Τζόνσον: Το θέμα των ιρλανδικών συνόρων χρησιμοποιείται για τη ματαίωση του Brexit - iefimerida.gr

Τζόνσον: Το θέμα των ιρλανδικών συνόρων χρησιμοποιείται για τη ματαίωση του Brexit

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το θέμα των συνόρων της Β. Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας χρησιμοποιείται ως προσπάθεια να παραμείνει η Βρετανία σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και να ματαιωθεί το Brexit, δήλωσε σήμερα ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον.


Το θέμα των συνόρων μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ στην ιρλανδική νήσο έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις του Brexit.

Η ΕΕ και η Βρετανία συμφώνησαν τον Δεκέμβριο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μια οριστική επίλυση του θέματος χωρίς συζήτηση επί της μελλοντικής σχέσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

«Το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας χρησιμοποιείται αρκετά με πολιτικό τρόπο ως μία προσπάθεια να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στη τελωνειακή ένωση και ουσιαστικά στην ενιαία αγορά, άρα δεν μπορούμε πραγματικά να φύγουμε από την ΕΕ», δήλωσε ο Τζόνσον στο Sky News.

Οι δηλώσεις του Τζόνσον έγιναν αφού το Sky δημοσιοποίησε λεπτομέρειες από μια επιστολή που έγραψε ο Τζόνσον προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στην οποία αναφέρει πως είναι «λάθος να θεωρούμε ότι το θέμα είναι η μη διατήρηση συνόρων στην Ιρλανδία».

Ερωτηθείς για την επιστολή, ο Τζόνσον δήλωσε ότι παρερμηνεύθηκε και κάλεσε το Sky να τη δημοσιεύσει στο σύνολό της.

«Αυτό που λέει η επιστολή είναι ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ καλές λύσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε που θα αποτρέπουν κάθε είδους σκληρό σύνορο, αλλά θα επιτρέπουν την ελεύθερη μεταφορά αγαθών, ανεμπόδιστα, επιτρέποντας παράλληλα στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση», δήλωσε.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες ότι η ΕΕ θα προχωρήσει με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη νήσο της Ιρλανδίας στην περίπτωση που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα συμφιλιωθεί η επιθυμία της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση με τις δεσμεύσεις να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο.

Η εναλλακτική επιλογή της ΕΕ για την Ιρλανδία προβλέπει ότι θα διατηρηθεί «πλήρης ρυθμιστική ευθυγράμμιση» μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit και ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει σήμερα τις εφικτές λύσεις.


Με βάση τις λεπτομέρειες που έχουν κυκλοφορήσει από το προσχέδιο της σύμβασης του Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ πρόκειται για μια «γελοία» πρόταση που δεν θα βγάλει πουθενά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει τη κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανίας.

Το προσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συμφωνηθεί σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παραβιάσει πολλές κόκκινες γραμμές της Βρετανίας, σύμφωνα με αξιωματούχους, και περιλαμβάνει στοιχεία όπως η ρήτρα που αποτρέπει τη «ρυθμιστική απόκλιση» κατά μήκος των ιρλανδικών συνόρων.

«Πρόκειται για μια γελοία, υπερβολική πρόταση που παρουσιάζεται από τον Μισέλ Μπαρνιέ. Δεν θα βγάλει πουθενά. Η λύση είναι να ξεκινήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις και τότε, και μόνο τότε, θα γνωρίζετε ποιες συνοριακές ρυθμίσεις χρειάζεται να γίνουν», δήλωσε ο Νάιτζελ Ντοντς, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio Ulster.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ