Ο Τραμπ απειλεί τον Κιμ με τη «Φάση 2»: Θα είναι σκληρή και ατυχής για τον κόσμο - iefimerida.gr

Ο Τραμπ απειλεί τον Κιμ με τη «Φάση 2»: Θα είναι σκληρή και ατυχής για τον κόσμο

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοικτό το ενδεχόμενο επικίνδυνης κλιμάκωσης της κόντρας με τη Βόρεια Κορέα άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Αν δεν αποδώσουν οι κυρώσεις θα πρέπει να αρχίσουμε τη φάση δύο. Η φάση δύο θα είναι θα είναι πολύ σκληρή, πολύ ατυχής για τον κόσμο», προειδοποίησε λίγες ώρες μετά την προαναγγελία των «μεγαλύτερων» στην ιστορία κυρώσεων εις βάρος του καθεστώτος, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν θέλει να καταλήξουν εκεί τα πράγματα. «Θα δούμε», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Δεν είναι σαφές αν οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου ήταν ρητορικές ή έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του, πάντως στην Ουάσιγκτον πληθαίνουν εδώ και καιρό οι φωνές που ζητούν ένα περιορισμένο στρατιωτικό χτύπημα κατά της Πιονγιάνγκ, μολονότι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κόντρα δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα κι ότι η όποια ανάληψη στρατιωτικής δράσης μπορεί να οδηγήσει αμέσως σε μεγάλη σύρραξη.

Νωρίτερα η αμερικανική κυβέρνηση είχε προαναγγείλει -πριν καλά -καλά ολοκληρωθεί η χειμερινή Ολυμπιάδα στη Νότια Κορέα- νέο γύρο κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ εντείνοντας τους φόβους για κλιμάκωση σε μια περίοδο που τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου επιχειρούν μια προσέγγιση.

Η Ουάσιγκτον στέλνει το σήμα ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει την πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στοχοθετεί 55 πλοία, ναυτιλιακές εταιρείες και εμπορικές επιχειρήσεις που βοηθούν τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει τις κυρώσεις.

Εκφράζονται φόβοι ότι το θερμόμετρο στην κορεατική χερσόνησο θα εκτοξευθεί και πάλι στο κόκκινο μετά τη λήξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η απόφαση για το πότε θα κάνουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα τα επόμενα κοινά στρατιωτικά τους γυμνάσια – που θεωρεί πρόκληση η Πιονγιάνγκ – θα ληφθεί μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στις 18 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ