Ο ιδιοκτήτης της κινεζικής Geely έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Daimler - iefimerida.gr

Ο ιδιοκτήτης της κινεζικής Geely έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Daimler

Η Geely κατέχει ήδη τη Volvo/ Φωτογραφία: ΑP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ιδιοκτήτης της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Geely, Λι Σουφού, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Daimler με την απόκτηση του 9,7% της γερμανικής εταιρείας, προκαλώντας ανησυχία στη γερμανική κυβέρνηση.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει ενδελεχώς την απόφαση της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Geely να αγοράσει ποσοστό αξίας 9 δισεκ. δολαρίων στην Daimler AG», φέρεται να δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις.

Ο δισεκατομμυριούχος Λι Σουφού, ιδρυτής της Geely εξαγόρασε πακέτο μετοχών αξίας 9 δισ. δολαρίων από την Daimler πραγματοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην αυτοκινητοβιομηχανία από κινεζική επιχείρηση.

Ο Λι Σουφού απέκτησε το 9,7% της επιχείρησης μέσω του ομίλου Geely και έτσι ο όμιλος καθίσταται ο μεγαλύτερος επενδυτής της μητρικής της Mercedes-Benz. Η Geely κατέχει επίσης τη Volvo Cars, ανταγωνιστή της Mercedes-Benz που εδρεύει στη Σουηδία.

«Θα πρέπει να το εξετάσουμε πολύ στενά», δήλωσε η Τσίπρις στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κινεζικής ανταγωνίστριας εταιρίας να εξαγοράσει ποσοστό 9,7% στη Daimler απαιτεί μια εξήγηση.

Ο ιδιοκτήτης της κινεζικής Geely έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Daimler | iefimerida.gr 0

Από το περίπτερο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Geely στην έκθεση της Σαγκάης/ Φωτογραφία: AP

Η Τσίπρις, υψηλόβαθμο μέλος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), δήλωσε επίσης ότι μπορεί να είναι προβληματικό εάν ένας εκπρόσωπος της ανταγωνίστριας εταιρείας καταλάβει μια θέση στο εποπτικό συμβούλιο της Daimler.

Σε άλλες δηλώσεις της προς την εφημερίδα Handelsblatt, η Τσίπρις δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να είναι προσεκτική ούτως ώστε η ανοικτή της οικονομία να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης ως πύλη για τα συμφέροντα άλλων χωρών.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι θεωρεί την κίνηση της Geely επιχειρηματική απόφαση, την οποία δεν θέλει να σχολιάσει, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι μια ανοικτή οικονομία που δέχεται τις επενδύσεις, αρκεί όλες οι πλευρές να τηρούν τους σχετικούς κανόνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Geely Daimler Λι Σουφου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ