογάν /Φωτογραφία: Sooc

Σε…παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται για την Αθήνα η υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο -όντας ζορισμένοι- εξετάζουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα.

Μελετώντας με προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας, εντάσσουν την προκλητική αυτή στρατηγική στη συνειδητή επιλογή του Σουλτάνου να ανοίγει όλα τα «μέτωπα» ταυτόχρονα, προκειμένου να εκμεταλλεύεται ό,τι διαπραγματευτική ευκαιρία παρουσιαστεί μπροστά του για το μεγάλο ανοιχτό μέτωπο που έχει στα νοτιοανατολικά σύνορα με το κουρδικό.

Και εν συνεχεία, δείχνουν προς την Τουρκική Δικαιοσύνη -στα χέρια της οποίας έχει περάσει πια η υπόθεση- με κυβερνητικό παράγοντα να δηλώνει στο iefimerida πως «στην παρούσα φάση είναι θετικό οτι δεν υπάρχει κατηγορία για κατασκοπεία. Δεν μπορούμε όμως να προεξοφλήσουμε μια τέτοια παράλογη εξέλιξη. Και για το λόγο αυτό ασκούμε διπλωματικές πιέσεις».

Κινητικότητα στην Αθήνα

Το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει συνειδητά ήπιους τόνους για δύο λόγους: Αφενός για να μην κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει για θέματα που αφορούν στη δικαιοσύνη. Αφετέρου, για να μην διακινδυνεύσει και τα πράγματα αποβούν σε βάρος των στρατιωτικών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής, καθώς επικοινώνησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ δεν αποκλείεται σε αντίστοιχες παρεμβάσεις να προχωρήσει και ο Νίκος Κοτζιάς.

Αν φτάσουμε σε αδιέξοδο;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , στην κυβέρνηση βάζουν στο… μικροσκόπιο όλα τα διαπραγματευτικά χαρτιά και λένε βέβαια ότι «είναι δίκοπο μαχαίρι να τα χρησιμοποιήσεις από τώρα όλα». Σε περίπτωση πάντως που η κατάσταση οδηγεί στα άκρα και παραταθεί η κράτηση των δύο στρατιωτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα κλιμακωθούν οι πιέσεις και θα εξαντληθούν όλα τα μέσα.

  • Πρώτον, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ενημέρωση Τσίπρα στους αρχηγούς κρατών στη Σύνοδο των Βρυξελλών 22-23 Μαρτίου.
  • Δεύτερον, αν δεν τερματιστεί η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τότε θα είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο να τεθεί υπό αίρεση η ευρωτουρκική συνάντηση Κορυφής της Βάρνας. Όπου και έχει προγραμματιστεί τριμερής Τουσκ -Γιούνκερ- Ερντογάν.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ