Μητσοτάκης: Γραμμένο στο πόδι το ν/σ για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Γραμμένο στο πόδι το ν/σ για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το νομοσχέδιο που ψηφίζετε σήμερα είναι γραμμένο στο πόδι και γίνεται μόνο για να μαζέψετε ψήφους, για να εξαγγέλλετε μία κίνηση καλής θέλησης σε μία περιοχή του Λεκανοπεδίου που δικαιολογημένα θεωρείται υποβαθμισμένη».

Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημίου στην Δυτική Αττική. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο ίδιος εγγυάται προσωπικά την πορεία και την αναβάθμιση το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο

«Θέλω να εγγυηθώ ότι το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έστω και με τον τρόπο που ιδρύεται σήμερα θα ακολουθήσει πραγματικά το δρόμο που του αξίζει και θα ασχοληθώ προσωπικά ώστε να γίνει το καλύτερο πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών της χώρας και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Το οφείλουμε σε μία περιοχή που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια την αδιαφορία της πολιτείας. Ένα πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών πρέπει να αποτελεί φάρο ανάπτυξης Θέλω το παιδί από το Αιγάλεω που σήμερα είναι στο δημοτικό όταν έρθει η ώρα να συμπληρώσει το μηχανογραφικό και να επιλέξει το πανεπιστήμιο του, να επιλέξει το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής όχι ως δεύτερη ή τρίτη επιλογή αλλά ως πρώτη επιλογή που θα του διασφαλίσει ότι θα αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες χρήσιμες για να διακριθεί σε μία ανταγωνιστική αγορά εργασίας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα σχέδια που έχει η ΝΔ όσον αφορά την τεχνολογική εκπαίδευση αλλά πως βλέπει και ο ίδιος την πορεία των συγκεκριμένων πανεπιστημίων το επόμενο διάστημα στη χώρα. «Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι οτι πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο τελικός στόχος της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης που θέλουμε στην Ελλάδα. Στη συνέχεια θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το υφιστάμενο σύστημα για να πετύχουμε σταδιακά αυτό το στόχο. Θα χρειαστούν και συγχωνεύσεις και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και καινούριες ειδικότητες. Όμως χωρίς ένα συνολικό πλαίσιο, χωρίς ένα σωστό οδικό χάρτη οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι ατελέσφορες και φτωχές. Η ουσιαστική ενίσχυση της τεχνολογικής ανώτατης εκπαίδευσης είναι η τάση που υπαρχει παντού με προγράμματα σπουδών προσανατολισμένα στην πρακτική εφαρμογή σε όλα τα εφαρμοσμένα στάδια. Αφήνετε να πάει χαμένη η ευκαιρία ενός προτύπου Πανεπιστημίου εφαρμοσμένων τεχνών στην Δυτική Αττική που μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει πρότυπο για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων από τα καλύτερα της Ευρώπης. Αυτό το πανεπιστήμιο πρέπει να περιλαμβάνει σχολές και τμήματα που να στοχεύουν σε ειδικότητες που πραγματικά έχει ανάγκη όχι μόνο η αγορά του σήμερα αλλά κυρίως η αγορά το αύριο όπως αυτή διαμορφώνεται ταχύτατα. Δεν ζούμε σε ένα στάσιμο κόσμο, οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και ζούμε σε ένα κόσμο που βιώνει την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Σε μερικά χρόνια το εργασιακό περιβάλλον θα έχει αλλάξει άρδην και τα εφόδια που θα ζητούνται από τους νέους αποφοίτους των πανεπιστημίων θα είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που παρέχουμε σήμερα. Οι εφαρμοσμένες επιστήμες προϋποθέτουν από τη φύση τους σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά. Εσεις αυτόν το χώρο ιδεολογικά τον αποστρέφεστε και για χρόνια πολεμούσατε αυτή τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά. Χρειαζόμαστε ανοικτά και ασφαλή πανεπιστήμια και όχι προστατευόμενα από κουκουλοφόρους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως είναι αναγκαία η σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, ενώ για το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανέφερε οτι μπορεί να έχει σημαντικό τεχνικό ρόλο στην επίλυση ζητημάτων της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. «Το πανεπιστήμιο που εγώ έχω στο μυαλό μου δίνει μεγάλο βάρος στα εργαστηριακά μαθήματα αλλά και στην πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις, δίνει έμφαση στην εφαρμοσμένη έρευνα και όχι στην θεωρητική η οποία γίνεται για τις επιχειρήσεις και η οποία γίνεται με τις επιχειρήσεις, δίνει έμφαση στην πρακτική εκπαίδευση και διασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία καθορίζονται από την αγορά και τις επαγγελματικές οργανώσεις και λιγότερο από το υπουργείο. Αυτό σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι συνδεδεμένο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και την αγορά. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικης μπορεί και πρέπει να έχει σημαντικό ηγετικό ρόλο στην διερεύνηση και επίλυση σημαντικών τεχνικών θεμάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Παραδείγματος χάρη την αντιπλημμυρική προστασία ειδικά στην Μάνδρα που επισκέφτηκα για τρίτη φορά και με ειρωνεύτηκε η κυβέρνηση όταν κάνεις υπουργός της δεν έχει πατήσει το πόδι του ούτε καν η περιφερειάρχης. Το Όραμα μου θα ήταν να γίνει η υποβαθμισμένη Δυτική Αττική η πρώτη μήτρα οραμάτων και ιδεών. Μια επανάσταση ιδεών, ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο που θα αντικαταστήσει τα σημερινά ΤΕΙ και θα αναβαθμίσει την τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας. Η ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης μπορεί να γίνει μόνο από μία στρατηγική δημιουργίας πανεπιστημίων εφαρμοσμένων τεχνών εκεί που υπάρχει η κρίσιμη μάζα για να μπορεί να το υποστηρίξει και όχι παντού. Η Ελλάδα που φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ελλάδα του κομματικού κράτους αυτή την Ελλάδα πρέπει να την αφήσουμε πίσω μας και είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην επόμενη μέρα είμαστε έτοιμοι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ