Συμμαχία Κούρδων και Σύρων κατά Τουρκίας -Σύροι μπήκαν στην Αφρίν, απειλεί ο Ερντογάν [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Συμμαχία Κούρδων και Σύρων κατά Τουρκίας -Σύροι μπήκαν στην Αφρίν, απειλεί ο Ερντογάν [εικόνες & βίντεο]

Φιλοκυβερνητικοί Σύριοι μαχητές εισήλθαν στην Αφρίν (Φωτογραφία: Twitter)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φιλοκυβερνητικοί μαχητές της Συρίας άρχισαν να εισέρχονται στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν σήμερα, προκειμένου να βοηθήσουν στην απόκρουση των τουρκικών δυνάμεων που έχουν εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας έδειξε περίπου 20 οχήματα με βαριά πυροβόλα όπλα να εισέρχονται στην Αφρίν από το κοντινό χωριό Νουμπούλ.

Στα φορτηγά επέβαιναν Σύροι μαχητές που κρατούσαν συριακές σημαίες και φώναζαν συνθήματα.

Η εισβολή των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων ήρθε μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της Αγκυρας στη Δαμασκό κατά της ανάπτυξης συριακών δυνάμεων στον ελεγχόμενο από κουρδικό θύλακα.

#BREAKING - First footage of #Syrian convoy mobilizing to #Kurdish #YPG held #Afrin city to stop #Turkish #OliveBranch operation. Negotiations with #Russia, #Turkey and #YPG have been made to prevent war. Deployment is known to all parties. pic.twitter.com/UV6q9E5QFJ

#BREAKING - First pictures of #Syrian forces entering #Kurdish #YPG held #Afrin to stop #Turkish #OliveBranch operation. pic.twitter.com/IGCxBP5ZKo

#BREAKING - #Syrian forces have now entered #Kurdish #YPG held #Afrin city and will be stationed throughout the city to stop #Turkish #OliveBranch operation. Negotiations with #Russia, #Turkey and #YPG have been made to prevent war. Deployment is known to all parties. pic.twitter.com/QJx2cLCG5X

Φόβοι για κλιμάκωση

Οι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν στην περιοχή του Αφρίν προκειμένου να βοηθήσουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG) να αποκρούσουν την επίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, γεγονός που εντείνει τους φόβους για μια ευρύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

دمشق: تركيا تقصف قوات موالية للحكومة السورية بعد دخولها عفرين | Euronews

Η Τουρκία τους βομβάρδισε

Λίγη ώρα αφότου η αυτοκινητοπομπή μπήκε στο Αφρίν, τα κρατικά συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Τουρκία στοχοθέτησε τους μαχητές και τους βομβάρδισε.

Η επιχείρηση της Τουρκίας έχει ως στόχο να εκδιώξει από την περιοχή τους Κούρδους, που τους θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της.

Η φωτογραφία που μετέδωσε το πρακτορείο AlSura δείχνει ένα οπλισμένο drone της Τουρκίας το οποίο έκανε δύο προειδοποιητικά χτυπήματα στο κονβόι των συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που εισήλθαν στο Αφρίν.

#BREAKING - First pictures of #Turkish armed drone circling #Syrian forces in #Kurdish #YPG held #Afrin city. The drone conducted 2 strikes near the convoy as warning strikes. pic.twitter.com/ONrhAgzqYO

Ερντογάν: Τους αναγκάσαμε να υποχωρήσουν

Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η αυτοκινητοπομπή των συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που μπήκε στην περιοχή του Αφρίν, αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού δέχτηκε πυρά από το τουρκικό πυροβολικό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι η δύναμη αυτή αποτελείται από "τρομοκράτες" που δρουν ανεξάρτητα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα του Αφρίν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Απείλησε ότι οι δυνάμεις αυτές, που όπως είπε αποτελούνται από σιίτες παραστρατιωτικούς, θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα».

«Δυστυχώς, αφού του είδους οι τρομοκρατικές οργανώσεις κάνουν λάθος κινήσεις με τις αποφάσεις που παίρνουν. Δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουμε αυτό. Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ο τουρκικός στρατός θα καταλάβει το κέντρο της Αφρίν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αποκοπεί η εξωτερική βοήθεια.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, τόνισε ότι η Τουρκία μπήκε στην περιοχή για να την κάνει πιο βιώσιμη και ασφαλής. Υπογράμμισε ότι η διαρκής ασφάλεια της περιοχής είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα του.

Οι YPG χαιρέτισαν την άφιξη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, στις οποίες μετέχουν πολιτοφύλακες σύμμαχοι του Άσαντ, όχι όμως και άνδρες του τακτικού συριακού στρατού. Οι δυνάμεις αυτές θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, πρόσθεσαν οι YPG.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι YPG, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις "θα λάβουν θέσεις στα σύνορα και θα συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και των συνόρων της".

#BREAKING - #Turkish Army fires warning shots around #Afrin after #Syrian forces entered the #Kurdish #YPG city. 2nd convoy of Syrian fighters has turned back from the city. pic.twitter.com/RYk7GzjW2E

Γάλλος ΥΠΕΞ: Οδεύουμε σε ανθρωπιστικό κατακλυσμό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Ρωσία και το Ιράν εντός των προσεχών ημερών προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία.

«Οδεύουμε προς έναν ανθρωπιστικό κατακλυσμό» στη Συρία αν δεν γίνει τίποτα, είπε ο Λε Ντριάν σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Οι εσωτερικοί συσχετισμοί
Την Κυριακή, ένας Κούρδος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία με τη Δαμασκό να μπει ο στρατός στο Αφρίν και να αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων. Διευκρίνισε όμως ότι η συμφωνία αυτή δεν περιλαμβάνει και τη σύναψη πολιτικών σχέσεων μεταξύ του καθεστώτος και των YPG, στενών συμμάχων των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

#BREAKING - #Syrian forces stationed Nubul and Zahra have entered #Kurdish #YPG held #Afrin and will be stationed across Afrin to stop #Turkish #OliveBranch operation as negotiations continue over the future of Afrin. #Syria, #Turkey, #Russia and the YPG are all involved in deal. pic.twitter.com/Ecc5O0vf0v

Το καθεστώς και οι Κούρδοι της Συρίας έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της χώρας και έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής μια απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση, μολονότι έχουν διαφορετικό όραμα για το μέλλον της χώρας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με τη Ρωσία για να αποτρέψει την ανάπτυξη φιλοκυβερνητικών συριακών δυνάμεων στο Αφρίν. Την Δευτέρα η Τουρκία προειδοποίησε ότι θα συγκρουστεί με τις κυβερνητικές δυνάμεις αν μπουν στο Αφρίν για να βοηθήσουν τις YPG, αλλά δεν θα σταθεί εμπόδιο αν στόχος τους είναι να εκκαθαρίσουν την περιοχή από τους Κούρδους μαχητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ