Δύο φορές την «πάτησε» η Bild σε επιθέσεις εναντίον του SPD [εικόνες] - iefimerida.gr

Δύο φορές την «πάτησε» η Bild σε επιθέσεις εναντίον του SPD [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρχικά ήταν οι Ρώσοι, μετά ένας σκύλος. Δύο φορές, μέσα σε τέσσερις ημέρες, η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Bild, με πωλήσεις 1,5 εκατομμύρια φύλλα καθημερινά, επέκρινε την ακεραιότητα του Σοσιαλ-δημοκρατικού κόμματος (SPD), αλλά της γύρισε μπούμερανγκ.


Ολα άρχισαν την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018. «Μια νέα βρώμικη εκστρατεία του SPD», έγραφε στο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα ταμπλόιντ. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η εφημερίδα έχει στη διάθεσή της «εκρηκτικά μέηλ», τα οποία εκθέτουν τον Kevin Kühnert, τον πρόεδρο της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά στο ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού με την Ανγκελα Μέρκελ.

Δύο φορές την «πάτησε» η Bild σε επιθέσεις εναντίον του SPD [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Η Bild, πρόσθετε, ότι αυτά τα ενοχοποιητικά μέηλ τα προμηθεύτηκε από έναν ανώνυμο πληροφοριοδότη. Σύμφωνα με αυτά, ο κ. Kühnert δέχτηκε βοήθεια από έναν Ρώσο, ονόματι Γιούρι, προερχόμενο από την Αγία Πετρούπολη, ώστε να χακάρει και να παρεμποδίσει την προεκλογική εκστρατεία των οπαδών του μεγάλου συνασπισμού, στα social media.

Δύο φορές την «πάτησε» η Bild σε επιθέσεις εναντίον του SPD [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Το δημοσίευμα ερχόταν τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη της ψηφοφορίας των 463 723 μελών του SPD, οι οποίοι ως τις 2 Μαρτίου θα αποφασίσουν αν επιθυμούν το κόμμα τους να συμμετάσχει στον μεγάλο συνασπισμό και οι κατηγορίες ήταν πολύ σοβαρές. Ωστόσο, διαψεύστηκαν την ίδια ημέρα από τον εκπρόσωπο του κ. Kühnert, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση στην εφημερίδα.


Ποιός είναι αυτός ο μυστηριώδης Γιούρι; Την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, το σατιρικό περιοδικό Titanic αποκάυψε ότι ο Γιούρι είναι καθαρό προϊόν φαντασίας κάποιου ρεπόρτερ του, όπως φανταστικά είναι και τα μέηλ. Και το περιοδικό Titanic σχολίαζε:
«Ενα ανώνυμο μέηλ, δύο τρία τηλεφωνήματα και η Bild αμέσως γράφει ό,τι την βολεύει».

Δύο φορές την «πάτησε» η Bild σε επιθέσεις εναντίον του SPD [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Μετά τον σεισμό που προκάλεσαν αυτές οι αποκαλύψεις, η Bild αντέδρασε υπενθυμίζοντας ότι είχε αναφέρει, στο τέλος του επίμαχου άρθρου, ότι δεν είχε αποδείξεις αν αυτά τα μέηλ ήταν αυθεντικά. Αλλά πόσο βαρύτητα έχει μια τέτοια αναφορά, κρυμμένη στο εσωτερικό της σελίδας, όταν το μισό πρωτοσέλιδο έχει τίτλο που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την αλήθεια των κατηγοριών;


Μια ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη, ένα άλλο πρωτοσέλιδο της Bild είχε κάνει έξαλλο το SPD. Ο αναγνώστης έβλεπε έναν σκύλο, την Λίμα, και τον εξής τίτλο: «Αυτός ο σκύλος θα μπορεί να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για τον μεγάλο συνασπισμό». Η εφημερίδα ισχυριζόταν ότι έστειλε εις τετραπλούν ένα ψηφοδέλτιο στο SPD.

Δύο φορές την «πάτησε» η Bild σε επιθέσεις εναντίον του SPD [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Το κόμμα αντέδρασε καταγγέλλοντας μια εκστρατεία δυσφήμισης και διαβεβαίωνε ότι είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την εγκυρότητα της ψήφου. Παράλληλα, το SPD έκανε προσφυγή στο Ανώτατο Συμβούλιο Τύπου, ένα όργανο το οποίο συμβουλεύει τα Μέσα για την δεοντολογία αλλά δεν μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις.

Δύο φορές την «πάτησε» η Bild σε επιθέσεις εναντίον του SPD [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Bild SPD την πάτησε
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ