ΣΕΒ: Πώς θα ανοίξουν 8.000 νέες επιχειρήσεις και 100.000 θέσεις εργασίας έως το 2025 - iefimerida.gr

ΣΕΒ: Πώς θα ανοίξουν 8.000 νέες επιχειρήσεις και 100.000 θέσεις εργασίας έως το 2025

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη υστέρηση σε παραγωγικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου διαπιστώνει μελέτη του ΣΕΒ και της ΕΥ.

Αν υπάρξει σύγκλιση των ελληνικών ΜμΕ στα χαρακτηριστικά μέσου όρου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα μπορέσουν έως το 2025 να δημιουργηθούν 8.000 νέες επιχειρήσεις και 100.000 νέες δουλειές με όφελος 7,7 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ σημειώνεται στη μελέτη.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι είναι σημαντικός πυλώνας όχι μόνο για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις εξαγωγές αλλά και για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο ΣΕΒ προτείνει ένα Σύμφωνο για τις Μεσαίες και Μικρές Επιχειρήσεις (ΜμΕ) με βάση το οποίο αυτή η εικόνα θα μπορούσε να αναστραφεί προς όφελος της οικονομίας. Η υιοθέτηση του Συμφώνου μπορεί και πρέπει να γίνει με ευρεία συναίνεση, να υπηρετείται με συνέπεια ανεξαρτήτως των εκάστοτε κύκλων διακυβέρνησης και με περιοδική αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ΣΕΒ, Κωνσταντίνο Μπίτσιο, «η επιδιωκόμενη ανάπτυξη, προϋποθέτει την κινητοποίηση όλων των υγειών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις είναι εκ των πραγμάτων σημαντικός πυλώνας της διαδικασίας αυτής. Είναι σημαντικές στην οικονομία και συνεισφέρουν στο 87% της μισθωτής απασχόλησης.

Είναι όμως ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι συνεχίζουν και σήμερα να αποκλίνουν από τις ευρωπαϊκές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους δείκτες αναφορικά με την παρουσία, το μέγεθος και την αποδοτικότητα. Η ανάγκη για οικονομική και παραγωγική μεγέθυνση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ελλάδα προσκρούει, εκτός των συνεπειών της κρίσης, σε διαθρωτικές αδυναμίες τους που προϋπήρχαν και οφείλονται σε πολιτικές, οι οποίες προκαλούν παρατεταμένη καθήλωση σε μικρά μεγέθη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σύμφωνο για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποσκοπεί στη σταδιακή σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και επιδόσεις.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, Ταμίας του Δ.Σ. του ΣΕΒ σημειώνει: «Έχουμε αναγνωρίσει τις κρίσιμες διαδρομές που επιταχύνουν την παραγωγική μεγέθυνση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων (ΜμΕ). Η βελτίωση των εξαγωγών των ΜμΕ κυρίως σε διεθνή παραγωγικά δίκτυα κατά 10% μεταφράζεται σε συνολική αύξηση των εξαγωγών κατά περίπου €6 δισ., ενώ πολιτικές που αυξάνουν την παραγωγικότητα των ΜμΕ κατά μόλις 10% προσθέτουν €4,3δισ. στο ΑΕΠ (+2,3%). Επίσης, μια συντηρητική αναπροσαρμογή του μείγματος με 1.400 περισσότερες ΜμΕ γνώσης και τεχνολογίας στη μεταποίηση προσθέτει €4,2δισ. στο ΑΕΠ (+2,3%).

Τέλος, η μείωση του κόστους συμμόρφωσης των ΜμΕ κατά 50% (σήμερα έως και 6πλάσιο χωρών της ΕΕ) μέσα από την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την απλούστευση του πτωχευτικού δικαίου και τη δεύτερη ευκαιρία, και τις απλές και σταθερές φορολογικές διαδικασίες, κ.τλ, έχει προφανές όφελος στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Είναι ευθύνη όλων όσων ασχολούνται με την μεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα είτε ως επιχειρηματίες, είτε ως διαμορφωτές πολιτικής, είτε ως πολιτικοί και διοικητικοί παράγοντες να συνεισφέρουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Σημειώνεται ότι το Σύμφωνο για τις Μεσαίες και Μικρές Επιχειρήσεις (ΜμΕ) που προτείνει ο ΣΕΒ θα παρουσιαστεί επίσημα στο συνέδριο «Οδηγός Ανάπτυξης των ΜμΕ» που διοργανώνεται σήμερα Τετάρτη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕΒ μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΕΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ