Η μυστική σχέση του Ουίνστον Τσόρτσιλ και το πορτρέτο που θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη του - iefimerida.gr

Η μυστική σχέση του Ουίνστον Τσόρτσιλ και το πορτρέτο που θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηταν το 1942, όταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ- πρωθυπουργός της Βρετανίας τότε- βρέθηκε στον Λευκό Οίκο για να συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο τον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Βρετανός, απογοητευμένος καθώς το Τοκπρούκ είχε πέσει σε γερμανικά και ιταλικά χέρια, προσπαθούσε να να διατηρήσει την υποστήριξη του αμερικανικού κοινού. Την ίδια ώρα όμως είχε στο μυαλό του και ένα πολύ προσωπικό θέμα. Ηθελε να επιστρέψει στη χώρα του η όμορφη Ντόρις Καστλρόουζ.

Ηταν μια παλιά, σύντομη αλλά παθιασμένη σχέση του Τσόρτσιλ, οι λεπτομέρειες της οποίας αποκαλύπτονται τώρα για πρώτη φορά. Τις φήμες επιβεβαίωσε μία συνέντευξη με τον γραμματέα του πρωθυπουργού, Τζοκ Κόλβιλ, που ανακάλυψε στα αρχεία του Τσόρτσιλ ο δρ. Ουόρεν Ντόκτερ, λέκτορας διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Aberystwyth.

Η σχέση με την Καστλρόουζ- η οποία είναι μάλιστα θεία της Κάρα Ντελεβίν- προέκυψε όταν έμειναν μαζί τέσσερις φορές μεταξύ 1934 και 1936 σε ένα κάστρο που ανήκε σε Αμερικανίδα ηθοποιό στα νότια Γαλλία. Εκεί, ο Τσόρτσιλ- ερασιτέχνης ζωγράφος- φιλοτέχνησε το πορτρέτο της.

Με τον γάμο του να περνά μια δύσκολη καμπή, όπως και η πολιτική σταδιοδρομία του, εκείνος αναζητούσε καταφύγιο στην αγκαλιά της. Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Τόι, του πανεπιστημίου του Εξετερ, ανακάλυψε επιστολή που δείχνει πόσο κοντά ήταν το ζευγάρι.

Το 1934 ο Τσόρτσιλ έγραψε στη Ντόρις: «Πόσο διασκεδάσαμε στο Maxine. Ήταν ωραίο που ήμασταν εκεί ... Αναρωτιέμαι αν θα συναντηθούμε πάλι το επόμενο καλοκαίρι». Αυτό έγινε, αλλά μέχρι το 1937 η σχέση είχε διανύσει την πορεία της. Ο Τσόρτσιλ έπεσε πίσω στην πολιτική της πρώτης γραμμής και αφιέρωσε τον εαυτό του στον κίνδυνο του Χίτλερ.

Η μυστική σχέση του Ουίνστον Τσόρτσιλ και το πορτρέτο που θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη του | iefimerida.gr 0

Η Καστλρόουζ ζούσε στη Νέα Υόρκη και ήθελε να επιστρέψει στη Βρετανία. Όμως, αυτό ήταν δύσκολο καθώς όλα τα διαθέσιμα πλοία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των στρατευμάτων και των προμηθειών στη Βρετανία. Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο Τσόρτσιλ είχε ένα ιδιωτικό δείπνο με την Ντόρις. Όπως αποκαλύπτεται τώρα, ο Τσόρτσιλ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το πορτρέτο που ζωγράφισε γι΄ αυτήν, μπορεί να πέσει στα χέρια των περιοδικών κουτσομπολιού των ΗΠΑ και να υπονομεύσει τη φήμη του -σε μια εποχή που η αγγλοαμερικανική συμμαχία έπρεπε να παραμείνει σταθερή.

Ο δρ. Ντόκτερ λέει στο ντοκιμαντέρ του Channel 4, που θα προβληθεί στις 4 Μαρτίου: «Ήταν ευάλωτος στο να εκβιάζεται και έπρεπε να σκεφτεί ότι πρέπει να ασχοληθεί με αυτό και να την πάρει πίσω στη Βρετανία το συντομότερο».

Το καλοκαίρι του 1942 η Καστλρόουζ γράφει στον Ρούσβελτ να τον ευχαριστεί για τις προσπάθειές του για λογαριασμό του Τσόρτσιλ να την στείλει στην Αγγλία με ένα υδροπλάνο. Τελικά οι δυο τους δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά. Στις 9 Δεκεμβρίου 1942, πέθανε από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών στο ξενοδοχείο Dorchester, στο Park Lane του Λονδίνου.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την αντίδραση του Τσόρτσιλ, αλλά σύντομα ο φίλος και σύμμαχος του Τσόρτσιλ, ο μεγιστάνας Λόρδος Μπίβερμπρουκ συναντήθηκε με τον αδελφό της Καστλρόουζ και πήρε στην κατοχή του το πορτρέτο, επιστρέφοντάς το στην οικογένεια στο τέλος του πολέμου.

Ο δρ. Ντόκτερ λέει για τη σχέση του Τσόρτσιλ με την Καστλρόουζ και το πορτραίτο της: «Όταν ηγείσαι της χώρας σου σε έναν παγκόσμιο πόλεμο και είσαι υπό τεράστια πίεση, φοβάσαι ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιδράσουν άσχημα για τη σχέση που είχες με την Ντόρις».

Πηγές: Telegraph, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ουίνστον Τσόρτσιλ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ