Προανακριτική... εξπρές με όριο ενός μήνα θα προτείνει η κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis - iefimerida.gr

Προανακριτική... εξπρές με όριο ενός μήνα θα προτείνει η κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Ακριβός» στην έρευνα αλλά «φθηνός» στο χρόνο, αναμένεται να εμφανιστεί στη Βουλή σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αφού για μια λίστα «μαμούθ» με 10 πολιτικά πρόσωπα, θα προτείνει προανακριτική...express με όριο ενός μηνός για να ολοκληρώσει το έργο της.

Η απόφαση ελήφθη σε μαραθώνια συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών (κι όχι μόνο) δυνάμεων του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή, όπου σχεδιάστηκε βήμα προς βήμα η τακτική που θα ακολουθήσουν υπουργοί και βουλευτές, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μάχης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η κυβερνητική προσπάθεια θα βασιστεί σε τέσσερα ζητήματα που θα προσπαθήσουν να αναδείξουν με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές και οι υπουργοί. Κατά σειρά τα ζητήματα αυτά είναι :

Ανατροπή του επιχειρήματος περί σκευωρίας
Επί της ουσίας πρόκειται για πολιτικές απαντήσεις που θα κληθούν να δώσουν τα κυβερνητικά στελέχη στις κατηγορίες που διατυπώνουν τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αποτελούν το επίκεντρο της συζήτησης αλλά και η αντιπολίτευση. Κρίσιμο ρόλο θα έχει σε αυτό το πεδίο ο υπουργός αντιμετώπισης της διαφθοράς Δ.Παπαγγελόπουλος ο οποίος και κατηγορείται (από τα προτεινόμενα για έλεγχο πρόσωπα) μεταξύ άλλων και για συμμετοχή στο «στήσιμο της σκευωρίας».

Ανάδειξη του διεθνούς χαρακτήρα σκανδάλου «Novartis»
Εδώ το βάρος θα κληθούν να σηκώσουν οι υπουργοί υγείας Ξανθός και Πολλάκης αναδεικνύοντας τις διαστάσεις του σκανδάλου στη φαρμακευτική δαπάνη και τις επιπτώσεις του στο σύστημα υγείας αλλά και στην οικονομία, ανεξάρτητα από την εμπλοκή πολιτικών προσώπων ή όχι.

Παρέμβαση στη δικαιοσύνη
Σε αυτό το πεδίο, όπου η κυβέρνηση εισπράττει τα πυρά τόσο των πολιτικών προσώπων όσο και των πολιτικών της αντιπάλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής θα επιχειρήσει να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης.

Διαδικασία-10 κάλπες αντί μιας
Εδώ κυρίως τα κοινοβουλευτικά στελέχη είναι που θα προσπαθήσουν να αιτιολογήσουν το γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να στηθούν 10 κάλπες αντί μιας που ζητά η αντιπολίτευση, αποκρούοντας τη βασική κατηγορία ότι με το σχήμα μία κάλπη για κάθε πρόσωπο, θέλει να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ. Βασικό κυβερνητικό επιχείρημα αναμένεται να αποτελέσει το ότι και στην υπόθεση του Βατοπεδίου οι κάλπες ήταν 6, όσες και τα πρόσωπα

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αναμένεται να είναι συνέχεια των όσων είπε την περασμένη εβδομάδα, ενώπιον των βουλευτών του.
Ο Αλέξης Τσίπρας, (όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές) κατά την τοποθέτησή του μετά τονπρόεδρο της ΔΝ, θα αναφερθεί στην ουσία του σκανδάλου Novartis, στο ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιριών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Επιπλέον, θα αναδείξει τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου, με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος. Αναφορικά με τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας ο κ.Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι:
Διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Παράλληλα αναμένεται να κάνει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης (όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη) των προστατευόμενων μαρτύρων και τις ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στην οποία κατά τα λοιπά ομνύει «αλά καρτ» η ΝΔ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή ολομέλεια προανακριτική Novartis
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ