Γιούνκερ: Οι «Μακεδόνες» κάνουν πρόοδο -Γραφειοκρατική ορολογία το «ΠΓΔΜ» - iefimerida.gr

Γιούνκερ: Οι «Μακεδόνες» κάνουν πρόοδο -Γραφειοκρατική ορολογία το «ΠΓΔΜ»

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Φωτογραφία: EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η ποιότητα πριν από την ταχύτητα», ήταν το μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την περιοδεία του στις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θέλουν να ενταχθούν στις ΕΕ.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τα Σκόπια, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε σε «Μακεδόνες» και χαρακτήρισε γραφειοκρατική ορολογία το «ΠΓΔΜ», ενώ σημείωσε ότι δεν υποσχέθηκε σε καμία από τις 6 χώρες -Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο και Σερβία οι υπόλοιπες- συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Στη Μακεδονία, την ΠΓΔΜ, όπως λέγεται στην γραφειοκρατική ορολογία, διαπίστωσα ότι οι Μακεδόνες σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Αλλά δεν υποσχέθηκα σε κανέναν μια ημερομηνία ένταξης. Και δεν ανακοίνωσα ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ούτε σε εκείνους οι οποίοι δεν βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις. Το θέμα για μένα είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων και όχι ο προσδιορισμός ημερομηνίας. Οι προθεσμίες με ενδιαφέρουν, αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχάσω την ουσία των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Γιούνκερ στην Deutsche Welle.

Αυτό, έγινε κατανοητό στην ΠΓΔΜ, αλλά πολύ λιγότερο στην Αλβανία, σχολίασε. «Τον Απρίλιο θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας σχετικά, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα είναι αυτές οι προτάσεις. Διότι πρέπει να γίνουν ακόμη ουσιαστικά βήματα προόδου. Αυτά θα εξεταστούν τον Απρίλιο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το αν θα χρειαστεί να πείσει τους λαούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, π.χ. της Αλβανίας, για την ένταξη στην ΕΕ, απάντησε αρνητικά καθώς- εξήγησε- στη συγκεκριμένη χώρα η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής είναι ευρύτατη. Υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις της ένταξης και σε αυτές περιλαμβάνεται και η διευθέτηση των συνοριακών διενέξεων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Δεν μπορούμε να εισάγουμε συνοριακές διενέξεις στην ΕΕ. Πρέπει να φέρουμε σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δεν επιθυμούμε να πάρουμε σε αντάλλαγμα αστάθεια», τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι λαοί της περιοχής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ΕΕ δεν είναι ένα κλαμπ των οικονομικά ισχυρών που θέλουν να πλουτίσουν περισσότερο, αλλά μια κοινότητα αρχών, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου. «Αυτά είναι θέματα που πρέπει μερικές φορές εδώ να τα εξηγήσω περισσότερο», πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ προειδοποίησε πάντως για τον κίνδυνο, αν απομακρυνθεί η προοπτική ένταξης, να επαναληφθούν στα Βαλκάνια οι συγκρούσεις του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

«Σχεδόν κανένας δεν θυμάται, αλλά ήταν κατά κάποιον τρόπο μόλις χθες: προσφυγικές ροές, βιασμοί, θάνατοι παιδιών, ταραχές. Γινόταν πόλεμος στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν θα ήθελα να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Εμείς οι παλιοί Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι από εδώ μπορεί να βγει ένα μήνυμα ειρήνης, μια συμβολή στην ευρωπαϊκή γαλήνη. Αν δεν είμαστε πρόθυμοι να καταστήσουμε εφικτή την ένταξη, τότε θα μπορούσαν όλα να γίνουν χειρότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ