Vintage story: Οταν ο Μάρλον Μπράντο έστειλε μια Ινδιάνα να παραλάβει το Οσκαρ του [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Vintage story: Οταν ο Μάρλον Μπράντο έστειλε μια Ινδιάνα να παραλάβει το Οσκαρ του [εικόνες & βίντεο]

Η Σατσίν Λιτλφέδερ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηταν Μάρτιος του 1973, όταν στην τελετή απονομής των Οσκαρ στη σκηνή ανέβηκε η Ινδιάνα Σατσίν Λιτλφέδερ.

Οχι, η Σατσίν δεν κέρδισε το πολυπόθητο αγαλματάκι αλλά παρέβαλε το Οσκαρ Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για χάρη του Μάρλον Μπράντο.

Ο διάσημος ηθοποιός αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για την αρνητική και ψεύτικη εικόνα, που παρουσίαζε ο κινηματογράφος για τους Ινδιάνους, τους οποίους συκοφαντούσε.

Η Σατσίν ανέβηκε στη σκηνή με τον Ρότζερ Μουρ, που βρισκόταν στη σκηνή, να την κοιτάζει έκπληκτος, ενώ δίπλα του η Λιβ Ουλμαν παρακολουθούσε με ενδιαφέρον.

Vintage story: Οταν ο Μάρλον Μπράντο έστειλε μια Ινδιάνα να παραλάβει το Οσκαρ του [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

«Εκπροσωπώ το Μάρλον Μπράντο απόψε και μου ζήτησε να σας πω… ότι είναι ευγνώμων, αλλά λυπάται που δεν μπορεί να παραλάβει αυτό το γενναιόδωρο βραβείο. Και η αιτία είναι η συμπεριφορά της βιομηχανίας του κινηματογράφου στους Αμερικανούς Ινδιάνους», είπε διαβάζοντας επιστολή και χωρίς να παραλαμβάνει το Οσκαρ.

Κάποιοι την γιούχαραν και εκείνη κατεβάζοντας το βλέμμα είπε «με συγχωρείτε», ενώ άλλοι άρχισαν να χειροκροτούν. Η Ινδιάνα συνέχισε παρακαλώντας η εμφάνισή της να μην ήταν εισβολή και είπε ότι θα τα ξαναπούν αργότερα με αγάπη και γενναιοδωρία.

Την εποχή εκείνη, οι ιθαγενείς Αμερικανοί είχαν πολύ μικρή παρουσία στον Κινηματογράφο με τους περισσότερους σχετικούς ρόλους να δίνονται σε λευκούς ηθοποιούς. Με την κίνησή του αυτή, ο Μάρλον Μπράντο τους έδωσε βήμα.

Vintage story: Οταν ο Μάρλον Μπράντο έστειλε μια Ινδιάνα να παραλάβει το Οσκαρ του [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

AP

Vintage story: Οταν ο Μάρλον Μπράντο έστειλε μια Ινδιάνα να παραλάβει το Οσκαρ του [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ