Σερένα Γουίλιαμς: Παραλίγο να πεθάνω όταν γέννησα την κόρη μου -Εκκληση για τις μητέρες όλου του κόσμου - iefimerida.gr

Σερένα Γουίλιαμς: Παραλίγο να πεθάνω όταν γέννησα την κόρη μου -Εκκληση για τις μητέρες όλου του κόσμου

Η Σερένα Γουίλιαμς (Φωτογραφία: AP/ Chuck Burton)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Σερένα Γουίλιαμς είχε ξαναμιλήσει για τις επιπλοκές στον τοκετό, όμως για πρώτη φορά αποκάλυψε πόσο σοβαρές ήταν αυτές.

«Παραλίγο να πεθάνω όταν γέννησα την κόρη μου, Ολυμπία. Παρόλα αυτά, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό», έγραψε η πρωταθλήτρια του τένις, σε άρθρο της στο CNN, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο στον τοκετό.

Η Γουίλιαμς περιέγραψε ότι παρότι είχε μία σχετικά εύκολη εγκυμοσύνη, έπειτα από τη γέννηση της κόρης της με καισαρική που πήγε αρκετά καλά, ακολούθησαν έξι ημέρες αβεβαιότητας.

«Ξεκίνησε με πνευμονική εμβολή. Εξαιτίας του ιατρικού ιστορικού μου με αυτό το πρόβλημα, ζω με αυτόν τον φόβο. Ετσι, όταν άρχισα να έχω δύσπνοια, κάλεσα αμέσως τις νοσοκόμες. Αυτό προκάλεσε σωρεία επιπλοκών, από τις οποίες είμαι τυχερή που επέζησα. Η τομή μου από την καισαρική άνοιξε, εξαιτίας του βήχα που είχα από την εμβολή. Εκανα επέμβαση, κατά την οποία οι γιατροί βρήκαν ένα μεγάλο αιμάτωμα στην κοιλιά μου. Και μετά επέστρεψα στο χειρουργείο για μια διαδικασία που θα εμπόδιζε τους θρόμβους να πάνε στους πνεύμονές μου. Οταν τελικά πήγα στο σπίτι με την οικογένειά μου, έπρεπε να περάσω τις πρώτες έξι εβδομάδες της μητρότητας στο κρεβάτι», γράφει η Αμερικανίδα.

Η Γουίλιαμς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της που είχε δίπλα της μία εκπληκτική ομάδα γιατρών και νοσοκόμων, που ήξεραν ακριβώς τι να κάνουν. «Αν δεν υπήρχε η επαγγελματική τους φροντίδα, δεν ξέρω πού θα ήμουν σήμερα», παραδέχεται.

Ξέρει όμως ότι σε πιο φτωχές χώρες, χιλιάδες γυναίκες πασχίζουν για να γεννήσουν. «Οταν έχουν επιπλοκές όπως οι δικές μου, συχνά δεν υπάρχουν φάρμακα, εξοπλισμός ή γιατροί για να τις σώσουν. Αν δεν θέλουν να γεννήσουν στο σπίτι, πρέπει να ταξιδέψουν σε μεγάλη απόσταση, στην κορύφωση της εγκυμοσύνης», σημειώνει.

Στη συνέχεια, παραθέτει την ιστορία της Μέρι Τζέιμς, μιας γυναίκας στο Μαλάουι, που περπάτησε για ώρες προκειμένου να φτάσει στο πιο κοντινό κέντρο υγείας, ενώ είχε ξεκινήσει ήδη ο τοκετός. «Εξαντλημένη, έφτασε και γέννησε, για να χάσει το παιδί της αργότερα την ίδια ημέρα. Δεν άνοιξε ποτέ τα μάτια του. Δεν έκλαψε ποτέ. Δυστυχώς, δεν είναι ο μόνος. Την ίδια ημέρα, περίπου 2.600 μωρά πέθαναν το πρώτο 24ωρο της ζωής τους», γράφει η Γουίλιαμς, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τη UNICEF κάθε χρόνο πεθαίνουν 2,6 εκατ. νεογέννητα, πριν καν ξεκινήσει η ζωή τους, το 80% από αιτίες που μπορούν να αποτραπούν.

«Κάθε μητέρα, οπουδήποτε, ανεξαρτήτως φυλής αξίζει να έχει μία υγιή εγκυμοσύνη και τοκετό. Και μπορείτε να βοηθήσετε να γίνει αυτό πραγματικότητα», τονίζει η Γουίλιαμς, καλώντας τον κόσμο να απαιτήσει από κυβερνήσεις και επιχειρηματίες να κάνουν περισσότερα για να σώσουν αυτές τις πολύτιμες ζωές, ενώ ζητά από τους πολίτες να κάνουν δωρεές σε οργανισμούς που προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά για μητέρες και μωρά που έχουν ανάγκη.

«Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να σιγουρευτούμε ότι κάποια ημέρα, το ποιος είσαι ή από πού είσαι δεν θα κρίνει το αν το μωρό σου θα ζήσει ή θα πεθάνει. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή. Μαζί, μπορούμε να είμαστε αυτή η αλλαγή», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σερένα Γουίλιαμς τοκετός UNICEF
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ