Οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis -Πότε ψηφίστηκε ο νόμος προστασίας στην Ελλάδα και τι ισχύει - iefimerida.gr

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis -Πότε ψηφίστηκε ο νόμος προστασίας στην Ελλάδα και τι ισχύει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η «Αικατερίνη Κελέση», ο «Μάξιμος Σαράφης» και ο «Ιωάννης Αναστασίου» μπήκαν στη δικαστική αλλά και την πολιτική ζωή της χώρας πολλά χρόνια μετά τη θέσπιση του νόμου 2829/2001.

Το επίμαχο νομοθέτημα ψηφίστηκε πρώτη φορά για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά από τότε τροποποιήθηκε 3 φορές.

Τι είχε συμβεί με τους προστατευόμενους μάρτυρες τις 17Ν
Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του, στις 3 Μαρτίου του 2003, οι μάρτυρες Α1 και Β1, στην υπόθεση της 17Ν, εμφανίστηκαν στην κατάμεστη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού και δήλωσαν... «παρόν», όταν ο πρόεδρος της έδρας Μιχάλης Μαργαρίτης εκφώνησε τα κωδικοποιημένα ονόματά τους. Όλοι οι παραβρισκόμενοι είδαν τα πρόσωπα τους, και έτσι έπαυσαν να είναι ...προστατευόμενοι.

Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής
Αρκετά χρόνια μετά, άλλα 5 άτομα, πήραν το βάπτισμα του προστατευόμενου, στην υπόθεση των κατηγορουμένων της Χρύσης Αυγής. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, μία αβλεψία στη διαχείριση της δικογραφίας, η οποία έφυγε από τον Άρειο Πάγο με έγγραφο όπου αναφέρονταν τα ονόματα του καθενός από τους 5 και τα τηλέφωνά τους, έδωσε «πάτημα» στην Χρυσή Αυγή, η οποία τούς έβγαλε την....κουκούλα.
Στην δίκη, προ ολίγων μηνών, κατέθεσαν μέσω τηλεδιάσκεψης, χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπά τους και με αλλοιωμένη φωνή, μετά την απόρριψη του αιτήματος της υπεράσπισης των κατηγορουμένων να προσέλθουν ενώπιον του δικαστηρίου.
Μέχρι σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, τουλάχιστον 50 πρόσωπα έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας, κανένα όμως από αυτά δεν έχει προκαλέσει τον ...σάλο της Αικατερίνης, του Μάξιμου και του Ιωάννη.

Ποιοι πιθανολογείται πως είναι οι τρεις μάρτυρες τις Novartis
Οι τρεις, πιθανολογείται ότι είναι πρώην εργαζόμενοι της Novartis, και βρέθηκαν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Πριν καταθέσουν είχαν πολύωρες συζητήσεις με τους εισαγγελείς, οι οποίοι προσπαθούσαν να ερευνήσουν τα κίνητρα τους αλλά και την ψυχολογική τους κατάσταση.
Λέγεται μάλιστα ότι πέρασαν και κάποια τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν σώας τας φρένας. Η Κελέση, είναι πιθανό να είναι άνδρας, και ο Μάξιμος, εργαζόμενη γένους θηλυκού. Ένας εκ των δύο, φέρεται να είχε και πολύ στενή σχέση με τον Κώστα Φρουζή, πρώην αντιπρόεδρο της εταιρίας και κατηγορούμενο ήδη για δωροδοκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέσεις τους ελήφθησαν χωρίς την παρουσία γραμματέως, προκειμένου να προστατευθούν ακόμη περισσότερο, με τους ίδιους τους εισαγγελείς να εκτελούν χρέη δικαστικού υπαλλήλου.

Άγνωστο παραμένει εάν οι τρεις έχουν προσκομίσει έγγραφα, ή άλλα στοιχεία, προς επίρρωση όσων υποστηρίζουν. Το βέβαιο είναι πάντως, ότι όταν φθάσει η ώρα του δικαστηρίου, για όποιους και εάν υπάρξει παραπομπή, μόνη η μαρτυρία τους δεν θα είναι ικανή να οδηγήσει σε καταδίκη, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προστατευόμενοι μάρτυρες Novartis
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ