Ο Μπάνον κατέθεσε στο Κογκρέσο, απαντώντας σε ερωτήσεις προκαθορισμένες από τον Λευκό Οίκο - iefimerida.gr

Ο Μπάνον κατέθεσε στο Κογκρέσο, απαντώντας σε ερωτήσεις προκαθορισμένες από τον Λευκό Οίκο

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής στον Λευκό Οίκο, Στιβ Μπάνον, απάντησε σε προκαθορισμένες ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Είχε επίσης πολλαπλές συναντήσεις και με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ, κατά τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με το «Politico».

Οι καταθέσεις του στην ομάδα ερευνών του ειδικού ανακριτή προηγήθηκαν της κατάθεσης του στην αναφερόμενη επιτροπή του Κογκρέσου, σύμφωνα με δηλώσεις πηγής που είναι κοντά στον Μπάνον, που επιβεβαιώθηκε από αναφορά του NBC News.

Τόσο ο ειδικός ανακριτής, όσο και η επιτροπή ερευνούν το ενδεχόμενο επιρροής της Ρωσίας ή το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Μόσχας.

Η κατάθεση του Μπάνον στην επιτροπή του Κογκρέσου έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ ήταν διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών.

Ο ίδιος, αρνήθηκε ν’ απαντήσει κάθε ερώτηση εκτός των 25 ερωτήσεων που είχαν από πριν προσδιοριστεί από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με υψηλόβαθμα μέλη της επιτροπής τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους, όσο κι από τους Δημοκρατικούς.

Από την πλευρά του, ο Άνταμ Σιφ που ηγείται της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην επιτροπή, υποστήριξε ότι οι ερωτήσεις αυτές, είχαν τόσο αυστηρά προδιαγραφεί, ώστε να διαφαίνεται η πρόθεση παραπλάνησης της επιτροπής. «Υπήρχαν ερωτήσεις στην λογική: Συναντήσατε ποτέ τον τάδε; Κι επειδή η ερώτηση αυτή είχε προκαθοριστεί από τον Λευκό Οίκο, η απάντηση ήταν ένα ξεκάθαρο “Όχι”», είπε χαρακτηριστικά ο Σιφ.

«Από την άλλη μεριά, όταν ρωτούσαμε: “Έχετε μιλήσει με τον δείνα;” Η απάντηση ήταν “Ναι”». Έτσι, όταν η επιτροπή ρωτούσε για περισσότερες λεπτομέρειες, ο Μπάνον απαντούσε ότι ο Λευκός Οίκος τον είχε συμβουλεύσει να επικαλεστεί τον απόρρητο χαρακτήρα της άσκησης υπηρεσιακών καθηκόντων (executive privilege) για λογαριασμό του προέδρου Τραμπ.

Το αναφερόμενο δικαίωμα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προκειμένου να προστατεύσει τον απόρρητο χαρακτήρα συζητήσεων, από την έρευνα άλλων υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε δυσφορία και στους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη της ίδιας επιτροπής. Από την πλευρά του, ο Μάικ Κοναγουέι από το Τέξας, που έχει την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας για την Ρωσία, δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνο Πολ Ράιαν το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών για περιφρόνηση της επιτροπής σε βάρος του Μπάνον.

Από την άλλη μεριά, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι τα παράπονα που εκφράζουν τόσο Ρεπουμπλικάνοι, όσο και Δημοκρατικοί αναφορικά με την κατάθεση του Μπάνον, είναι αβάσιμα. Οι 25 ερωτήσεις, για τις οποίες ο Μπάνον είχε εξουσιοδότηση ν’ απαντήσει, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, είχαν καθοριστεί μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ του νομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, αλλά και μέλη των δύο κομμάτων από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Μπάνον κατέθεσε στο Κογκρέσο, απαντώντας σε ερωτήσεις προκαθορισμένες από τον Λευκό Οίκο | iefimerida.gr 0

Τα μέλη της επιτροπής, είχαν ενημερωθεί και είχαν συμφωνήσει στις παραμέτρους της κατάθεσης Μπάνον, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, που τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος θ’ αντιδράσει στην περίπτωση που η επιτροπή προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών κατά του Μπάνον.

Στην διάρκεια μιας επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει τον προηγούμενο μήνα στην ίδια επιτροπή, ο Μπάνον είχε τονίσει ότι δεν θα συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με τον ρόλο του στην ομάδα μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου του 2016.

Η χρονική αυτή περίοδος, βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν επικοινωνίες μεταξύ συνεργατών του Τραμπ και μελών της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος, είχε επίσης, ξεκαθαρίσει ότι δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την θητεία του μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, στον Λευκό Οίκο. Κατά την χρονική περίοδο της παρουσίας του Μπάνον στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ προέβη σε ενέργειες, οι οποίες σύμφωνα με την άποψη που εκφράζουν αρκετοί Δημοκρατικοί, στοιχειοθετούν προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.

Ο Κόναγουεϊ από την πλευρά του, εξέφρασε την ενόχλησή του στα μέλη της επιτροπής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξετάσει και την περίπτωση κίνησης της διαδικασίας κατά του Μπάνον για την στάση του έναντι της επιτροπής, με έμφαση στον αν απαιτείται η διεξαγωγή ψηφοφορίας εντός της επιτροπής ή αν μπορεί να δρομολογηθεί μια τέτοια εξέλιξη από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η ασέβεια προς την επιτροπή είναι σοβαρή υπόθεση και δεν έχω τον απόλυτο έλεγχο για μία τέτοια συζήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόναγουεϊ.

Το γραφείο του Ράιαν δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Από την μεριά του, ο Σιφ έθεσε ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε κι ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα σχετικά με τη νομική υποστήριξη του Μπάνον. Ο δικηγόρος του, Γουίλιαμ Μπερκ, εκπροσωπεί επίσης, το Νομικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Ντον Μαγκάν, το νομικό γραφείο του οποίου, παρείχε συμβουλές στον Λευκό Οίκο, αναφορικά με τις ερωτήσεις στις οποίες, θα έπρεπε ν’ απαντήσει ο Μπάνον.

Ο Σιφ εξέφρασε ερωτηματικά σχετικά με την δυνατότητα που έχει ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου να παρέχει συμβουλές σ’ έναν μάρτυρα, μέσω οδηγιών που προέρχονται από τον ίδιο δικηγόρο.

Ωστόσο, ο Μπερκ υποβάθμισε την οποιαδήποτε ανησυχία για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Politico» τον προηγούμενο μήνα. Με τον Σιφ να δηλώνει:

«Αυτό που μπορώ να υποθέσω είναι ότι η εκπροσώπηση του Στιβ Μπάνον και του Λευκού Οίκου από τον ίδιο δικηγόρο, είναι πρόκειται για μία συντονισμένη στρατηγική προκειμένου ν’ απομονωθεί το έργο της επιτροπής», τόνισε ο Σιφ χαρακτηρίζοντας ως «τραγική», αλλά και ταυτόχρονα «γελοία» την επίκληση του δικαιώματος του υπηρεσιακού απορρήτου, από τον Λευκό Οίκο.

«Αυτό, μπορώ επίσης να το αξιολογήσω ως μια προσπάθεια για να παρατείνουν τις εργασίες της επιτροπής, όσο το δυνατό περισσότερο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ανέφερε ότι ο Μπάνον κατέθεσε στην ομάδα ερευνών του Μάλερ για περίπου 20 ώρες, κατά τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, ο Μπάνον δεν αναμένεται να έχει θέσει περιοριστικούς όρους στην διάρκεια της κατάθεσής του, στον ειδικό ανακριτή, σε αντίθεση με την τακτική του, έναντι της επιτροπής του Κογκρέσου.

Ο πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου φαίνεται να συμμετείχε σε συζητήσεις που έγιναν στο Λευκό Οίκο σχετικά με την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, την οποία, ο Μπάνον έχει χαρακτηρίσει ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην «μοντέρνα πολιτική ιστορία» των ΗΠΑ.

Ο Μπάνον κατέθεσε στο Κογκρέσο, απαντώντας σε ερωτήσεις προκαθορισμένες από τον Λευκό Οίκο | iefimerida.gr 1


Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI, Κόμεϊ, τον περασμένο Μάιο.

Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους.

Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ. Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου.

Η έρευνα του, έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Οι δίκες του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν, του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, αλλά και του συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς, μετατοπίζονται χρονικά, εξέλιξη που σημαίνει ότι η έρευνα Μάλερ μάλλον θα συνεχιστεί και την άνοιξη. Σε πολιτικό επίπεδο, ο χρόνος πιέζει καθώς οι δίκες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο.

Παράλληλα, με την έρευνα Μάλερ διεξάγονται τρεις έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων).

Οι έρευνες αυτές, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ