Ερώτηση Μπακογιάννη σε Κοτζιά για το θέμα της αναθεώρησης της συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας του 2009 - iefimerida.gr

Ερώτηση Μπακογιάννη σε Κοτζιά για το θέμα της αναθεώρησης της συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας του 2009

Φωτογραφία: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το θέμα της αναθεώρησης της συμφωνίας Ελλάδας Αλβανίας του 2009 φέρνει στη βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αυτό μετά από δημοσιεύματα του Αλβανικού Τύπου ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε μυστική συνεννόηση με την Αλβανία για να γίνουν αναθεωρήσεις στη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών.

Η κ. Μπακογιαννη σε ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Εξωτερικών αναφέρει ότι η Κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να αναθεωρήσει τη Συμφωνία, απεμπολώντας το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί το 2009. Μια συμφωνία για την οποία η διεθνής επιστημονική κοινότητα την εποχή εκείνη είχε αποφανθεί ότι επρόκειτο για μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία που εφήρμοσε κατά τρόπο υποδειγματικό την αρχή της «μέσης γραμμής» στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η πρώην Υπουργός εξωτερικών κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εν κρυπτώ διαπραγματεύεται την αναθεώρηση της συμφωνίας γεγονός που κινδυνεύει να δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο για μελλοντικές οριοθετήσεις σε άλλες περιοχές.

Η κ. Μπακογιαννη αναφέρει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με προχειρότητα και ανευθυνότητα ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα χωρίς την αναγκαία συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ουσιαστική ακύρωση της Συμφωνίας που είχε υπογράψει η Ελλάδα το 2009 με την Αλβανία, ύστερα από 2 χρόνια εντατικών διαβουλεύσεων.

Η κ. Μπακογιάννη ρωτά τον Νίκο Κοτζιά
1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχωρεί στη διαδικασία αναθεώρησης της ισορροπημένης Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009, η οποία είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί και από την Ελλάδα και από την Αλβανία;
2. Ποια ακριβώς σημεία της Συμφωνίας σχεδιάζει να αναθεωρήσει;
3. Αν αληθεύει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει την πάγια ελληνική θέση περί της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με βάση τη «μέση γραμμή»;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ