Ο Δραγασάκης μιλά στο iefimerida για το MEGA -Αυτοδιαχείριση από τους εργαζόμενους [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Δραγασάκης μιλά στο iefimerida για το MEGA -Αυτοδιαχείριση από τους εργαζόμενους [εικόνες]

Ο Ιάσων Πιπίνης με τον Γιάννη Δραγασάκη
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Τη «στήριξη» του προς τους εργαζόμενους του MEGA, στους οποίους οφείλονται 17 μισθοί, εκφράζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με δήλωση του στο iefimerida.

Ο Δραγασάκης μιλά στο iefimerida για το MEGA -Αυτοδιαχείριση από τους εργαζόμενους [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος στο θέμα της οφειλής των δεδουλευμένων υποστήριξε επίσης πως πρέπει να «αξιοποιηθεί κάθε μηχανισμός άσκησης πίεσης» για να υπάρξει λύση, ενώ μιλώντας σε γενικό επίπεδο, σημείωσε ότι επίκειται ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία, για τη δυνατότητα ανάληψης από τους εργαζόμενους της διαχείρισης επιχειρήσεων που εγκαταλείπονται από τους επιχειρηματίες, ενώ έχουν δυνατότητες επιβίωσης.

17 μήνες απλήρωτοι

Νωρίτερα εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ζητώντας από τον κ. Δραγασάκη να παρέμβει για να δοθεί λύση στο πρόβλημα τους. Υπενθυμίζεται πως δεκάδες εργαζόμενοι του MEGA εδώ και δυο εβδομάδες πραγματοποιούν διαμαρτυρία με αντίσκηνα έξω από τα γραφεία της Motor Oil στο Μαρούσι. Πριν από λίγες μέρες ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, βασικός μέτοχος της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το εταιρικό σχήμα και πως για τα δεδουλευμένα 17 μηνών που οφείλονται στους εργαζόμενους, ο ίδιος θα καταβάλλει μόνον 750.000 ευρώ που –όπως είπε του αναλογούν- και αντιστοιχούν σε περίπου έναν μισθό. Η είδηση αυτή προκάλεσε οργή και θλίψη στους 420 εργαζόμενους που εξακολουθούν να εργάζονται απλήρωτοι, τη στιγμή που στους λογαριασμούς της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, που παραμένουν δεσμευμένοι, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 55 εκατομμύρια ευρω.

«Σημαντικό να διασωθεί το MEGA»

Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε στο iefimerida πως, παρότι ο ίδιος δεν είναι τυπικά αρμόδιος, έχουν ήδη γίνει προσπάθειες από τον ίδιο για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. «Έχουμε κάνει επαφές και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Το θεωρούσα πολύ σημαντικό να μπορέσει να διασωθεί το MEGA, υπό οποιοδήποτε καθεστώς. Όχι μόνο για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και διότι αποτελεί μια ιστορική συνέχεια και μια μνήμη, ειδικά το MEGA, με όλη αυτή την δραστηριότητα που είχε. Στην ερώτηση για το αν μπορεί να ληφθεί καποια πρωτοβουλία προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα 17 μισθών στους 420 εργαζόμενους, ο κ. Δραγασάκης είπε: «Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο, πέρα από την ηθική στήριξη που είναι αυτονόητη, πρέπει να δούμε και να αξιοποιηθεί κάθε μηχανισμός άσκησης πίεσης για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος».

Αυτοδιαχείριση από τους εργαζόμενους

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην δήλωση του στο iefimerida σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι σε πτωχευμένες επιχειρήσεις, θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση τους.

«Με αφορμή το Mega, εκείνο που θέλω να θέσω είναι ότι προκύπτει ένα ευρύτερο θέμα και αυτό είναι να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο να επιτρέπει στους εργαζόμενους, και να τους διευκολύνει αν θέλουν και μπορούν, να αναλάβουν και οι ίδιοι την διαχείριση επιχειρήσεων οι οποίες στην ουσία εγκαταλείπονται από τους μετόχους τους», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

  • Οπως έγινε με την Εφημερίδα των Συντακτών δηλαδή; Κάτι συνεταιριστικό;


«Υπάρχει μια ευρωπαϊκή εμπειρία γύρω από αυτά τα θέματα, την οποία μελετούμε και ελπίζω πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε και τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεν είναι μόνο η περίπτωση των ΜΜΕ, είναι και άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων που μπορούν να έχουν σημαντικές δυνατότητες επιβίωσης αλλά για ‘χ’ λόγους οι επιχειρηματίες, οι μέτοχοι τις εγκαταλείπουν. Αυτό επίσης θα πρέπει να προβλέπει την δυνατότητα πριν μια επιχείρηση να φθάσει στην χρεοκοπία να μπορούν οι εργαζόμενοι να προκαλέσουν διαδικασίες, είτε εξυγίανσης της επιχείρησης, είτε διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου επιχειρηματικού σχεδίου των ίδιων των εργαζομένων, με βάση το οποίο να μπορέσουν να διαπραγματευτούν ακόμη και τη συμμετοχή τους».

Ο Δραγασάκης μιλά στο iefimerida για το MEGA -Αυτοδιαχείριση από τους εργαζόμενους [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιάννης Δραγασάκης MEGA
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ