Κοντονής: Ο Μητσοτάκης δημιουργεί ηθικό πανικό με την πρόταση για φυλακές Τύπου Γ - iefimerida.gr

Κοντονής: Ο Μητσοτάκης δημιουργεί ηθικό πανικό με την πρόταση για φυλακές Τύπου Γ

Φωτογραφία: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εξήγησε σήμερα στη Βουλή τους λόγους για τους οποίους έχει αποφασιστεί η μεταγωγή του κρατουμένου Γιαντζόγλου από τις φυλακές Λάρισας στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι η μεταφορά αυτή γίνεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την μετατροπή των φυλακών Κορυδαλλού από μεικτή φυλακή υπόδικων και καταδικασθέντων σε φυλακή υπόδικων.

Μάλιστα επιτέθηκε και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πρόσφατες δηλώσεις του λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός όταν αναφέρεται σε τέτοια θέματα. «Η δήλωση Μητσοτάκη για τον κρατούμενο Γιαντζογλου ειναι άστοχη για να μην πω ότι δεν έχει καν γνώση των γεγονότων. Ο κρατούμενος Γιαντζόγλου κρατείτο στις δικαστικές φυλακές Λάρισας με απόφαση του εισαγγελέα και του ανακριτή. Κατηγορείτο για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του κ Παπαδήμου για δικαστήριο που είχε στην Αθήνα. Με τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού παρέμεινε τέσσερις μέρες και αμέσως μετά επανήλθε στις φυλακές της Λάρισας. Εκεί ακριβώς υπήρχε παράλογο και παράνομο αίτημα να παραμείνει στις φυλακές Κορυδαλλού. Παράνομο γιατί δεν είχε τηρηθεί καμιά διαδικασία και παράλογο διότι οι κρατούμενοι δεν επιλέγουν τα σωφρονιστικά ιδρύματα ότι θα παραμείνουν, υπάρχουν κανονισμοί και αποφάσεις. Αμέσως μετά τις κινητοποιήσεις υπεβλήθη μία αίτηση του συγκεκριμένου κρατούμενο προς την κεντρική επιτροπή μεταγωγών να μεταχθεί στην Αθήνα. Η κεντρική επιτροπή μεταγωγών κατά τη γνώμη σωστά αποφάσισε την μεταγωγή του στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού μηνών που έχει καταστρώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την μετατροπή της φυλακής του Κορυδαλλού από μία μεικτή φυλακή υπόδικων και καταδικασθέντων σε φυλακή υπόδικων. Μάλιστα, προς υλοποίηση αυτού του σχεδίου τον επόμενο μήνα θα φύγουν από τις φυλακές Κορυδαλλού γύρω στους 57 καταδικασθέντες και θα έρθουμε περίπου 27 υπόδικοι. Στους πρώτους κρατούμενος που θα έρθουν στη φυλακή Κορυδαλλού αποφάσισε η κεντρική επιτροπή μεταγωγών ότι θα είναι και ο συγκεκριμένος κρατούμενος. Γιατί το αποφάσισε αυτό η επιτροπή ; Διότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος όπως και οι άλλοι έχουν σε άμεσο χρόνο πάρα πολύ σοβαρά δικαστήρια. Ο συγκεκριμένος έχει δικαστήριο στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου επομένως πολύ σωστά η επιτροπή αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα για να εχει μία καλύτερη συνεννόηση με το συνήγορο του διότι δεν θέλουμε κανένας κρατούμενος η κατηγορούμενος να ισχυριστεί ότι διαμορφώνονται επαχθείς συνθήκες για την υπεράσπιση του ενώπιον του δικαστήριο για τόσο σοβαρά τα αδικήματα. Ελπίζω να ενημερώνουν καλύτερα τον κ. Μητσοτάκη οι συνεργάτες του και ο ίδιος να είναι πολύ προσεκτικός όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικα.

Λίγο νωρίτερα για το ίδιο θέμα το υπουγείο Δικαιοσύνης είχε προβεί στην εξής ανακοίνωση:

«ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε σήμερα ότι υπάρχουν φυλακές στον Κορυδαλλό με προβλήματα, μόλις το Υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε το σχέδιό του για την αναδιοργάνωσή τους. Είναι αλήθεια: Δεκαετίες αδράνειας της παράταξής του γέννησαν παθογένειες, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Η φάρσα των φυλακών Γ΄ τύπου που αναμασάει σαν καραμέλα, μπορεί να ήταν η βάση για πελατειακές εξυπηρετήσεις και εργολαβίες, δεν απέδωσε όμως τίποτα στην αντεγκληματική πολιτική ούτε φυσικά στις επικρατούσες συνθήκες λειτουργίας των φυλακών Κορυδαλλού.

Καλούμε τη ΝΔ να επιδείξει επιτέλους την ελάχιστη σοβαρότητα στο θέμα της ασφάλειας, χωρίς δημαγωγία και εκμετάλλευση της αγωνίας των πολιτών. Η προσπάθειά της για τη δημιουργία «ηθικού πανικού» δεν βοηθά τη χώρα αλλά υπονομεύει το μέλλον της και καταδεικνύει το δικό της πανικό ο οποίος καθημερινά διογκώνεται».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υπεραμυνθεί των φυλακών Γ’ τύπου που είχε φέρει με νόμο η Νέα Δημοκρατία σημειώνοντας ότι «οι φυλακές του Κορυδαλλού θα πάψουν να είναι άντρο όσμωσης ποινικών και τρομοκρατών. Οι τρομοκράτες θα μεταφερθούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Οι πολίτες, ασχέτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, απαιτούν ασφάλεια στις πόλεις και τις γειτονιές τους. Να μας έχουν εμπιστοσύνη ότι αυτό θα συμβεί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ υπουργείο Δικαιοσύνης Μητσοτάκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ