Πρώην παίκτης του Αρη έστηνε παιχνίδια στην Ισπανία -Πώς δρούσε το κύκλωμα - iefimerida.gr

Πρώην παίκτης του Αρη έστηνε παιχνίδια στην Ισπανία -Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ο Γιόναν Γκαρσία / Φωτογραφία: Motionteam
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνολικά 24 συλλήψεις έκανε η ισπανική αστυνομία τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Pizarro», σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθούν όλοι όσοι κρύβονται πίσω από τη συμμορία η οποία, σε συνεργασία με την κινέζικη μαφία, έστηνε παιχνίδια στην τρίτη και στην τέταρτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο 35χρονος σήμερα Γιόναν Γκαρσία, η σύλληψη του οποίου έγινε στο σπίτι του στη Βαρκελώνη, ενώ υπάρχει άλλος ένας ποδοσφαιριστής, τα στοιχεία του οποίου ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά. Έχει συλληφθεί, επίσης, και ένας διαιτητής.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τις έρευνες των αρμόδιων αρχών στην χώρα της Ιβηρικής τόσο ο πρώην παίκτης του Άρη και της Καλλονής, όσο και ο έτερος ποδοσφαιριστής είχαν σημαίνοντα ρόλο στο κύκλωμα, καθώς ήταν οι άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύονταν οι Κινέζοι για να στήνουν τα παιχνίδια για λόγους στοιχηματισμού.

Η επιχείρηση, αποτέλεσμα ερευνών που κράτησαν περίπου εννέα μήνες, έγινε σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας, από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, μέχρι τη Μούρθια, την Εξτρεμαδούρα και το Αλμπαθέτε σε οικίες και γραφεία φυσικών προσώπων και συλλόγων.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Όπως αποκαλύπτεται, λοιπόν, ο Γκαρσία και ο άλλος ποδοσφαιριστής ήταν οι εγκέφαλοι της σπείρας στην Ισπανία, ενώ υπήρχαν άλλοι πέντε, οι οποίοι λειτουργούσαν ως μεσάζοντες. Άπαντες είχαν άμεση σχέση με τον χώρο του ποδοσφαίρου, κάποιοι εξ αυτών είναι εν ενεργεία.

Αυτό που έπρεπε να κάνουν ήταν να προσεγγίζουν ποδοσφαιριστές ομάδων της τρίτης και της τέταρτης κατηγορίας και να τους προσφέρουν χρήματα: από 2.000 μέχρι 5.000 ευρώ για κάθε στημένη φάση: για να προκαλέσουν πέναλτι, κόρνερ ή κάτι άλλο.

Οι εντολές δίνονταν από στοιχηματική εταιρεία με έδρα την Κίνα, ενώ οι υποψίες των αρχών εντάθηκαν όταν διαπίστωσαν ιδιαίτερα αυξημένο... ενδιαφέρον για τα παιχνίδια των μικρών κατηγοριών από χώρες της Ασίας.

Στην έρευνα συνεργάζεται και η Ένωση Ποδοσφαιριστών της Ισπανίας, ενώ πριν από μερικούς μήνες ο ίδιος ο πρόεδρος της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, είχε «ομολογήσει» δημόσια ότι κάθε Σαββατοκύριακο στήνονται τουλάχιστον επτά στα δέκα παιχνίδια των μικρότερων κατηγοριών.

Μπαρτσελόνα Β'-Ελντένσε 12-0!

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα στημένου αγώνα ήταν η αναμέτρηση της δεύτερης ομάδας της Μπαρτσελόνα με την Ελντένσε, για την τρίτη κατηγορία, τον Απρίλιο του 2017.

Οι Καταλανοί είχαν επικρατήσει με 12-0 και ποδοσφαιριστής της ηττημένης ομάδας βγήκε επώνυμα σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό και κατήγγειλε ότι ο συγκεκριμένος αγώνα ήταν στημένος!

Ο Τσείκ Σάαντ, παίκτης της Ελντένσε, δεν δίστασε να πει δημόσια ότι τέσσερις συμπαίκτες του δωροδοκήθηκαν για να χάσουν το παιχνίδι!

«Γνωρίζω ποιοι συμπαίκτες μου είναι, αλλά δεν θα πω ακόμα τα ονόματά τους. Είναι τέσσερις ποδοσφαιριστές. Ο ένας ήρθε και μου είπε: 'Αυτό το παιχνίδι έχει πουληθεί. Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να παίξεις. Θα έπρεπε να ξέρει την απάντησή μου πριν με ρωτήσει. Του απάντησα αρνητικά και έτσι βγήκα από την αρχική ενδεκάδα. Μετά το τέλος του αγώνα, όταν ανεβήκαμε στο πούλμαν για να φύγουμε, κάποιοι από αυτούς με πλησίασαν και άρχισαν να με κοροϊδεύουν. Ξέρω ποιος είναι ο αρχηγός τους. Αυτός κάνει κουμάντο» ήταν τα λόγια του ποδοσφαιριστή, ο οποίος συμπλήρωσε:

«Δεν με ενδιαφέρει ότι είχαμε απέναντί μας τη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Θα έβγαινα να πω την αλήθεια ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Έχω δεχθεί και απειλές, αλλά δεν με ενδιαφέρει. Όταν θα με καλέσουν να πω τα ονόματα, θα πω».

Λίγη ώρα μετά τη λήξη του αγώνα, ο Σάαντ έγραψε στο προφίλ του στο twitter ότι το αποτέλεσμα ήταν «αφύσικο» και υποσχέθηκε ότι «θα βγει στο φως η αλήθεια». Η διοίκηση της Ελντένσε κατέθεσε μήνυση για εγκληματική πράξη, ενώ οι αρμόδιες αρχές ανέλαβαν να διερευνήσουν τις καταγγελίες.

Πηγή: sdna.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ