Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας κρύβεται στη σκανδαλολογία - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας κρύβεται στη σκανδαλολογία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, τόσο για την υπόθεση Novartis, όσο και για το Σκοπιανό ζήτημα άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κ. Τσίπρας διέλυσε την οικονομία, κάνει συνεχείς υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα και νομίζει ότι θα κρυφτεί πίσω από τη σκανδαλολογία», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για οργανωμένη σκευωρία στην υπόθεση Novartis, με αποκλειστικό σκοπό να σπιλώσει ο πρωθυπουργός του πολιτικούς αντιπάλους του και ζήτησε να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην προκαταρκτική επιτροπή, προκειμένου να δοθεί στους 10 φερόμενους ως εμπλεκόμενους να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση.

«Αν ο κ. Τσίπρας κλείσει την επιτροπή άρον άρον θα είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη συγκάλυψη του πραγματικού σκανδάλου και θα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι ήταν μια πολιτική σκευωρία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι χειρίστηκε από την αρχή λανθασμένα την υπόθεση, καθώς δεν έθεσε ως αφετηρία την αλλαγή του Συντάγματος από τους Σκοπιανούς.

«Εμείς το θέσαμε ως όρο απαράβατο για να γίνει όποια συζήτηση. Συζητάει λύση όχι πακέτο αλλά σε δόσεις. Τα δίνει όλα και αγοράζει σε δόσεις. Να συμφωνήσουμε τώρα στο όποιο όνομα και στη συνέχεια να αναλάβουν δεσμεύσεις», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι πέρα από τον πρωθυπουργό, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας στον χειρισμό των εξωτερικών ζητημάτων.

Σημεία από τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ:

Για Novartis

Οσοι παρακολουθήσαν τη συζήτηση στη Βουλή κατάλαβαν ότι η υπόθεση που στήθηκε για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να σπιλώσει ο κ. Τσίπρας τους πολιτικούς αντιπάλους του. Δεν επιδιώκω να πάμε σε εκλογές με αυτό το κλίμα, να μιλήσουμε για πραγματικά προβλήματα, αλλά θα αμυνθούμε σε οποιαδήποτε επίθεση.

Πίσω από ένα πραγματικό σκάνδαλο κρύβεται οργανωμένη σκευωρία με αποκλειστικό σκοπό να σπιλώσει ο κ. Τσίπρας πολιτικούς αντιπάλους. Να αποκαλυφθεί όλη η πλευρά αυτής της υπόθεσης. Να έρθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες- με ή χωρίς κουκούλα- στην επιτροπή, να εξεταστούν οι 10 κατ' αντιπαράσταση με τους μάρτυρες για να αποδείξουν την αθωότητά τους. Να μην κλείσει άρον άρον την προκαταρκτική και να στείλει την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Αυτό θα ισοδυναμεί με συγκάλυψη και δεν θα το ανεχθώ.

Ο κ. Τσίπρας διέλυσε την οικονομία, κάνει συνεχείς υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα και νομίζει ότι θα κρυφτεί πίσω από τη σκανδαλολογία.

Αν ο κ. Τσίπρας κλείσει την επιτροπή άρον άρον θα είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη συγκάλυψη του πραγματικού σκανδάλου και θα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι ήταν μια πολιτική σκευωρία.

Ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία γιατί έχει καταρρεύσει το αφήγημά του ότι η οικονομία πηγαίνει καλύτερα. Θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο- περιμένω κι άλλες επιθέσεις λάσπης, κι άλλα «σκάνδαλα»- να επενδύσει σε αυτό τον διχασμό. Εμείς θα επιμένουμε να μιλάμε για την επόμενη ημέρα: δουλειές, λιγότερους φόρους, καλύτερο σύστημα υγείας, σχολεία που θα δίνουν μόρφωση.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για πολιτική ευθύνη στη βουλή. Αν συζητούσαμε για αυτό δεν θα κάναμε προκαταρκτική, γίνεται για ποινικές ευθύνες. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για αυτό που έγινε. Η παράταξή μας έκανε ό,τι μπορούσε για να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Με ενδιαφέρει να μειώσουμε τη συμμετοχή ηλικιωμένων στο φάρμακο, να παραδίδουμε φάρμακα στο σπίτι για ειδικές κατηγορίες ασθενών. Αν μαζέψουμε τη διαφθορά σε αυτό το κύκλωμα, δεσμεύομαι ότι τα χρήματα αυτά θα τα γυρίσω πίσω στους πολίτες. Να αποδοθούν παντού ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Για το ζήτημα περί ευθύνης υπουργών

Είναι ρητή δέσμευσή μου ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών θα αλλάξει. Τα πολιτικά πρόσωπα δεν θα έχουν τη σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση που έχουν σήμερα. Τα δικά μας στελέχη ξεκάθαρα ήθελαν να δικαστούν την ώρα που η κυβέρνηση συγκάλυψε τον κ. Κουρουμπλή στήνοντας 10 και όχι 11 κάλπες. Γιατί έμεινε έξω ο κ. Κουρουμπλής; Κατά δήλωση του ιδίου είναι και στα έντυπα του FBI. Ποιον πείθει ο κ. Τσίπρας όταν λέει «όλα στο φως»;

Για το Σκοπιανό

Δεν ήταν χρήσιμη η τοποθέτηση Μέρκελ, όταν υπάρχει ανοιχτή διαπραγμάτευση και υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στην κοινή γνώμη. Είναι καλό να αποφεύγεται ο όρος Μακεδονία και Μακεδόνας.

Αποδείχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη πατριωτική ευαισθησία σε ζητήματα εθνικής ταυτότητας. Μεγάλο λάθος Τσίπρα ότι δίχασε τον λαό και σε αυτό το θέμα. Χαρακτήρισε ακροδεξιούς, όχλο, περίπου γραφικούς τους ανθρώπους που διαδήλωσαν τον πατριωτισμό τους όπως τον αισθάνονται.

Χειρίστηκε από την αρχή έως το τέλος λανθασμένα αυτή την υπόθεση, δεν σχημάτισε εθνικό μέτωπο, ακολουθεί τελείως λάθος τακτική γιατί δεν έθεσε ως αφετηρία ότι αν τα Σκόπια δεν αλλάξουν το Σύνταγμα, δεν συζητάμε τίποτα παραπέρα.

Εμείς το θέσαμε ως όρο απαράβατο για να γίνει όποια συζήτηση. Συζητάει λύση όχι πακέτο αλλά σε δόσεις. Τα δίνει όλα και αγοράζει σε δόσεις. Να συμφωνήσουμε τώρα στο όποιο όνομα και στη συνέχεια να αναλάβουν δεσμεύσεις.

Λέμε όχι σε οποιαδήποτε λύση έχει αυτά τα χαρακτηριστικά γιατί δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Θέλω καλές σχέσεις, η Ελλάδα πρέπει να παίξει ρόλο σταθερότητας στα Βαλκάνια. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν θα διχάσουμε τον ελληνικό λαό για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Η λύση πρέπει να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα, να αντιμετωπίζει τον αλυτρωτισμό, θα προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα.

Για την Τουρκία

Είχαμε προειδοποιήσει ότι η επίσκεψη Ερντογάν έγινε χωρίς σκοπό, απροετοίμαστη. Κάποιοι πανηγύριζαν. Το μόνο αποτέλεσμα ήταν η ένταση και κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Αυτές είναι απαράδεκτες συμπεριφορές. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί το δίκαιό της με αυτοπεποίθηση, επίκληση διεθνούς δικαίου, στήριξη των συμμάχων της.

Εχω ήδη μιλήσει με ομολόγους μου, βρέθηκα στο Μόναχο στη μεγαλύτερη Διάσκεψη ασφάλειας. Πρέπει να υπάρχει αποκλιμάκωση στο Αιγαίο άμεσα, να αποφεύγονται ενέργειες προκλητικές που ξεκάθαρα παραβιάζουν το κλίμα των καλών σχέσεων, αυτό είπα και στον Γιλντιρίμ.

Η ένταση στο Αιγαίο εγκυμονεί κινδύνους δεν είναι δουλειά μου να γίνομαι μάντης κακών, αλλά να προβάλω με σιγουριά τα δίκαια της χώρας

Η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι η αποκλιμάκωση της είναι προς όφελός της. Δεν θεωρώ ότι έχει κάποιο ιδιαίτερο στρατηγικό λόγο να ανοίξει μέτωπο ουσιαστικό με την ΕΕ, από τη στιγμή που πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα είναι πρόκληση απέναντι στην Ευρώπη. Αυτό αφορά και την Κύπρο, της οποίας κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται από την Τουρκία.

Πέραν του κ. Τσίπρα δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο επιτελείο που χειρίζεται τα ζητήματα εξωτερικών υποθέσεων, στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

Για την οικονομία

Επενδυτής που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και βλέπει αυτό το κλίμα, θα έρθει εύκολα αν υπάρχει αυτή η πολιτική αντιπαράθεση; Να προσέξει ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος τορπιλίζει το δικό του αφήγημα για επιστροφή στην κανονικότητα.

Δεν μπορεί να είναι κανονικός πρωθυπουργός, δεν μπορεί να συνδεθεί με επιστροφή στην ευημερία. Εχει μάθει να δρα πολιτικά και να θρέφεται από διχασμό, πόλωση, όξυνση. Αλλά η κοινωνία δεν τα θέλει αυτά πια, θέλει σιγουριά, σταθερότητα, εμπιστοσύνη.

Θα φέρουμε επενδύσεις, νέες δουλειές, θα μειώσουμε τους φόρους.
Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας να παράγει πλούτο. Με εμάς θα βρει σταθερό φορολογικό πλαίσιο απλοποιημένο, με κίνητρα για επενδύσεις. Ενα αδειοδοτικό περιβάλλον που θα συρρικνώσει δραματικά τον χρόνο και την ταλαιπωρία που χρειάζεται κάποιος για να αδειοδοτηθεί στην Ελλάδα.

Και μια κυβέρνηση που θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι μικρές επιχειρήσεις που σήμερα βουλιάζουν σε χρέη παρελθόντος ή δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Ταχύτατη προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, μεγάλες συμβολικές επενδύσεις. Πήρε τρία χρόνια και μπήκε μνημονιακή δέσμευση για να αρχίσει να απεμπλέκεται η επένδυση στο Ελληνικό που μπορεί να δημιουργήσει 60.000 θέσεις απασχόλησης και να αλλάξει την εικόνα του παραλιακού μετώπου.

Αμέσως μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% στα δύο χρόνια.

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Θέλω να τους επιβραβεύσω με ένα σύστημα αξιολόγησης. Αλλά δεν πρόκειται να επενδύσω σε προσδοκία συμπολιτών μας ότι μπορώ να τους μονιμοποιήσω. Η κυβέρνηση φτιάχνει στρατιές συμβασιούχων και κλείνει ότι μάτι ότι μπορεί να τους μονιμοποιήσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ