«Φθορές που πληγώνουν» - Αποκατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου [εικόνες] - iefimerida.gr

«Φθορές που πληγώνουν» - Αποκατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα από τα μνημεία της Ελλάδας που αποτυπώνονται συχνά στις καρτ ποστάλ. Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης, στέκει αγέρωχος με τους περισσότερους Έλληνες, τουλάχιστον, να γνωρίζουν την μακραίωνη ιστορία του. Και μπορεί η όψη του να δείχνει εντυπωσιακή, ωστόσο, ο περιβάλλοντας χώρος, μαρτυρά την «κακοποίηση» που δέχεται καθημερινά.

Τώρα, όμως, αυτό θα αλλάξει χάρη στην παρέμβαση της Alpha Bank, που αναλαμβάνει την αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου, προκειμένου να αναδειχθεί το εξωτερικό του μνημείου.

Ο Λευκός Πύργος, ένα κτίριο ταυτόσημο με την εικόνα μιας ολόκληρης πόλης, το απόλυτο σύμβολο της Θεσσαλονίκης, είναι γνωστός με πολλά ονόματα: Πύργος του Λέοντος, Φρούριο της Καλαμαριάς, Πύργος των Γενιτσάρων, Πύργος του Αίματος, Λευκός Πύργος.

«Φθορές που πληγώνουν» - Αποκατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Στέκοντας στη θέση του από τα μέσα του 15ου αιώνα, τόσο το άλλοτε οθωμανικό οχυρωματικό έργο όσο και ο περιβάλλοντας χώρος του έχουν υποστεί σειρά ζημιών και καταστροφών, από τους πολέμους, τον καιρό και το χρόνο, χωρίς να υπολογίζει κανείς και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ανθρώπινου παράγοντα. Και μπορεί ο Λευκός Πύργος να είχε την «τύχη» να αποκατασταθεί με αριστουργηματικό τρόπο από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στα μέσα της δεκαετίας του 1980, με το έργο να βραβεύεται με ευρωπαϊκή διάκριση, αλλά ο περιβάλλοντας χώρος, πλην ελαχίστων παρεμβάσεων, δεν έχει τύχει της προσοχής που του αξίζει.

Το μάρμαρο στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου πριν τις εργασίες αποκατάστασης

Αυτό έρχεται να αλλάξει η παρέμβαση της Alpha Bank, η οποία, μέσω του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Οι φθορές που πληγώνουν», αναλαμβάνει εφέτος την αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου του Λευκού Πύργου. Στόχος είναι ο εξωραϊσμός του χώρου, ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά και αισθητικά και να αναδειχθεί το εξωτερικό του μνημείου.

«Φθορές που πληγώνουν» - Αποκατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν» ξεκίνησε το 2013 από την Αθήνα και συμπληρώνει εφέτος 5 χρόνια ζωής, με τη Θεσσαλονίκη να εντάσσεται σε αυτό για πρώτη φορά το 2016. Πρωταρχικός του στόχος είναι η αποκατάσταση και συντήρηση κτηρίων και μνημείων σε εμβληματικούς χώρους ανά την Ελλάδα, τα οποία έχουν πληγεί από τη φθορά που προκαλούν ο χρόνος και ο άνθρωπος.

Το μάρμαρο μετά τις εργασίες αποκατάστασης

Το πρώτο έργο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μέσω του προγράμματος «Οι φθορές που πληγώνουν», το 2016, ήταν το «Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία», που είχε ως αποτέλεσμα την ανανέωση και τη βελτίωση του χώρου της Νέας Παραλίας. Μάλιστα, για τις ανάγκες της δράσης η Alpha Bank συνέπραξε με το Κολλέγιο Ανατόλια, τη ΧΑΝΘ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, το 2017 τη «φροντίδα» της Alpha Bank έλαβαν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το ιστορικό κτήριο του Βασιλικού Θεάτρου, με έργα για την αποκατάσταση και συντήρηση των δύο ιστορικών σημείων αναφοράς της πόλης.

Το πρόγραμμα
Εκκινώντας το 2013, το πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν» της Alpha Bank, η οποία είναι γνωστή για την ευαισθησία που επιδεικνύει και την προσφορά της όσον αφορά την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα 28 αποκαταστάσεις γλυπτών και μνημείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη συνδρομή, μεταξύ άλλων, των Δήμων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η δράση της Τράπεζας έχει σκοπό να καλύψει το κενό που υπάρχει στην προστασία ιστορικών μνημείων και έργων τέχνης που έχουν υποστεί σημαντικές φθορές, είτε αυτές προέρχονται από το χρόνο και την παραμέλησή τους, είτε εξαιτίας άλλων εξωτερικών παραγόντων.

Ειδικότερα, στα 5 χρόνια που «τρέχει» το πρόγραμμα, μέσα από συστηματικές ενέργειες που υλοποίησε η Alpha Bank στην Αθήνα, έχουν αποκατασταθεί σημαντικά γλυπτά στην Πλατεία Συντάγματος και ανδριάντες στον περίβολο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, αλλά και γλυπτά, μνημεία και σιντριβάνια στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ακόμη, συντηρήθηκε η προτομή του Jean Moreas, του Γάλλου γλύπτη Antoine Bourdelle, στον Εθνικό Κήπο, και αποκαταστάθηκαν τέσσερα ακόμα γλυπτά στην Πλατεία Κολωνακίου, στη Φωκίωνος Νέγρη και στο πάρκο του Ευαγγελισμού, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εργασίες εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου για την ανάδειξη του Ωδείου Αθηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ